Megaverlies VVD, SP grootste partij in peiling De Hond

Alweer een berichtje over die rare peiling van Maurice de Hond op de site? zult u denken. Dat klopt: alweer. Normaal doen we eigenlijk niks met peilingen maar er komen verkiezingen aan EN er breekt vakantie uit (hoe ze dat willen doen is me nog steeds een raadsel) dus dan is een beetje over peilingen schrijven nog niet eens zo’n gek idee.

Peiling Maurice de Hond, 20 mei 2012

Wanneer wij de meest recente peiling in ogenschouw nemen dan valt allereerst natuurlijk die verschrikkelijke Untergang van GroenLinks op. Van 7 naar 4 zetels. Daarover schrijven de media. En dat de Kunduz-coalitie geen meerderheid heeft. Daarover schrijven ze ook. Mooi weten we dat.

Maar wat valt er nog meer op, en waarover schrijven ze niet?

1 – Mark Rutte en zijn vriendjes worden er de laatste weken kennelijk bepaald niet populairder op. Op 21 april peilde De Hond nog 33 zetels. Nu, amper 3 weekjes later, peilt De Hond er 25. Dat is een verschil van 8 zetels. Dat is een significante lading eigen-broekophouders en “succes is een keuze” brallers met zo’n comfortabele blauwe zetel minder. Dat is exit premier-bonus voor Rutte. Dat is geen tweede kabinet Rutte. Dat is paniek in de VVD burelen, ja ze weten het goed verborgen te houden, en uit de media te houden, maar reken maar dat dit de nodige stress geeft.

2 – SP de grootste. Schrijven ze niet over. Maar SP de grootste betekent SP neemt het voortouw in de formatie. SP de grootste betekent premier Roemer. Daar al eens over nagedacht? Schrijf dáár dan maar eens over.

3 – Zoals ik gisteren ook al schreef: de supercoalitie SP/PvdA/D66/CDA staat op een comfortabele 84 zetels. En reken maar dat een hoop van de maatregelen van deze coalitie op steun van PvdD, GL en CU kunnen rekenen. Hell, zelfs op de steun van de SGP. Die moeten dat van God. Dat betekent dat deze coalitie, die ook nog eens uit slechts vier partijen bestaat, in tegenstelling tot Kunduz, wel de nodige aandacht verdient, zou je denken. Ik heb overigens hier beschreven hoe je dat kabinet even kan formeren in mijn artikeltje “Het Radicale Midden aan de Macht“. Maurice de Hond ziet dat kabinet kennelijk zelf niet zitten want hij kiest ervoor om die coalitie volstrekt te negeren en ook niet voor te leggen in zijn onderzoekje.

Met andere woorden de media destilleren Het Nieuws uit een voorgekookt dingetje van De Hond, en trekken zelf nauwelijks conclusies. En ze schrijven ze elkaar nog over ook.

Andere conclusies, zoals ik die hierboven heb opgeschreven, daar wordt niet over bericht en die bestaan dus niet.

18 gedachten over “Megaverlies VVD, SP grootste partij in peiling De Hond”

 1. Is alleen een tussenstand.
  Bv. ontwikkelingen in Europa kunnen deze tussenstand drastisch veranderen.
  Overigens , ik betwijfel of de SP regerings verantwoordelijkheid zal krijgen.

 2. Ik ben erg in mijn nopjes met de enorme winst van de SGP: van 2 naar 3. Kennelijk mogen de Nunspeetse kinderscharen nu ook naar de stembus….

 3. Die zogenaamde ‘supercoalitie’ uit welke mond gaat die spreken als het over het ESM gaat en de overdracht van soevereiniteit naar de EU?

 4. Er zal wel snel gebrald worden dat je supercoalitie SP/PvdA/D66/CDA niet mogelijk is , terwijl het qua linksigheidscoefficent aardig bij het kaninet den Uyl in de buurt zou komen ….

 5. Niet zo lang geleden heeft de PvdA de banken gered.
  De KUNDUZclub bedacht de belastingen flink verhogen (geniaal dus), vooral voor werkenden.

  Maar tot op heden is er geen enkele party die aangeeft hoe we kunnen veranderen dat de crisis stopt en de Superryken niet doorgaan met voordelig lanfbouwgronden en ontoerend goed opkopen.

  De engelsen hadden enkele jaren meer morele moed. Afbouw hypotheekrente in 25 jaar.
  Nu blyven groenige enlinksige yuppen in kapitale grachtenpanden buiten schot, terwyl Henk en Ingrid en Achmed en Aischa de eerste jaren van hun huwelik nog by Pa en Ma mogen inwonen.

 6. Oh ja, Maurice de Hond is zo lekker objectief. Hij bemoeit zich gelukkig ook nergens mee. Wat een kwakzalver is het.

  Ik zou goed kunnen leven met een kabinet bestaande uit SP/PvdA/D66/CDA (ook al heb ik een schijthekel aan het CDA). De D66 wil in principe met links regeren als er een rechtse partij tegenover staat. De balans neigt wel enigszins naar links, maar het moet in principe mogelijk zijn.

  Ik hoorde trouwens iemand voorspellen dat de SP en de PVV samen zouden kunnen gaan werken, maar dat lijkt me zeer sterk. Dat is zelfmoord voor de SP.

 7. Correctie: over de SP wordt wel geschreven. De NRC Next heeft vandaag een paginagrote column waarin wordt gesteld dat de SP maar met de PVV moet fuseren, want één pot nat, tegen Europa en bla, bla, bla.

  Zo gaat dat in de burgerlijke pers. Bah.

 8. Woeps, ik zie nu dat jullie daar al een ander draadje over hebben. Pardon.

 9. SP/PvdA/D66/CDA, dat zou best wel eens kunnen. Het valt wel te hopen dat premier Roemer het aantal CDA-ministers weet te beteugelen, dat lukte het vorige kabinet niet helemaal. Krijgen we weer Het Radicale Bidden.

 10. De PVV stijgt weer: 3 zetels.

  Krapuul heeft nog een boel werk te doen. Bedenk wel: het valt niet mee om idioten iets bij te brengen.

Reacties zijn gesloten.