Dion Graus (PVV) stapt op uit commissie Financieel Stelsel – een reconstructie

Onduidelijk verhaal van dat opstappen. Maar hoe zit het eigenlijk echt? De kranten geven alleen het verhaal van Graus weer, en dat is, letterlijk geciteerd, als volgt:

‘Ik betreur ten zeerst dat ik na jaren werkzaamheden voor de parlementaire onderzoekscommissie en nu de enquêtecommissie dit besluit heb moeten nemen,’ zegt Graus. ‘Maar als ik niet vrijuit mensen kan bevragen over het belangrijke thema van de perverse prikkels zoals bonussen, dan houdt voor mij op.’..’ Ik kan niet meewerken aan een slap verhaal, met meel in de mond praten en enkel door de staf voorgekookte teksten voorlezen is niets voor mij.’ (Telegraaf)

Echter, de NOS heeft een video’tje online gezet. Dit schijnt een licht op Graus’ jarenlange ervaring bij de parlementaire onderzoekscommissie en de enquêtecommissie Financieel Stelsel; Graus weet ondanks al die enorme ervaring in de Tweede Kamer en in die commissies niet welke bank er genationaliseerd is.

Het is zelfs zo erg dat voormalig topman van ABN Amro Nederland Jan Peter Schmittmann, met moeite zijn lachen kan inhouden.

Ik kan je verzekeren; dan stel je behoorlijk achterlijke vragen. Kijk zelf:

Tot zover het resultaat van de “jaren werkzaamheden” uit de verklaring van Graus. Een brugklasser kan zoiets beter.

Dan het andere gedeelte van zijn reactie. Het bevragen over “perverse prikkels zoals bonussen”. In de video kan je zien dat hij het gewoon gevraagd heeft maar dat hij niet wist waar hij het over had. Dan het “ik kan niet meewerken aan een slap verhaal”; dat betekent dus eigenlijk dat Graus niet kan meewerken aan zichzelf. Of zien we op die video geen slap verhaal van Graus?

Lees ook wat Leon Willems, parlementair redacteur Financieele Dagblad, schrijft op twitter:

Inside info: Graus werd getipt door zijn vriendin dat medecommissieleden #dewit2 met ogen rolden na zijn bonusinquisitie tegen Schmittmann

Zijn vriendin? Ja zijn vriendin volgt Graus namelijk dag en nacht met een filmcamera omdat Graus wil dat er een film over hem gemaakt wordt omdat hij denkt dat hij zo geniaal is dat alles wat hij aanraakt verandert in goud.

Graus is een volstrekte idioot. Zoveel is duidelijk.

NRC meldt (in een uitstekend artikel): Volgens NRC politiek redacteur Erik van der Walle heeft Graus weinig kritische opmerkingen gemaakt tijdens het bevragen van Schmittmann. Van der Walle:

“Tijdens het bevragen van Schmittmann was niks merkbaar van onvrede bij de leden van de commissie. Graus maakte het de voormalig topman van ABN Amro dan ook op geen enkele wijze moeilijk. De meest kritische opmerking van Graus aan het adres van Schmittmann was dat hij de bonus van 8 miljoen “rijkelijk beloond” vond.” (NRC)

Dan nu de reactie van de commissie:

De enquêtecommissie herkent zich niet in de redenen die hij geeft voor zijn vertrek. (volledige reactie hier)

Deze verklaring vind je natuurlijk nauwelijks op de internets. Met name natuurlijk vanwege het gebrek aan spektakel. Maar wat er eigenlijk staat is: Graus liegt. Als je naar de video kijkt dan kun je zelf die conclusie natuurlijk ook trekken.

De commissie had eigenlijk gewoon moeten zeggen dat Graus een incompetente leugenaar is, maar helaas zijn ze daar natuurlijk weer eens te beschaafd voor, of ze houden iets anders onder de pet, kan ook, met als gratis bijwerking dat Graus (PVV) nu de dappere bankierbestrijder kan uithangen en de PVV weer lekker inhoudsloos makkelijk kan scoren vanaf de zijlijn, zonder ook maar iets te snappen en zonder ook maar iets te kunnen.

Een en ander mogelijk gemaakt door Elsevier, de Telegraaf, en met name natuurlijk door de andere parlementariërs in de enquêtecommissie.

Wat moeten wij, we the people, hiermee? Nou dit bijvoorbeeld.

Mocht er nog iets opduiken over dit succesverhaal van deze PVV’er dan leest u het hier.

Update: nou er is iets opgedoken heur. In reactie brabbelt Graus het volgende:

Als Dion Graus van de PVV na twee jaar dag en nacht werken, alle vakanties heb ik opgegeven, ten koste van mijn gezin en mijn eigen portefeuilles in de Tweede Kamer als ik 3 meter voor de finish stop heeft dat hele grondige redenen. Geloof me nu maar (Telegraaf)

Sure Graus, we geloven je.

Nog een update: “NOS verdraait beelden” aldus Graus

15 gedachten over “Dion Graus (PVV) stapt op uit commissie Financieel Stelsel – een reconstructie”

 1. Er heerst een onverklaarbare aarzeling bij de medeparlementariërs de PVV te slopen waar en wanneer maar mogelijk, iets wat elk fatsoenlijk persoon zou moeten willen.

 2. http://www.nrc.nl/nieuws/2011/11/08/dion-graus-stapt-uit-parlementaire-onderzoekscommissie-de-wit/

  Volgens NRC politiek redacteur Erik van der Walle heeft Graus weinig kritische opmerkingen gemaakt tijdens het bevragen van Schmittmann. Van der Walle:

  “Tijdens het bevragen van Schmittmann was niks merkbaar van onvrede bij de leden van de commissie. Graus maakte het de voormalig topman van ABN Amro dan ook op geen enkele wijze moeilijk. De meest kritische opmerking van Graus aan het adres van Schmittmann was dat hij de bonus van 8 miljoen “rijkelijk beloond” vond.”

 3. Sinds wanneer kan je zomaar uit een Parlementaire enquête commissie stappen zonder dat daar consequenties aan verbonden zijn. Ik zou zeggen zet hem dan ook maar uit de 2e Kamer want hij weigert een parlementair besluit uit te voeren. Wanneer hij door deze consequentie in die commissie bleef zou hij pas echt door de mand vallen als niet terzake kundig. Of niet, maar hij moet zeker niet denken dat zo’n commissie is ingesteld om als platvorm te dienen voor partijpropaganda. Zitten ze daar in de 2e Kamer te slapen?

 4. De opdracht van de commissie luidt:
  “De enquête gaat over de crisismaatregelen die de Nederlandse overheid in de periode september 2008 tot en met januari 2009 nam om de acute problemen in het Nederlandse financiële stelsel te bestrijden. Doel van de enquête is om inzicht te krijgen in de totstandkoming van de crisismaatregelen en daaruit lessen te trekken voor de toekomst.”
  Volledige tekst hier : http://www.tweedekamer.nl/images/Onderzoeksvoorstel_parlementaire_enquete_(31980%2C_nr._15)_118-214439.pdf

  Aangezien de bonus die een directeur krijgt niet het gevolg is van de crisismaatregelen van de overheid is het niet nodig (zelfs geheel buiten de onderzoeksopdracht om) om de directeur hierover te bevragen.
  Hooguit kunnen de betrokken bewindslieden gevraagd worden waarom ze de bonussen niet tegen gehouden hebben, maar ja zover heeft Graus het niet laten komen.

 5. @2 dat is een mooie aanvulling, overigens zweer ik dat ik dat nrc stuk niet gezien had want het lijkt wel behoorlijk veel op dit stuk. Normaal wil ik niet dood naast de NRC gevonden worden daar ligt het aan.

 6. dit figuur heeft het verstand van een kind van vier. hij vind zich zelf zo belangrijk niemand neemt zo,n figuur als graus toch serieus. bij elke andere partij had hij geen poot aan de grond gekregen maar bij de pvv kunnen ze alles gebruiken .dit is toch een blamage voor ons allemaal laat die man in een dieren asiel gaan werken en zorg dan dat er geen zwangere vrouwen in de buurt zijn of zet hem onder toezicht deze man deugd niet . maar dat maakt de heer widers niks uit als hij maar doet wat zijn baas zegt en hem in zijn kont kruipt .

Reacties zijn gesloten.