Waarom Erwin Lensink, de waxinewerper, vrij moet

Teken de petitie: http://waxinewerpernuvrij.petities.nl/

Tijdens Prinsjesdag 2010 gooide Erwin Lensink een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets. Vervolgens is de man opgepakt en inmiddels zit Erwin 7 12 (!) maanden vast, en er is zelfs sprake van dat hij TBS krijgt (en dus jaren wordt opgesloten). Daarnaast wil men hem dwingen om medicijnen te gebruiken, om zijn “waandenkbeelden” te onderdrukken.

Dit is hem ten laste gelegd:
1. Bewust het risico nemen zwaar lichamelijk letsel te veroorzaken
Als je bewust het risico wil nemen om zwaar lichamelijk letsel te veroorzaken, dan gooi je niet met een waxinelichthoudertje. Deze aanklacht is te zonderling voor woorden. Stel overigens dat het klopt, en dat Erwin zwaar lichamelijk letsel wilde veroorzaken, dan nog zet je zo iemand geen 12 maanden vast, noch probeer je hem de TBS in te manipuleren. TBS is voor kinderverkrachters en seriemoordenaars; niet voor mensen die op een kansloze manier “het risico nemen zwaar lichamelijk letsel te veroorzaken” en dus niet voor waxinewerpers.

2. Belediging van de koningin
Een speciale wet tegen belediging van de koningin hoort niet thuis in een rechtsstaat. En stel al dat je deze wet koste wat kost wilt handhaven, dan spuit je iemand niet plat, noch sluit je hem jarenlang op. Dit doe je al helemaal niet omdat er duizenden mensen wel eens de koningin beledigen. Allemaal opsluiten maar dan? Sleutel weggooien?

3. Materiële schade aan de koets
Een krasje of een deukje in de koets. Echt vreselijk. Die schade moet dan ook vergoed worden. Maar die schade vergoed je niet door iemand jaren op te bergen.

4. Telefonische bedreiging aan het adres van zijn broer
Dit is er met de haren bijgesleept. Natuurlijk mag je niemand bedreigen. Maar bedreigers krijgen in 99,9% van de gevallen 0 straf, en als er al eens straf wordt uitgedeeld, bijvoorbeeld omdat er een bekende politicus wordt bedreigd, dan levert een bedreiginkje je een paar weken voorwaardelijk schoffelen op en je wordt niet jarenlang opgeborgen.

Of zullen we dat maar veranderen? Want dan heb ik ook nog wel een dossiertje vol mensen die jarenlang opgeborgen kunnen worden.

5. Vermeende telefonische belediging en bedreiging mevrouw Koster
Geen idee wie mevrouw Koster is en het interesseert me ook helemaal niks. Zie verder 4.

Lees meer over wat hem ten laste is gelegd in dit artikel op prorepublica.

Waandenkbeelden:
Erwin houdt er (in de ogen van velen) zonderlinge denkbeelden op na over het Huis van Oranje. Nou en? Is het Huis van Oranje niet sterk genoeg om de denkbeelden van een zonderling te overleven? Moet je zo’n man dan maar jaren opsluiten? Ik heb een (tot nu toe nog niet al te diepgaande) blik op de denkbeelden van Erwin geworpen. En, wat een verrassing, zo vreselijk vreemd zien die waandenkbeelden er helemaal niet uit!

Ik denk zelfs dat het feit dat deze man nu wordt geslachtofferd vanwege deze “waandenkbeelden” rechtvaardigt dat wij er eens met zijn allen voor moeten gaan zorgen dat die waandenkbeelden eens goed verspreid en besproken gaan worden. Zit die man toch niet voor niks jaren achter slot en grendel.

Niet dat ik het met zijn ideeën eens ben hoor, ik heb ze, nogmaals, nog niet echt bekeken, maar gewoon omdat ik het zonde vind dat iemand jaren de gevangenis ingaat vanwege wat rare ideeën. Geen enkel probleem om zo’n man dan verder te helpen met verspreiding van zijn gedachtengoed. Gaan wij voor zorgen.

Over waandenkbeelden gesproken; wij hier op deze site hebben we nog een spamfilter vol van mensen met waandenkbeelden; moslimvergassingen bijvoorbeeld en op twitter zit nu iemand achter me aan die ons Bin Laden vindt en die vindt dat wij van krapuul “uitgeroeid” moeten worden. Ik ken nog veel meer gekjes trouwens op het internet.

Jarenlang opsluiten dan maar?

Weet je, waandenkbeelden zijn denkbeelden waar meestal niet al te veel mensen het mee eens zijn, zoals de psychiater die Erwin een uurtje had “onderzocht” zo treffend wist te verwoorden op Erwins laatste procesdag.

Maar weet je wat ook een waandenkbeeld is? Dat je door God aangewezen bent om je 1 keer per jaar in een Gouden Koetsje te laten rondrijden.

Ik bedoel maar.

Ik denk trouwens dat die waandenkbeeldenconstructie waarmee ze deze man nu aan het slopen zijn, ook prima van toepassing kan worden verklaard voor bijvoorbeeld de PVV; de PVV heeft een heel programma vol met waandenkbeelden. Volproppen met medicijnen en een paar jaar achter slot en grendel zal ze leren.

Of niet soms?

Beangstigend:
Wat ik beangstigend vind is hoeveel mensen iemand (denken te) kennen, waartegen ze vinden dat de maatschappij beschermd moet worden, of waarvan ze vinden dat die tegen zichzelf in bescherming moet worden genomen, “anders krijg je huppeldepup toestanden of bladiebla toestanden”, en dat vinden ze nu voor deze man dus ook!

En dat terwijl ze NIETS weten van deze man. Behalve dat in de krant heeft gestaan dat-ie gek is!

Wat weten jullie eigenlijk van het onderzoek dat is gedaan naar de krankzinnigheid van deze man? Niks hè. Maar wees niet bang daar komen wij nog op terug.

Is toch wel handig voor de overheid hè, ze zeggen gewoon dat je gek bent en ze sluiten je op. Vervolgens denkt iedereen “oh daar zal wel wat achter zitten en ik heb ooit iemand meegemaakt die bla bla bla”.

Grappig he:
Wat ook leuk is, is grapjes daarover maken; ha ha ha grappig hè, die man is een gekje.

Ik heb dat in de gauwigheid Job Cohen zien doen met een charmant glimlachje, ik heb het Giel Beelen zien doen, en ik heb het Geenstijl zien doen.

En die man ondertussen maar jaren rotten in de gevangenis zonder dat het iemand ook maar 1 flikker interesseert wat er nou eigenlijk met hem aan de hand is.

Verschil tussen goed en kwaad, rechtvaardiging TBS maatregel:
Uit dit verslag van het proces haal ik het volgende:

Hij zag het gooien van de waxinehouder als een noodzakelijk kwaad om aandacht van media en politiek te genereren. Dit nadat hij meerdere aangiftes gedaan heeft die niet in behandeling werden genomen. Erwin heeft heel duidelijk aangegeven dat zijn “missie” geslaagd is en er daarom geen herhaling verwacht hoeft te worden.

Missie geslaagd. Hij wist dat dit niet mocht maar heeft dit gedaan om aandacht te krijgen. Hij weet dus het verschil tussen goed en kwaad. Hij is dus gewoon toerekeningsvatbaar en hoort dus niet thuis in een TBS.

Snappie?

Wat nu?
Omdat men er kennelijk maar voor kiest om deze man die vrijwel niks gedaan heeft jarenlang op te bergen hebben wij besloten om maar eens wat aandacht te geven aan deze man die toch verdacht veel op een politiek gevangene à la Sovjet Unie jaren ’70 lijkt.

Toen deden ze dat daar namelijk precies zo, als nu hier. In onze “rechtsstaat”.

Misschien dat we zijn “waandenkbeelden” maar eens goed gaan bestuderen, of op zijn minst verder verspreiden, omdat wij vinden dat je om dit soort reden in beschaafd land niemand zo lang achter de tralies mag zetten.

En, hoewel we weten dat zoiets natuurlijk geen kloot oplevert, we hebben ook een petitie. De petitie houdt het volgende in:

Wij het Nederlandse volk constateren dat de maatregel om iemand zeven maanden vast te zetten, TBS tegen hem te eisen, en hem te bedreigen met gedwongen inname van medicijnen, wegens het werpen van een waxinelichthouder, niet thuishoort in een rechtsstaat en verzoeken tot onmiddellijke vrijlating van de waxinewerper.

Onderteken hem hier.

Je ziet we hebben het nog netjes gehouden.

Er is trouwens nog een petitie die wij iets minder goed vinden dan de onze (daarom hebben wij die van ons gemaakt) maar die moet je ook maar ondertekenen.

Nogmaals, zo’n petitie levert natuurlijk geen drol op maar die hebben wij speciaal gemaakt voor jou, zodat je jezelf eens kunt afvragen of dit de manier is waarop wij in dit land willen omgaan met mensen die een beetje een afwijkende mening hebben en die een beetje gek doen.

PS: ik ben zo kwaad hierover dat ik moeite heb om het allemaal goed op te schrijven. Sluit mij ook maar een paar jaar op.

Update: vandaag 16 september, 1 jaar later, uitspraak.

39 gedachten over “Waarom Erwin Lensink, de waxinewerper, vrij moet”

 1. Omdat een theelichtje gooien naar een gesloten voertuig niet erger is dan deelname aan een groepsverkrachting. De kans op zwaar lichamelijk letsel als je een lichtje tegen een dergelijk gesloten voertuig aangooit is nihiel.

  Die plek in het Pieter Baancentrum kunnen ze beter aan een echt gestoorde crimineel geven.

 2. 7 maanden is volslagen disproportioneel.

  Ik ben hier ook kwaad over omdat als Erwin Lensink in plaats van dit een ex finaal in elkaar had geslagen, hij al lang vrij was geweest.

  Er zitten mensen in blijf van mijn lijf huizen met littekens van steekwonden op hun lichaam waarvan de dader vrij rondhuppelt wegens gebrek aan bewijs., Niks geen onderzoek en maanden voorarrest.

  Weg met de onschendbaarheid van de koningin en de speciale status van ambtenaren. We zijn allemaal mensen! Deze dubbele moraal past een rechtstaat niet.

 3. Ja, Erwin Lensink is een excentriekeling die er samenzweringstheorieën op na houdt. Dat echter geen reden om iemand vast te zetten.

  Als een wazinelichtje bewijs is dat je gevaarlijk bent waarom is een voorwaardelijk sepot voor bedreiging (Tristan van der Vlis) dan oké als je een wapenvergunning aanvraagt?

 4. Als het hebben van complottheorieën en waanideeën reden is tot opsluiting, kan iemand dan a.u.b. Martin Bosma aangeven?

  Bij voorbaat dank.

 5. Als ik dit verhaal lees spookt er steeds de naam Kafka door mijn hoofd. Hoe zou dat toch komen?

 6. “…om maar eens wat aandacht te geven aan deze man die toch verdacht veel op een politiek gevangene à la Sovjet Unie jaren ’70 lijkt.”

  Zeer treffend opgemerkt. Hij moet gewoon vrij. Heeft hij voldoende meegemaakt.

 7. Laat die man gewoon lopen heb 1 rechter ooit eens horen zeggen dat leden van het koninklijkhuis uitvreters waren
  Die rechter hadden ze moeten veroordelen maar ja verschuilen zich achter hun titel en beroep
  En de gewone man is de klos als die zijn ideaal (denkbeeld) nastreeft
  echt n kwestie van met 2 maten meten in nederland

 8. Majesteitsschennis en belediging van ambtenaar in functie moeten gewoon vervallen. Net als allerlei onschendbaarheidsregelingen. We zijn allemaal burger, verantwoordelijk voor eigen daden en voor de wet gelijk.

  Vive la Revolution!

 9. Mij bekruipt het gevoel dat de advocaat van Lensink niet goed weet wat hem/haar te doen staat.
  (Iedere dag in de media opduiken.)
  Voorts is het natuurlijk een schandaal dat Lensink nu al 7 maanden vastzit.
  Waandenkbeelden en gerelateerde geweldpleging? De PVV steunt van harte het Zionisme…
  Wilders en z’n extremistische Joodse vrienden denken en beweren hardop dat Israël exclusief aan de Joden toebehoort omdat God het land aan de Joden zou hebben beloofd. Ook keurt de PVV het geweld tegen de Palestijnen goed o.b.v. die voornoemde religieuze waandenkbeelden.
  Kortom het is eerdaags dus legitiem om PVV’ers op te sluiten indien de kwestie Lensink niet snel wordt opgelost.

 10. Andere Hans Schreef:

  Kortom het is eerdaags dus legitiem om PVV’ers op te sluiten indien de kwestie Lensink niet snel wordt opgelost.

  Als waandenkbeelden een criterium is dan lijkt me de PVV inderdaad een uitstekend doelwit.

 11. @#17
  En ze hebben iets tegen het Koningshuis. Komst dat even goed uit…

 12. jvdheuvel Schreef:

  Andere Hans Schreef:
  Kortom het is eerdaags dus legitiem om PVV’ers op te sluiten indien de kwestie Lensink niet snel wordt opgelost.
  Als waandenkbeelden een criterium is dan lijkt me de PVV inderdaad een uitstekend doelwit.

  Dat maakt dan de PVV gewoon een rijdende gekken huis? :))

 13. …En dat zou betekenen dan dat onze regering nu ingenomen en bezet is door een gekken huis? :))

 14. Je hebt natuurlijk helemaal gelijk vdHeuvel, het is allemaal te gek voor woorden deze hele absurde nasleep. Een pittig woordje met de commissaris en een geldboete o.i.d. zou moeten volstaan.

  Ik hinkel wel een beetje op 2 gedachten, met dit soort suffe acties geef je onze politiek wel weer een mooie aanleiding het repressieve beleid te verdedigen en op te voeren, wat dat betreft hoeven we ‘m niet dankbaar te zijn.

 15. @#21
  De politie gebruikt zo’n beetje alles als excuus voor repressiever beleid.

  Gereedschap dat in tassen en zakken wordt gevonden tijdens preventieve fouilleringen wordt definieert als wapen. Iedere arrestant die eerst meewerkt maar zich daarna verzet tegen onnodige armklemmen, handboeien en andere ongein is een reden om iedereen te boeien etc.

  Ondertussen worden inbraken, overvallen en voertuig criminaliteit nauwelijks opgelost omdat de politie dat niet interessant genoeg vindt. Dat oplossingspercentages aanzienlijk verhogen de leefbaarheid in wijken zou verbeteren en mensen blijer zou maken, doet er niks toe. Daar wordt de politie niet machtiger van. Als mensen niet meer bang zijn dan kan de politie niet meer om de gekste bevoegdheden vragen.

 16. Jan Schreef:

  Ik hinkel wel een beetje op 2 gedachten, met dit soort suffe acties geef je onze politiek wel weer een mooie aanleiding het repressieve beleid te verdedigen en op te voeren, wat dat betreft hoeven we ‘m niet dankbaar te zijn.

  Ik verdedig hem toch helemaal niet? Ik ben hem ook niet dankbaar.

 17. #23 nee, ik spreek jou daar ook niet op aan, ik geef gewoon aan wat mijn gedachten zijn bij dit soort strapatsen.

 18. Overigens past deze draconische, buitenproportionele straf voor een vergrijp tregen de Staat wel in de misantropische, barbaarse en sadistische traditie van Nederland en de Oranjes. De vermeende moordenaar van W. van Oranje B. Gerards, onderging het summum aan foltering alsmede een beestachtige langzame dood van de Hollandsche Autoriteit. Hij werd levend ontleed. Daar was de RK Inquisitie nog een schoonheidssalon bij. Ook Johan de Witt viel later een dergelijke behandeling ten deel. (Om nog maar te zwijgen over de schanddaden in Nederlands Indië later jegens ongehoorzame koelies) Leest & huivert:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Balthasar_Gerards

 19. Misschien een wat afwijkende mening van de reacties hier boven mij, maar ik ben blij dat er niet lichtzinnig wordt omgesprongen met dit soort idioten.
  Op zo’n feestelijke moment met zoveel mensen aanwezig vind ik het totaal ongepast en verwerpelijke om fysiek geweld in te zetten om je punt te maken of om om aandacht te vragen.
  Wat mij betreft hoort fysiek geweld niet thuis in een democratische rechtsstaat, ook niet als het je niet lukt om je boodschap op een normale manier over te brengen.

  Verder zijn er vijf punten waarover de rechter moet oordelen en niet enkel het gooien zelf. als je op de prorepublica website kijkt (http://www.prorepublica.nl/print.aspx?a=110331_genoeg_is_genoeg&t=genoeg%20erwin%20lensink&page_xml=rss_artikelen) dan staat er een overzicht van de vijf punten waaronder het bedreigen van meerdere personen. Bedreigingen vind ik ook niet passen in een vreedzame samenleving. Daarom vind ik het heel goed dat er serieus aandacht wordt besteed aan deze zaak en dat ie niet zomaar weer wordt losgelaten alsof het hier om wat kattekwaad gaat. We hebben het hier niet over een foutje van een puber, maar over een voorbereidde actie van een volwassen man die beter had moeten weten en nu de gevolgen van zijn acties zal moeten aanvaarden.

  Ik hoop dat dit een goede boodschap zal sturen aan mensen, namelijk dat dit geen acceptabele manier is om je ongenoegen te tonen.

 20. @SanD: je laatste zin is op zich niet onzinnig. Maar TBS? Gedwongen medicatie? Zeven maanden vastzitten???
  Volkomen buiten verhouding.

  Als ik een waxinelichthouder naar jouw auto gooi vraag ik me af of ik er überhaupt ooit wat van te horen krijg.

 21. @Laurent: Wat ik lees op de prorepublica site is dat de man die verf gooide naar de koets, tijdens het huwelijk van Willen-Alexander en Maxima in 2002, er met een boete vanaf kwam. Dat Erwin er niet op deze manier vanaf komt heeft waarschijnlijk te maken met de andere punten die worden aangedragen, anders zou hij toch op eenzelfde manier behandeld worden als die verfwerper.

  Daarom ben ik ervan overtuigd dat er tijdens het onderzoek goede redenen zijn gevonden voor de huidige eisen ten opzichte van Erwin en daarom zal ik deze petitie niet ondertekenen.

 22. @SanD: ik denk dat je teveel vertrouwen in onze rechtsstaat stelt op het moment dat het prominente personen betreft. Ik zie nog steeds niet waarom deze, toegegeven, merkwaardige actie zo extreem zwaar behandeld moet worden.
  Volgens mij ben je eerder vrij als je eens iemand op een uitgaansavond daadwerkelijk op zijn gezicht getimmerd hebt. ALS je daar al voor opgepakt wordt.

 23. @#31 Als er goede redenen zijn om hem langer vast te houden dan horen die openbaar te zijn zodat iedereen die kan beoordelen en Lensink & zijn advocaat zich daar tegen kunnen verdedigen.

 24. kan ik ook ergens een petitie tekenen dat die gek langer vast kan zitten?

 25. PSYCHIATRISERING van de theelichtje-werper (betje dom, hè…) past geheel in het beeld, hetgeen ik hieronder voor de zoveelste keer onder uw aandacht breng:=====>
  De grote rechtspolitieke ego’s bij het justitiële organisme,
  hand in hand met het rechtswezen in enge zin
  met zeer veel arrogantie,
  en met opperste condescendentie,
  en hun overkill aan (dossier-)kennis van criminaliteit
  vormen een alarmerend gevaar voor echte vrije democratie,
  en daardoor voor de volkeren en naties in opbouw binnen
  het vrije Europa, Midden Amerika met het Caribisch gebied;
  het substantiële
  r e c h t s s t a t e l i j k h e i d s f a s c i s m e?

  Alles in deze samen te vatten als ©arrogantisme®

  Geef uw eigen mening, of kom met een stelling,
  die het tegenovergestelde onderbouwd beweert,
  waarmee ik mijn stelling eventueel kan altereren.

  hans willems,
  Beëdigd onafhankelijk misdaadverslaggever;
  initiatiefnemer, oprichter en autoriteit van de ANBI
  Wetenschappelijk Instituut voor Rechtsfenomenen;
  r e c h t s s t a t e l i j k h e i d s f a s c i s t e n jager.
  en rechtspolitiek dissident.
  http://www.geblokkeerd.door.republikein.ErnstHirschStallin.com
  rshf.jager@yahoo.com

 26. Sofia van der Linde Schreef:

  @#31 Als er goede redenen zijn om hem langer vast te houden dan horen die openbaar te zijn zodat iedereen die kan beoordelen en Lensink & zijn advocaat zich daar tegen kunnen verdedigen.

  Beste Sofia, laat me je verwijzen naar m’n voorgaande reactie…

  SanD Schreef:

  … Verder zijn er vijf punten waarover de rechter moet oordelen en niet enkel het gooien zelf. als je op de prorepublica website kijkt dan staat er een overzicht van de vijf punten waaronder het bedreigen van meerdere personen. …

 27. Zoals te zien in een uitzending van EenVandaag is er hier sprake van een (tragische) geschiedenis; (fragment van 8 minuten) http://www.camilleri.nl/2011/04/gooier-koninklijke-waxinelichthouder-erwin-lensink-spreekt/

  Uit het fragment blijkt dat Erwin een geschiedenis heeft in de psychiatrie en toch tot deze actie komt, daarom heeft het OM een aanleiding om een gedegen onderzoek te eisen naar zijn geestestoestand. Helaas herken ik uit mijn omgeving dat dit soort zaken zeer zorgvuldig behandeld moeten worden en overgelaten moeten worden aan experts.

 28. Heb je ook iets gelezen over de manier waarop “de experts” dit geval zeer zorgvuldig behandeld en onderzocht hebben? Duidelijk niet.

 29. Nou, net de hele reportage bekeken en ik vind het nog steeds allemaal buitenproportioneel. Die man zal misschien best psychiatrische of psychologische hulp nodig hebben, maar dat is iets anders dan wat er nu met hem gebeurt. En dat mens dat zegt dat het een ernstige daad is om met die waxinelichthouder te gooien kletst uit haar nek.

 30. Sofia van der LindenMajesteitsschennis en belediging van ambtenaar in functie moeten gewoon vervallen.Sofia van der Linde Schreef:

  Majesteitsschennis en belediging van ambtenaar in functie moeten gewoon vervallen. Net als allerlei onschendbaarheidsregelingen. We zijn allemaal burger, verantwoordelijk voor eigen daden en voor de wet gelijk.

  Je tipt hier volgens mij het voornaamste probleem aan: majesteitsschennis.
  Dat is volgens mij de reden dat hij nog vastzit. Te zot voor woorden ja.

  Hoewel ik hier al een paar keer gepleit heb voor gelijke berechting, ben ik het niet met je eens dat ambtenaren in functie geen extra bescherming en ruimte verdienen.
  Het zou wat zijn als een politiewagen voor het rode licht zou moeten stoppen, terwijl die onderweg is naar een misdrijf.
  Hier is een geldige reden voor uitzonderingen.

 31. Absurd ik heb meteen getekend. Nederland begint een eng land te worden….

 32. Ja kom, dan kunnen we Bradley Manning ook wel vrij laten! O…..ok. *tekenen gaat*

 33. Erwin Lensink is dus vandaag de rechtbank uit gelopen, maar komt wel een jaar in een inrichting gedwongen? Wat een bizarre situatie. Hij gooide alleen een waxinelichthouder naar een gepantserde koets!!

Reacties zijn gesloten.