Dagelijkse Standaard goochelt met migratiecijfers

De website Dagelijkse Standaard publiceert regelmatig stukjes waaruit moet blijken dat er wel degelijk sprake is van massa-immigratie uit niet-westerse/moslimlanden. Dat ze nogal onzorgvuldig zijn met het presenteren van data, is zachtjes uitgedrukt. In een recent artikel overtroffen zij zichzelf echter weer in geraffineerde massa-misleiding. In het artikel komt de volgende grafiek voor:

De boodschap is dat niet-westerse immigranten een zeer belangrijk deel uitmaken van het totale migratiesaldo, een duidelijk overheersend deel zelfs, en dat dat bij westerse landen wel meevalt.

Nu is het op zich al bijzonder positief dat zij het migratiesaldo nemen – men heeft het bij rechts vrijwel uitsluitend altijd over de immigratie en nooit de emigratie (tenzij het de vermeende braindrain is) – dus we gaan vooruit. De manier waarop ze het hanteren is dubieus.

Laat ik het jaar 2009 nemen:

Je ziet immigratie, emigratie en een migratiesaldo van westerse en niet-westerse  geboortelanden. Het totaalsaldo was dat jaar 34 duizend. Wat heeft nu DDS gedaan in hun grafiek? Ze hebben het totale migratiesaldo genomen en daarnaast het saldo van de niet-westerse geboortelanden gezet. En inderdaad zie je dat niet-westers heel dicht bij het totaal komt. Dat zie je ook in de cijfers van de tabel: 24 duizend niet-westers en 10 duizend westers, geeft totaal 34 duizend immigranten.

Ik bestrijd die cijfers niet, ze komen van het CBS, maar er is iets gemeens aan de hand. Wat zijn westerse landen? Alle landen in Europa en nog een paar daarbuiten. Alle landen in Europa? Ja, dus inclusief Nederland: in de cijfers van westers zitten ook alle immigranten en emigranten die in Nederland zijn geboren. De migratiecijfers voor in Nederland geborenen zijn:

Immigratie: 28.000 duizend, emigratie 40.000 en migratiesaldo -12.000.

Er emigreerden meer mensen die in Nederland zijn geboren dat er immigreerden (niet onlogisch natuurlijk). Nu wordt het een beetje ingewikkeld want wat betekent dat dan voor de cijfers van de overige westerse landen?   De immigratie en emigratie is lager, maar het saldo is hoger omdat Nederland een negatief saldo heeft. Het saldo voor de overige westerse landen is 22 duizend. Als je daar bij optelt het cijfer van Nederland,  -12 duizend,  dan kom je op – afgerond – 10 duizend uit. Vals spel dus.

Tabel 51_2 geeft het plaatje waarin het saldo ‘buitenlandse’ immigranten uit westerse landen is en dat verandert het plaatje behoorlijk.

Als je Nederland meeneemt in westers dan kan je de absurde situatie krijgen dat er niets veranderd – in de redenatie van DDS – als er dit jaar 100.000 Polen komen en 100.000 autochtonen zouden vertrekken. Dan nog zouden er – volgens de logica van DDS – meer migranten uit niet-westerse landen komen dan uit westerse.

(Bron van beide tabellen CBS: Immi- en emigratie naar geboorteland, leeftijd (31 december) en geslacht)

Ik heb een andere grafiek gemaakt die het verschil tussen westers (zonder Nederland), niet westers en geboorteland Nederland volgens mij duidelijker maakt tov totaal:

(Bron CBS:  Immi- en emigratie naar geboorteland, leeftijd (31 december) en geslacht)

In het artikel staat: “Kijken we echter alleen naar personen afkomstig uit niet-westerse landen dan bedroeg de toename bijna 350 duizend.”

Wat ik constant heb beweerd is niet dat er geen grote immigratie – beter gezegd migratiesaldo – is geweest, maar dat er een duidelijke scheidslijn is te trekken op 1 januari 2002. Dat zie je ook aan die 350.000.

Per jaar gemiddeld maar 37% van het migratiesaldo vanaf 2002 t.o.v. de periode daarvoor.

Wat natuurlijk nog meer van belang is om te kijken wie er binnenkomen en weer weggaan.

Bijvoorbeeld: 2009 mag dan een jaar zijn met een record-immigratie, dat was niet zo voor niet-westersen. In dat jaar was er wel een recordimmigratie van niet-westerse studenten. Dat aantal overtrof het aantal asielzoekers.

Die vraag ‘waarom komt men hierheen?’ kan ik dus nog uitdiepen. En dan staat er ook nog een ’geschiedenis’ van de immigratie in het DDS-artikel. Daar zijn ook wel kanttekeningen bij te plaatsen. Ik wil daar nog een keer specifiek op terugkomen, maar zie bijvoorbeeld dit artikel: ‘De schuldigen van de ‘massa-immigratie’ eindelijk aan de schandpaal.’

Tot slot nog een  figuur uit dit artikel: http://www.vkblog.nl/bericht/290634/Massamigratie_uit_moslimlanden%3F_De_cijfers over de ‘massa-immigratie’ uit moslimlanden:


Massa-immigratie???

P.S.: Goed, misschien ben ik een beetje te hard geweest in mijn oordeel over DDS. Misschien hebben ze het bij DDS niet gezien, maar een zo’n gering migratiesaldo voor westersen had ze achterdochtig moeten maken. Als je verstand hebt van migratiecijfers natuurlijk.

16 gedachten over “Dagelijkse Standaard goochelt met migratiecijfers”

 1. Hoe komen we eigenlijk aan de termen “westers” en “niet westers”????
  Nederland ligt nl op het oostelijk halfrond, dus dat zal niet bedoeld worden.

  De meest gebruikte defenitie heeft toch echt met etnische achtergrond te maken. Laten we dat dan ook bij de naam noemen en het hebben over christelijke en niet christelijke afkomst. Deze grafieken zijn dus duidelijk alleen interessant voor diegenen die “het westen” etnisch zuiver willen houden!

 2. @GJ
  Christelijk… dat zal je gedacht wezen. Het zal toch al gauw blijken dat christenen uit Ethiopië of Egypte, of elders uit Afrika of de “gekleurde wereld” toch minder christelijk zijn dan “de westerse”. Is Latijns-Amerika “westers”? Hm…

  “Westers” is een ideologische term die naar de (meestal witte) hoogontwikkeld-kapitalistische wereld dient te verwijzen. Japan of Australië zijn westers, China niet (dat wordt even slikken langzamerhand…).

 3. En Israël claimt Westers te zijn omdat het aan de speen van de US lurkt, uiteraard gunt het zijn buren en de Palestijnen niet om zich `westers’ te noemen.

 4. Arnold J. van der Kluft Schreef:

  @GJ
  Christelijk… dat zal je gedacht wezen. Het zal toch al gauw blijken dat christenen uit Ethiopië of Egypte, of elders uit Afrika of de “gekleurde wereld” toch minder christelijk zijn dan “de westerse”. Is Latijns-Amerika “westers”? Hm…
  “Westers” is een ideologische term die naar de (meestal witte) hoogontwikkeld-kapitalistische wereld dient te verwijzen. Japan of Australië zijn westers, China niet (dat wordt even slikken langzamerhand…).

  De Serven zijn weer westers , maar de ten westen van hun wonende Moslim Bosniërs weer niet , maar 100 kilometer verder de Kroaten weer wel , de Alabanezen ten zuiden daarvan weer niet , maar de Grieken ten Zuidoosten daarvan weer wel , ga je dan naar het noorden tussen Griekenland en servië vind je dan weer Macedonië en Kosovo die weer niet Westers zijn …

 5. @4
  Ja, het zit ingewikkeld in elkaar…
  Ierland is alweer een stuk minder westers dan Engeland, ook al ligt het westelijker.

 6. Intussen vergeten vandyke te bedanken voor het helder blootleggen van het bedrog van diegenen die ons land ethnisch willen zuiveren.

 7. Westers en niet-westers heeft met minder of meer achterstand tot de Nederlandse cultuur te maken.

  Heel Europa (excl Turkije) hoort tot ‘westers’. Net als VS, Canada, Oceanië, Indonesië en Japan.

  Ondertussen is het natuurlijk al best we achterhaald. Neem bijvoorbeeld maar Zuid-Korea, maar ook veel landen hebben onderstussen een eerste en derde wereld.
  Er zit natuurlijk nogal wat willekeur in. Khazakstan is westers en Argentinië niet?

  Nee, de reden dat DDS, in het voetspoor van de PVV, het ineens over niet-westers heeft komt door Nyfer.
  Nog geen jaar geleden had rechts het alleen maar over moslimlanden: ‘Stop de massa-immigratie- uit moslimlanden’, was de slogan. Wilders wilde dat uit laten rekenen, maar dat kon Nyfer niet om twee redenen:

  1. De CBS heeft onvoldoende uitsplitsing naar moslimlanden.
  2. Het migratie-saldo uit moslimlanden stelt niets meer voor. Zie figuur in artikel.

  Gevolg de PVV draaide zich van moslimlanden naar geheel niet westers en dat terwijl het migratiesaldo maar ongeveer een derde bestaat uit moslimlanden.

 8. Ik sluit me graag bij GJ_ #6 + #7 aan! :mrgreen: 😉
  De leiding van de DDS heeft een wetenschappelijke pretentie. Ik ben benieuwd, of ze zich zullen durven corrigeren! Of, eigenlijk niet. Deze calvijn-fundementalistische (of – jezuïtische) variant van the Weekly Standard van de Amerikaanse neo-conservatieven, kan zich een leugentje “om bestwil” best ideologisch verantwoorden…

 9. In de voorbereiding van de plaatsing van het artikel op mijn nieuwe website zag ik dat ik een fout heb gemaakt. Er stond:
  “Bijvoorbeeld: 2009 mag dan een jaar zijn met een record-immigratie, dat was niet zo voor niet-westersen. In dat jaar was er wel een recordimmigratie van niet-westerse studenten. Dat aantal overtrof het aantal asielzoekers”

  Dat moet zijn:
  Bijvoorbeeld: 2009 mag dan een jaar zijn met een record-immigratie, dat was niet zo voor niet-westersen. In dat jaar was er wel een recordimmigratie van niet-westerse studenten. Dat aantal was bijna net zo groot als het aantal asielzoekers. Waarschijnlijk waren er in 2010 zelfs ruim meer studenten dan asielzoekers.

  Excuus.

 10. @13, http://www.flipvandyke.nl voor de cijfers waar de lafbekken van DDS (o.a. joost niemoller) niet op in durven te gaan.

  En ga je nu werkelijk bij (vrijwel) iedere reactie die je plaatst die allang-niet-meer-onderhouden-site spammen?

 11. hoe hebben jullie ineens van Bemmel opgelopen.
  Geen condoom gebruikt?!

 12. Flip van Dyke

  Jouw cijfers gebruik ik graag in mijn battle met het PVV clubhuis. Vaak word ik moedeloos dat het me niet lukt door beeldvorming heen te breken. Deze mensen hebben het beeld voor ogen dat Nederland wordt overspoeld door moslims, ze geloven heilig wat Wilders hierover rondbralt.

  Want Wilders is de enige politicus die ze geloven, Wilders is onbaatzuchtig en komt op voor Nederland en het volk. Hoe naief kun je zijn, zeg ik dan, maar dan worden ze boos en gaan je uitschelden.

  Objectieve cijfers is voor deze club mensen een vloek, want het kan hun vastgeroeste mening en beeld bevestigen. Daarom is het eerste wat ze roepen: linkse manipulatie van landverrajers.Blijf je cijfers op het internet zetten, ik ben je er dankbaar voor. Succes.

Reacties zijn gesloten.