Over vrijzinnige alevieten: het geloof van de vliegende vogels

Onderstaand artikel verscheen eerder op republiekallochtonie.nl:

Alevieten worden door de Turkse soennieten vaak als ketters beschouwd omdat ze losser omgaan met de regels van de Koran. In de alevitische gemeenschapshuizen (cemevi’s) zitten mannen en vrouwen (zonder hoofddoek) door elkaar. Alevieten vasten meestal niet, ze gaan niet naar de moskee en ze bidden wanneer ze daar behoefte aan hebben. Ze geloven wel in Allah en in Mohammed als zijn profeet, maar ze zien twaalf imams als de rechtmatige opvolgers van de profeet Mohammed. Ali, de neef en schoonzoon van Mohammed is de eerste en de belangrijkste imam. De verering van Ali en de twaalf imams is de enige overeenkomst met het shi’isme. Behalve door het shi’isme, is het alevitisme ook beïnvloed door het sjamanisme en het vroege christendom.

Omdat het alevitisme nergens is vastgelegd, is het een verzamelbegrip geworden voor vrijzinnige opvattingen. Alevieten erkennen de Koran, maar hebben daarnaast hun eigen heilige boeken. De belangrijkste manier waarop het alevitische geloof wordt overgebracht is door middel van alevitische poëzie, die vaak onder begeleiding van de saz (een luit met lange hals) wordt gezongen. Het alevitisme kent geen hiërarchische structuur. Iedere gemeenschap heeft alleen een dede, een wijze man die de religieuze bijeenkomsten (cems) leidt en in geval van geschillen als bemiddelaar optreedt.

De alevieten hebben een pantheïstisch wereldbeeld: Allah manifesteert zich in alle levende wezens. Je moet Allah daarom volgens de alevieten niet in de hemel, in de moskee of onder een steen in Mekka zoeken, maar in jezelf en in de mensen en de dieren om je heen. De belangrijkste morele gedragsregel voor een aleviet is: eline, diline, beline sahip olmak, oftewel: beheers je hand, je tong en je lende.

Gisteren zond de IKON onderstaande documentaire uit over de alevitische gemeenschap in Deventer.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Links:
Alevi yoli (de weg van de alevieten)
Wikipedia
Alevieten en soennieten (Ewoud Buter)

8 gedachten over “Over vrijzinnige alevieten: het geloof van de vliegende vogels”

 1. Mijn inziens eenveel te beperkt stuk , vooral voor een groep zo divers als de Aleviten .. Jammer..

 2. jvdheuvel Schreef:

  @2 je hebt gezien dat het een inleiding is voor een documentaire die een uur duurt en die er onder staat?

  Yep .. heb ik gezien 😀

 3. omdat Alevieten en het Alevietisme domweg worden ontkend en/of uitgeroeid, denken de meeste Hollanders dat Turken (en Koerden) 100% Soennieten zijn…. alhoewel minimaal 1/3 bestaat uit Alevieten….. In Turkije zijn de Alevieten ongelovigen en wordt erop ze neergekeken, en in Europa/NL worden ze juist als achterlijke moslims gecategoriseerd… dus ze zijn overal de pineut.

  Turkse Soennieten teren op alle positieve kenmerken van Alevieten voor buitenstaanders, en doen alsof het alevitische, humanistische, menwaardige normale een onderdeel van hun soennitische stroming is wat een vertekend beeld vd realiteit geeft, want de echte originele Soenna wordt gepraktiseerd in Saudie-Arabie en omringende Soenitisch Arabische landen waar kleine meisjes worden gehuwd/verkracht, of het gebruiken van je verstand, en oprecht zijn als zonden worden beschouwd.

  en nog veel meer zieke dingen…. Turkse Soennieten zijn schijnheilig in het kwadraat doordat ze zichzelf als soenniet rekenen, maar zich doelbewust niet aan de zieke Soenna houden net als Alevieten.. met als verschil dat Alevieten geen soennieten zijn en dus dat het achterlijk is om ze te beoordelen volgens de Soenna en Soennieten….

  maar dit geldt dus niet voor Turkse Soennieten die A beweren, B doen en C geloven.l

  zodoende krijgen buitenstaanders dus een vertekend beeld alsof Turken allemaal verlicht/normaal/menswaardig zijn, alhoewel dit alleen de Turkse(Koerdische) Alevieten betreft.! de rest; de Soennieten leven op een positieve manier als alevieten door zich juist doelbewust niet aan de soenna en dit uit te stellen door te studeren, geen hoofddoekjes dragen enz. om na een bepaalde leeftijd naar mekka te gaan en alle zonden wissen………

  waarna ze christenen uitlachen vanwege het biechten, net of op lATERe leeftijd mekka bezoeken niet ophetzelde neerkomt?

 4. Ma Tkap , ik ben zekf Shia , en respecteer de Alavis , net als ik de Bekhtashi en andere verwante groepen respecteer .
  Maar je verhaaltje :
  MaTkap Schreef:

  de echte originele Soenna wordt gepraktiseerd in Saudie-Arabie en omringende Soenitisch Arabische landen waar kleine meisjes worden gehuwd/verkracht, of het gebruiken van je verstand, en oprecht zijn als zonden worden beschouwd.

  Is absolute nonsense en je weet dondersgoed dat het niet zo is .. tenzij je misschien met haatpraat naar alles wat Soenniet is bent opgegroeit , want ik weet dat dat bij de Alevis ook voor komt , en ziende wat je allemaal beweer over soennieten doet mij het ergste vermoeden ….

Reacties zijn gesloten.