Sterf zomertijd sterf

Zomertijd was ooit best een nuttige maatregel om energie te besparen. Namelijk in de tijd dat in ieder huis een gloeilampje hing om de boel te verlichten.

Dat die tijd heel ver achter ons ligt hoef ik u niet te vertellen: gloeilampjes schijnen niet meer te bestaan en een huis verbruikt tegenwoordig een veelvoud aan energie vergeleken bij “ooit”. Kijk alleen maar naar de apparaten in je keuken of naar het datacenter in je hobbykamertje.

De “energiebesparing” die zomertijd oplevert is dus nihil. Ik las laatst ergens vijf euro per gezin per jaar. Zo’n gegokt flauwekul bedragje van niks rechtvaardigt op geen enkele wijze deze maatregel.

Dat de landarbeider vroeger vroeg opstond om zijn vijftien-urige slavendag bij daglicht te kunnen uitvoeren was begrijpelijk. Tegenwoordig is dat bullshit.

Mensen die heel vroeg opstaan zijn meestal gewoon aanstellers. Aandachtstrekkers. Dienstkloppers. Vaak ook doodgewoon matennaaiers. Kijken hoe laat iemand binnenkomt en dan extra lang op kantoor blijven zitten om te zien of er mensen eerder weggaan dan jij.

Freaks.

Om zeven uur begonnen. Indrukwekkend hè?
Ondanks het feit dat morgenstond al lang geen goud in de mond meer is, voor kantoorslaven dan, want vroege beginners eindigen ook gewoon eerder, en vroeg beginnen levert per saldo dus helemaal geen extra reet op, blijft aan vroeg opstaan nog steeds een bepaald onverdiend image van “goed bezig” kleven.

Mensen die vroeg opstaan zijn zogenaamd verantwoordelijke, oppassende burgers, en mensen die laat opstaan zijn slonzen.

Een mooi moment voor hen om dat extra te benadrukken is gedurende de zomertijd.

De vroege freaks kunnen dan extra vroeg opstaan om ons avondmensen in te peperen hoe fantastisch ze zijn.

Tegen de tijd dat ik op kantoor kom zitten ze dan aan de koffie. Al. Of nog steeds. Geen idee want ik ben er niet bij.

Allemaal leuk en aardig dat de overheid God probeert te spelen met de tijd, maar ik speel God terug en ik heb flexibele werktijden.

Zo kom ik dus nóg later. Hebben die vroege mafkezen zonder leven een uur langer om over me te roddelen.

Dat is wat zomertijd oplevert.

13 gedachten over “Sterf zomertijd sterf”

 1. Ik zie het net iets anders: weg met de wintertijd en die verschrikkelijke donkere namiddagen, waarbij de dag al om vier uur verdwenen is.
  Kan het niet het hele jaar zomertijd zijn?

 2. Zomertijd is de “natuurlijke “Nederlandse tijd , zoals ons land die vóór de bezetting door de Duitse Oer PVVr’s had , na de oorlog zijn we tijdsgewijs bij Berlijn gebleven terwijl we eigenlijk bij Londen en CASABLANCA horen wat tijd betreft …. Zelfde geld voor Parijs en Brussel …

 3. het zou een interessant onderzoek kunnen zijn of het echt niets meer oplevert. want rekent men mee dat de bijv terrasverwamingen pas een uur later aan gaan?
  Mar helaas wat de uitslag van zo’n onderzoek ook zou zijn, dan komt er toch weer tegenonderzoek hervertegenonderzoek en inenen had je klimaat(veranderings)ontkenning.

 4. Mow, ik vind het wel lekker een uurtje minder bezig.
  Da’s ook een uurtje minder om je te vervelen tenslotte.
  Ik heb ook er geen last van dat m’n innerlijke klok in de war raakt. Ik weet altijd precies hoe laat het is, ’s zomers of winters maakt me niet uit. Alleen de secondewijzer laat het wel eens afweten. Dan is m’n kortetermijngeheugen van slag. Dan weet ik niet meer wat ik een minuut eerder heb gedaan.

 5. @2 :welnee. We lopen hier ongeveer een half uur voor op de zonnetijd. Met de zomertijd erbij lopen we 1,5 uur voor op de zonnetijd.

 6. “Mensen die heel vroeg opstaan zijn meestal gewoon aanstellers. Aandachtstrekkers. Dienstkloppers. Vaak ook doodgewoon matennaaiers. Kijken hoe laat iemand binnenkomt en dan extra lang op kantoor blijven zitten om te zien of er mensen eerder weggaan dan jij. Freaks. Om zeven uur begonnen. Indrukwekkend hè? Ondanks het feit dat morgenstond al lang geen goud in de mond meer is, voor kantoorslaven dan, want vroege beginners eindigen ook gewoon eerder, en vroeg beginnen levert per saldo dus helemaal geen extra reet op, blijft aan vroeg opstaan nog steeds een bepaald onverdiend image van “goed bezig” kleven. Mensen die vroeg opstaan zijn zogenaamd verantwoordelijke, oppassende burgers, en mensen die laat opstaan zijn slonzen. Een mooi moment voor hen om dat extra te benadrukken is gedurende de zomertijd.”

  Prachtig geformuleerd en helemaal waar. Hilarisch. 😆

  Op de camping zie je ze ook, om zeven uur in hun plastic tuinstoel de `Krant van wakker Nederland’ al lezen. Onnodig vroeg opstaan is rechts. Het zou me niet verbazen als Kamp & Krom een meldplicht gaan instellen voor werklozen, zeven uur op. Gecontroleerd door een call-centre, wake-up call diensten. Geen gehoor aan telefoon? Uitkering kwijt!

 7. #10
  Naar tiep. Altijd gelijk willen hebben ook al heb je het al. Ik eis een ban. 🙂

Reacties zijn gesloten.