Wat voor kerncentrales wil Ons Kabinet eigenlijk?

deze button had ik vroeger, cool he?Als het aan de PVV ligt, krijgt Nederland zo snel mogelijk in iedere provincie minimaal één kerncentrale en volgens het regeerakkoord komen er in het hele land in ieder geval minstens twee bij. De nieuwe generatie kerncentrales is immers veel veiliger en voor situaties als in Japan hoeven we niet bang te zijn, want aardbevingen komen in Nederland niet voor en overstromingen hebben we slechts één keer in de 1.000.000 jaar, dus de eerstvolgende is pas in 1.001.953.

Op zondagochtend 9 september 2001 zat ik zoet aan mijn MSN Group over de LoveParade 2001 te werken (wát een feest was dat!) toen mijn huis opeens een halve centimeter opzij schoof. De elektriciteit viel uit (gelukkig ben ik een regelmatige backer-upper, dus de schade aan mijn site viel mee), buiten klonk een mengelmoesje van wat gerinkel plus gekrijs van autobeveiligingen, gevolgd door boze buren op de stoep die dachten dat het iets met mijn geluidsopnamestudio te maken had. Aardbevingen had je nu eenmaal niet in Alkmaar, dus moest het wel mijn schuld zijn. (Vingers op wie hier wel eens de schuld van een aardbeving heeft gekregen.) 😛


Plaatje 1: Stukje van mijn keuken, scheur van aardbeving september 2001

Nu was dit maar een 3,2tje, een béétje kerncentrale moet daar tegenkunnen en ik had de pech nogal dicht bij het epicentrum te zitten, maar het kán – en dus ook op plaatsen waar je never nooit niet een aardbeving zou verwachten.

Niets aan de hand (volgens de voorstanders) want Generatie IV-kerncentrales zijn uiterst veilig (merk hierbij op dat personen die normaal gesproken te pas en te onpas overal “terrorisme” bijslepen de term plotseling schijnen te zijn vergeten), hebben minder afval en kunnen zelfs het afval van andere centrales als brandstof gebruiken (behalve als het al verglaasd is, wat zo’n beetje de status van het merendeel van alle huidige afval is).

Probleempje is echter dat die nieuwe generatie er nog niet is: het eerste prototype wordt rond 2020 verwacht, het eerste commerciële model rond 2030 en omdat je een jaar of 10 aan het bouwen bent, spreken we voor wat betreft Nederland alweer over 2040 én over een prijskaartje waarvan niemand ook maar enig idee heeft (zie de JSF) of we te maken krijgen met een budgetoverschrijding van slechts 50% of misschien wel het twintigvoudige daarvan. Of met locaties die na de eerstvolgende ramp niet meer aan de nieuwste veiligheidsvoorschriften voldoen. Of met landen zoals Canada en Australië die weliswaar politiek stabiel zijn, maar besluiten hun uraniumvoorraad toch maar voor zichzelf te houden, zodat we opeens zaken moeten doen met bijvoorbeeld Kazakhstan (27,3% van de wereldproductie), Namibië en Niger. (Of met de ontwikkelingen op het gebied van zonne- en windenergie, die op dat moment alweer 30 jaar verder zijn.)


Plaatje 2: Ook de opslagmethodes zijn tegenwoordig een stuk veiliger!

Voor Ons Kabinet is dit allemaal geen punt, want die willen de nieuwe centrales al in 2020, wat dus “gewone” Generatie III-reactoren zullen worden: minder veilig, meer afval (waarvoor nog steeds geen definitieve oplossingen zijn en waarbij er al flink wat misgaat) en er moet evengoed flink worden doorgebouwd, anders zijn ze niet eens op tijd klaar. 😛 (Geeft zo’n deadline U een veilig gevoel? Nou, mij niet.) Dat de nieuwe generatie kerncentrales schoner en veiliger is, is dus niet op ons van toepassing en voorstanders kunnen per omgaande ophouden hiermee te zwaaien; in de Bruine Plannen komen ze namelijk niet voor.

Oh ja, nog iets waar Ons Kabinet kennelijk geen rekening mee wil houden: de opwarming van de aarde. “Nee hoor, daar houden we wél rekening mee! Kerncentrales (als je alle bijkomende processen even buiten beschouwing laat) stoten minder CO2 uit! Euh, wat? Hoezo centrales die nu al moeten worden stilgelegd omdat het buiten te warm is? Oeps, pardon, niet aan gedacht, sorry. Het is allemaal ook zo ingewikkeld hè?” 😐

No problem, dan doen we dat opwarmingsgedeelte gewoon een stukkie simpeler:

Jan-tjes Goud-vis

De zon is warm.
De zon straalt warm-te naar de aar-de.
In de lucht zit-ten gas-sen die de warm-te vast-hou-den.
An-ders zou het hier toch nog héél koud wor-den.
Brrrrrrrrr!
Maar men-sen stop-pen steeds meer van die gas-sen in de lucht.
En nu wordt het war-mer en war-mer.
Het wordt zelfs zó warm dat de nieu-we goud-vis van Jan-tje al-wéér ge-kookt in zijn kom drijft.
Dat is god-ver-de-god-ver al de ze-ven-de de-ze week!
Jan-tje moet hard hui-len.
Mam-ma geeft Jan-tje geld.
“Koop maar snel een nieu-we goud-vis,” zegt Mam-ma.
Jan-tje hoeft geen goud-vis.
Die gaan toch maar dood.
Jan-tje gaat spa-ren voor een wind-mo-len en een kern-fu-sie-re-ac-tor.
Dáár heb je ten-min-ste wat aan!
Jan-tje is een slim-me jon-gen.

Naschrift: “Jantje” van der Wal studeerde in 2027 af in de paleoklimatologie en het proefschrift waarop hij vier jaar later promoveerde geldt internationaal nog steeds als standaardwerk. In 2046 ontving van der Wal de Nobelprijs voor Milieuwetenschappen; tegenwoordig is hij hoogleraar aan de Universiteit van Wageningen aan Zee. Hij is getrouwd, heeft één zoon en kweekt als hobby temperatuurbestendige goudvissen.

“Jantjes Goudvis” © DarkSkywise, augustus 2010

40 gedachten over “Wat voor kerncentrales wil Ons Kabinet eigenlijk?”

 1. Als je Thorium centrales bouwt heb van alle bovengenoemde problemen geen(minder) last,
  Dat is nog geen ideale energiebron,maar hij kan er mee door.
  Kernfusie is natuurlijk een betere optie.

 2. Op zich een prima artikel, maar 1 ding stoort me. Dat is het te pas en te onpas gebruik van de term bruin I. Ik zou artikel best rond willen twitteren, maar ik weet zeker dat de meeste van mijn volgers bij het lezen van “Bruin I” het hele artikel niet meer serieus nemen of helemaal niet meer lezen en afdoen als propaganda van de linkse kerk. Jammer.

 3. @2 da’s zeker jammer zullen we ons nu de mond dan maar laten snoeren dan, om de mensen die praten over “propaganda van de linkse kerk” niet tegen het zere been te schoppen?

 4. Nee, maar dat soort terminologie hoeft nou ook weer niet overal bijgehaald worden. Ik begrijp best als het in context van het islam-debat gebruikt wordt, zeker op een site als deze, maar wat heeft het met kernenergie te maken?

 5. jvdheuvel Schreef:

  Oh ik zie al zelfcensuur.

  Vind het voor een titel niet echt essentieel en het gaat er tenslotte om dat je zo veel mogelijk mensen bereikt… ja toch? 😉

 6. @6 nou eh Bart als jij voortaan hier gaat vertellen wat onze auteurs als titel mogen gebruiken dan kan ik misschien even het beste de inloggegevens naar je mailen dan kan jij verder en dan kan ik wat nuttigs gaan doen.

 7. Een short-urt weet ik zelf ook nog wel te fabriceren hoor.
  Het heeft niks met zelfcensuur te maken, maar wel met de context waarin bepaalde terminologie gebruikt wordt.

 8. Het heeft er alles mee te maken dat sommige mensen alles mogen zeggen in dit land en andere mensen geen reet.

  Zelfs niet per ongeluk.

  Ik dacht dat deze site een uitzondering was maar vanaf nu hebben we hier te maken met Bart.

 9. Bart Schreef:

  maar wel met de context waarin bepaalde terminologie gebruikt wordt.

  Eh Bart, dat is oftoppik geneuzel, dus getrol in mijn visie. Aan jouw opvattingen over konttekst hoeven artikelenschrijvers alhier geen boodschap te hebben, hoe graag je dat ook zou willen.

 10. Sorry dat ik stoor 😛 maar als ik het zelf nou ook een fractie beter vind? Ik ga echt geen dingen aanpassen als ik niet denk “daar zit wat in” en dan zal het mij verder een El Hemaworst zijn of dat een goedbedoelde tip is of een trol die per ongeluk iets steekhoudends zegt (ik vermoed overigens het eerste).

 11. Ik word al een jaar lang door iedereen uitgekotst omdat ik of jullie soms wel eens een verkeerd woordje zeggen.

  Ik word daar een beetje heel erg allergisch voor zo langzamerhand.

  Maar als jij “Ons Kabinet” echt veel beter vindt dan “Bruin I” omdat je denkt dat je dan meer mensen bereikt: ga je gang.

 12. Dankjewel DarkSkywise. Het was gewoon bedoeld als opbouwende kritiek, niet om wat dan ook voor anderen te bepalen. En een trol ben ik zeker niet. Maar nu wil ik het er graag bij laten.

 13. ikke Schreef:

  Als je Thorium centrales bouwt heb van alle bovengenoemde problemen geen(minder) last,..

  Dat is een beetje voorbarig, er is nog niet veel ervaring met gesmolten zout reactoren. Er is nog een lange weg te gaan voor een commerciele toepassing mogelijk is. Maar het ziet er wel redelijk veelbelovend uit. Probleem is altijd geweest dat de VS het voordeel had van materiaal voor oorlogstuig van de nu gewone kerncentrales, dus de stekker is uit de experimenten met de thoriumcyclus getrokken.die

 14. Over het grootste probleem van kernenergie is hier geen woord gerept .Het ernstigste “ongeluk” nu in Fukushima was door een explosie in een opslagruimte van radio actief materiaal. E r wordt hard nagedacht over hoe veilig je een centrale kunt maken maar wat er met het vuilnis gedaan moet worden weten we nog steeds niet. Hier in Catalonië wordt nu gesproken over een “kerkhof voor radioactief materiaal”, het levert arbeidsplaatsen op. Een voorbeeld over hoe makkelijk hierover gedacht wordt want er zijn nog geen ongelukken gebeurd.
  Er hoeft maar iets geks te gebeuren zoals nu in Japan waar niet aan gedacht is ( of het was te duur, of er was iemand corrupt etc. etc. ) en we hebben een nieuw Tsjernobil.
  Voordat je dus ook maar aan kernenergie begint zul je eerst het afvalprobleem op moeten lossen.

 15. Mensen ,mensen als ik de laatste berichten mag geloven is de kern naast de natuurramp niet meer te overzien..
  En natuurlijk #18 “Voordat je dus ook maar aan kernenergie begint zul je eerst het afvalprobleem op moeten lossen”.

  En Rutte maar onheil roepen dat zonder 18 miljard op zijn VVD’s te bezuinigen we onze kinderen , de toekomst , met de staatschuld opzadelen.
  Zou er nu een lichtje opgaan dat we onze kinderen met dit afval opzadelen?
  En zolang kerncentrales een optie blijven is de politieke noodzaak afwezig alles op de omslag naar alternatieve schone enegrie in te zetten.

  Alle hoop en sterkte Japan , afhankelijk van de wind en hulp van buitenaf .

 16. De kans op een ongeluk met een kerncentrale is kleiner dan het winnen van de staatsloterij.
  Toch koop ik iedere keer een lot, want hij zou kunnen vallen.

  En als hij valt veranderd het je leven.

 17. Gwil Ders Schreef:

  Over het grootste probleem van kernenergie is hier geen woord gerept

  Not so. 🙂

  afval (waarvoor nog steeds geen definitieve oplossingen zijn en waarbij er al flink wat misgaat)

  😉

  Verhagen blijkt inmiddels mijn stukje te hebben gelezen :mrgreen: en zal nu waarschijnlijk kiezen voor Generatie III+ centrales. Voornaamste probleem is dat die óók nog in ontwikkeling zijn, dus de 2020-doelstelling van Ons Kabinet zou wel eens niet kunnen gaan lukken. 😛

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5354/De-aardbeving-in-Japan/article/detail/1860899/2011/03/16/Hoe-veilig-worden-de-nieuwe-Nederlandse-kerncentrales.dhtml

 18. Dat linkse gelul ook altijd!

  Het gaat om geld!

  Wat voor kerncentrales wil Ons Kabinet eigenlijk? Diegene die de aandeelhouders het meeste oplevert natuurlijk.

 19. Laat iedereen die zo voor kernenergie is, gewoon lekker met het hele gezin op het terrein van een kerncentrale gaan wonen.

 20. Niet alleen generaals bereiden zich voor op de vorige oorlog. Deze directeur weet zeker dat de huidige kernramp niet in Borssele kan plaatsvinden. Echter welke ramp wel vertelt hij niet. Wat gebeurt bv als de boel langdurig onder water komt te staan? Bedenk dat kernafval naast de centrale wordt opgeslagen. Het zelfvertrouwen van deze man is zeer verontrustend.
  1 ding weet ik zeker, ik heb nog niet gehoord van stralingsgevaar bij een windmolen in problemen. Een afgebrande gasgestookte centrale kun je altijd gewoon opruimen. Naast het probleem van kernafval is nu wederom heel duidelijk geworden dat problemen bij kerncentrales heel vervelend en nauwelijks te beheersen kunnen zijn.

 21. Vrienden!! Laat jullie niet opnaaien door die linkse media!!! Wij kunnen veilig 24 kerncentrales bouwen!! Wij beven nooit!! Mochten er problemen zijn dan los ik dat op!! Die linkse elite zwamt er maar wat op los!! Als die zeespiegel echt zou stijgen door de opwarming van de aarde, hetgeen door PVV specialist de Mos overtuigend is ontzenuwd, dan word dat kernafval vanzelf gekoeld!! Zolang wij de moslim terroristen gewoon Europa uitzetten lopen onze kerncentrales geen enkel risico!!
  Henk en Ingrid, laat je niet opnaaien door die linkse thee drinkende greenpeace elite, allemaal linkse propaganda!! Volslagen idioten zijn het!!

 22. Klaas Post Schreef:

  Vrienden!! Laat jullie niet opnaaien door die linkse media!!! Wij kunnen veilig 24 kerncentrales bouwen!! Wij beven nooit!! Mochten er problemen zijn dan los ik dat op!! Die linkse elite zwamt er maar wat op los!! Als die zeespiegel echt zou stijgen door de opwarming van de aarde, hetgeen door PVV specialist de Mos overtuigend is ontzenuwd, dan word dat kernafval vanzelf gekoeld!! Zolang wij de moslim terroristen gewoon Europa uitzetten lopen onze kerncentrales geen enkel risico!!
  Henk en Ingrid, laat je niet opnaaien door die linkse thee drinkende greenpeace elite, allemaal linkse propaganda!! Volslagen idioten zijn het!!

  Amen.

 23. Stel nou er is een kernramp in Frankrijk en er moeten er 5 miljoen vluchten. Gaan we die dan opvangen de regio?

 24. Verhagen wil “Borssele 2” in wereldrecordtempo klaar hebben

  Let op, interessante zin: 😛

  Uiterlijk 2015 wil het kabinet de vergunning voor de bouw verlenen, zodat hij voor 2020 gerealiseerd kan zijn.

  http://www.nrc.nl/nieuws/2011/04/16/honderden-demonsteren-op-de-dam-tegen-kernenergie/

  Als de vergunning in 2015 verleend wordt, kun je 2020 wel schudden want voor de bouw ben je 8 à 10 jaar kwijt (en als je pech hebt nog langer; er zijn centrales die al meer dan 20 jaar “in aanbouw” zijn) EN je hebt dan een centrale die 5 jaar na oplevering alweer van een verouderd type is EN tegen die tijd is zonne-energie (eigenlijk: lichtenergie, want ze doen het ook als het bewolkt is) goedkoper dan “gewone” energie.

  Ik zie het al, hier is grondig over nagedacht. 😀 (Of is Verhagen écht van plan de bouw zo snel mogelijk af te raffelen? 😐 )

 25. Laatste nieuws uit Japan

  Hier nog wat “gigapica’s” van de Japanse centrale:
  http://gigapica.geenstijl.nl/2011/04/fukushima_daiichi_aftermath.html

  En de radioaktiviteit stijgt weer eens:
  http://www.huffingtonpost.com/2011/04/16/japan-nuclear-reactor-leaks_n_850058.html

  .
  “Kernenergie, mits…” telt bij RTL als “Kernenergie: JA, JA, JA!”

  Sociaal en Cultureel Planbureau in opdracht van RTL Nieuws: “Hoe stel ik een belachelijke vraag?”

  Bent U voor kernenergie?
  Ja: volgens de site van RTL 39%, volgens NRC 40%
  Nee: 46%
  Weet niet: 15% (volgens NRC dus 14%)

  Wat voor kernenergie? Kernfusie? Kernsplitsing dmv. generatie III, III+ of IV reactoren? Met of zonder oplosing voor het afvalprobleem? 😐 (Zo kan ik ook nog wel 39% of 40% bij elkaar krijgen. 😛 )

  http://www.nrc.nl/nieuws/2011/04/16/nederlanders-niet-massaal-tegen-kernenergi/
  en http://www.rtl.nl/%28/actueel/rtlnieuws/binnenland/%29/components/actueel/rtlnieuws/2011/04_april/16/binnenland/enquete-kernenergie.xml

  (let ook vooral op het benadrukken dat “maar” 46% tegen is in plaats van dat er duidelijk meer tegenstanders dan voorstanders zijn)

 26. Italië stopt met kernenergieprogramma

  De Italiaanse regering heeft dinsdag besloten haar plannen voor het ontwikkelen van kernenergie voor onbepaalde tijd uit te stellen. In plaats daarvan wil de regering een nieuwe energiestrategie uitwerken.

  Minister van economische ontwikkeling Paolo Romani zei dat de crisis bij de Japanse kerncentrale in Fukushima de plannen heeft doorkruist. Italië volgt hierin Duitsland en andere landen, zei hij.

  meer: http://frontpage.fok.nl/nieuws/440216/1/1/50/kernenergieplannen-itali-van-de-baan.html

 27. Finse kerncentrale gebouwd door Poolse fietsenmakers

  “Scheuren in het beton worden niet gerepareerd, we doen er gewoon een nieuw laagje overheen. Dit moeten we zo doen om tijd te besparen. We werden geleid door Portugese voormannen die nergens verstand van hadden, eentje van hen was analfabeet. Het enige dat telt, is de snelheid waarmee we werken.”

  Onervaren lassers, uitbuiting van werknemers, onterechte ontslagen, diefstallen, niet betaalde ziektekostenpremies, koelpijpen die door lasfouten al drie keer moesten worden vervangen, een Siemens-condensator die door niet-deskundigen verkeerd is gerepareerd… ach, zolang we maar TV kunnen kijken, toch?

  meer: http://sargasso.nl/archief/2011/04/21/poolse-fietsenmakers-bouwen-een-kerncentrale/

 28. Snel vergunningen Borssele, dan zitten we er tenminste aan vast

  Verhagen gooit met 45 miljoen euro (wat nou bezuinigingen?) wat extra tempo in het onderzoek t.b.v. de verguningen voor de tweede centrale in Borssele zodat alles deze kabinetsperiode kan worden geregeld en een volgend kabinet de afspraken niet meer kan terugdraaien.

  http://www.fd.nl/artikel/21980423/verhagen-maakt-geld-vrij-nucleaire-kennis

  Eey Maxime, ken je dat gezegde met “haastige spoed”?

 29. Belangrijk deel NL kernenergie bedoeld voor export

  Het is een fabeltje dat NL beslist kerncentrales nodig heeft voor de eigen energievoorziening. Nederland is niet alleen netto-exporteur van energie, maar de energiebedrijven moeten gezamelijk iedere dag zo’n 1,4 gigawatt (genoeg voor 14.000 huishoudens) laten wegstromen omdat er geen afnemers voor zijn.

  De twee nieuwe kerncentrales zullen ongeveer 8 miljard euro kosten, het overschot aan elektriciteit voor de Nederlandse markt vergroten en dus alle inspanningen op het gebied van besparing en verbetering van de efficiency tenietdoen. En initiatiefnemer Delta wil ook na 2025 elektriciteit blijven exporteren naar Duitsland.

  Verhagen heeft in de voorgestelde voorwaarden laten opnemen dat de nieuwe centrales volledig veilig moeten zijn en hij belooft dat de overheid geen financiële steun zal geven aan het initiatief. (Lees nu het bericht hierboven nog een keer 😛 – DSW.) Er is echter nog nergens een kerncentrale gebouwd voor de prijs die door de bouwer beloofd was en ongelukken met kernenergie zijn nog steeds nergens te verzekeren. Ja, voor de eerste 700 miljoen euro schade, een bedrag dat zo ongeveer een kwartier na het begin van een ramp al is bereikt.

  De hele wereld wacht de uitkomsten van evaluaties van oorzaak en gevolgen van Fukushima af maar Verhagen en Delta willen de zaak nog in deze regeerperiode rond hebben. Een irrationele haast, want al duurt de evaluatie van ‘Japan’ nog twee jaar en wachten we met een besluit, de lichten gaan echt niet uit.

  meer: http://opinie.volkskrant.nl/artikel/show/id/8353/Een_kernramp%2C_net_als_in_%E2%80%9986%2C_maar_geen_bezinning

Reacties zijn gesloten.