De mislukking van de SP. Afl 1: het geval Roemer

Wat de SP allemaal zo’n beetje uitvreet dat moet de SP tegenwoordig allemaal zelf weten wat mij betreft. Sinds ik op 1 juli 2011 (met een klein beetje kabaal) na 10 jaar mijn lidmaatschap opzegde, voel ik me zo vrij als een vogeltje en dat heeft niet zozeer met de SP te maken maar alles met lidmaatschappen, waar ik eigenlijk nooit een liefhebber van ben.

Toch gaan de gebeurtenissen bij de laatste verkiezingen mij (als linksert) wel degelijk aan, ook die bij de SP en omdat er in het geval van de SP geen sprake is van een openbare discussie over de recente Nederlaag (ja zo noem ik het) zet ik toch maar even op een rijtje hoe ik er over denk en volgt op krapuul.nl een aantal artikelen over wat er in mijn ogen verkeerd is gegaan. Ik begin met het opvallendste onderdeel: het geval Roemer, er volgen ook nog stukken over de rol van de media, de partij, en over de koers van de SP.

Roemer wordt door de meeste mensen gezien als een vriendelijke gezellige brabander en daar is ook helemaal niks mis mee. Een zwaktepunt van Roemer is dat hij niet hoog opgeleid is, maar ook dat geeft niks. Toch kunnen deze zaken tegen hem worden gebruikt. Dit komt doordat hij met zich laat sollen, hij laat zich overrompelen, hij bijt niet van zich af, hij is niet assertief, hij is niet achterbaks genoeg, hij is te eerlijk, hij toont zijn zwaktes, en, dat laatste is natuurlijk helemaal een ramp: hij klaagt over wat hem overkomt. Tenslotte viel nog op dat er een en ander schortte aan parate feitenkennis.

Willen wij op links een machiavelliaanse machtspoliticus die over lijken gaat om zijn doel te bereiken? ons linkse hart zegt natuurlijk “nee”. Maar wanneer leren wij eindelijk ons verstand gebruiken? Dit moeten wij juist willen, wil het ooit wat met ons worden.

Dus ook al hoeft Roemer wat mij betreft helemaal niet weg (niet in de laatste plaats natuurlijk omdat ik daar helemaal niks over te zeggen heb), maar er zijn wel degelijk een aantal zaken die moeten veranderen bij Roemer. Dat vriendelijke, gezellige en laag opgeleide mag blijven. Maar hij moet keihard getraind worden in Het Vuile Werk waar politici normaal gesproken nu eenmaal een patent op hebben. Daar wordt hij heus niet plotseling een ander mens van. Dus hij kan gewoon zichzelf blijven.

Mensen willen een krachtige persoonlijkheid die zich niet 15 keer de mond laat snoeren door Frits Wester, die zich niet laat afbluffen door leugens van Markio Ruttio, en die op de vraag “wat bedoelde u met Over My Dead Body” een SMS terugstuurt met de tegenvraag “spreek ik chinees?”

Die feitenkennis is ook een kwestie van gewoon je huiswerk doen. Daar kan Roemer dus zo aan beginnen. overigens betreft dit niet zomaar alle denkbare feitjes, maar met name natuurlijk feiten (al dan niet 100 procent correct) waar de tegenstander in het debat last van kan hebben. Precies zoals Rutte dat doet dus.

Tenslotte het Calimero-gedrag. Calimero-gedrag is prima maar niet wanneer dit wordt geuit door De Leider. Ik neem het het team van de SP dus ernstig kwalijk dat er niemand Roemer tegen zichzelf in bescherming heeft genomen. Niet Roemer. Ik denk dat ze Roemer hebben laten zwemmen. Ze dachten “Roemer lost het wel op”. Op al die vragen over vergelijkingen met Noord-Korea, bloedende kettingzagen, kelderende peilingen, en gemene dingen die mensen over Roemer hebben gezegd had Roemer hoogstens schouderophalend moeten reageren.

Waarom heeft niemand hem dat gezegd?

31 gedachten over “De mislukking van de SP. Afl 1: het geval Roemer”

 1. Nog steeds jammer dat je je lidmaatschap op hebt gezegd. Voor zover ik kan herinneren betrof het een subtiliteit en in de samenhang der dingen. En bovendien zijn niet alle voorstellen van de PVV slecht. Alleen de partij zelf natuurlijk wel, maar goed.

  Ik ben het eens met je artikel. De SP moet veel meer leren meedoen (of er bovenstaan) aan het ‘vuile spel’ van veel politici. Nu is Roemer er door zijn insteek aan onderdoor gegaan. Ik denk dat het met de feitenkennis wel snor zit, alleen moet de SP er wel over nadenken hoe ze dat in de vorm (want daar gaan debatten over) goed overkomt. Onterecht wordt de SP nu weggezet als een provinciaalse partij en Roemer bevestigde dat beeld alleen maar. Een beetje bijschaven vanuit de partij zijn daarom ook geen slecht idee zijn.

  En inhoudelijk moet de SP alleen het debiele defensiestandpunt (1,4 miljard euro bezuinigen) laten varen. De SP zou er goed aan doen defensie een keer bezuinigingswijs met rust te laten. Met 1,4 miljard bezuinigen houd je geen defensie meer over en verkwansel je je belangen elders in de wereld. Marine en luchtmacht zijn nu dé diplomatieke uitruilmiddelen bij uitstek. Iets anders dan het vredespaleis hebben we als Nederland niet echt te bieden!

 2. Iedereen heeft z’n pro’s en contra’s. Roemer heeft veel charisma, doet het goed als stemmentrekker. Als partijleider is hij uitstekend op zijn plaats.

  Maar veel mensen die ik heb gesproken, mijzelf incluis, hebben twijfels over Roemer als premier. In die functie moet je in vergaderingen regelmatig in je eentje opboksen tegen gehaaide figuren als Merkel en Hollande. Rutte ging dat al niet al te best af. Die maakte menigmaal de indruk dat hij niet begreep waar het precies over ging. Wat Roemer betreft, vrees ik hetzelfde.

  Voor het premierschap had de SP niet Roemer naar voren moeten schuiven, maar een iemand anders, misschien niet met een groot charisma, wel met een gedegen dossierkennis.

 3. @1 ” Marine en luchtmacht zijn nu dé diplomatieke uitruilmiddelen bij uitstek. “”” Wat een Gotspe , er word tegenwoordig weer veel “groots verricht ” ?? “Marine en luchtmacht zijn de dictatoriale dwangmiddelen bij uitstek waarmee andere volkeren het sociale en economische model van het westen word opgedrongen.

 4. Roemer heeft zich op sommige momenten in de campagne inderdaad als een schooljongen laten afserveren. Hij wilde het spel eerlijk en fatsoenlijk spelen (daar is natuurlijk niets mis mee) maar ging er daarbij vanuit dat andere kandidaten dat ook zouden willen (en dat is naïef, en ook een beetje wereldvreemd). Enfin, wat hierboven geschetst wordt dus.

  Ik zou er trouwens sowieso niet op gestemd hebben, vanwege andere politieke inzichten, maar ik vind het wel jammer zoals het is gegaan.

  Ik vind ook dat in zo’n campagne veel teveel nadruk wordt gelegd op de retorische gaven van lijsttrekkers en te weinig aan de ideeën.

 5. In aanvulling op #3.

  Neem D66 – niet mijn partij ten overvloede – maar Pechtold zou geen premier worden als die partij in de positie zou komen. Pechtold weet van zichzelf dat hij weliswaar een vlotte babbel heeft, maar te licht is voor het premierschap. Dan zouden mensen als Rinnooy Kan of Weijers namens D66 aangezocht worden.

 6. @6 dat laatste 100% mee eens. Met name de debatten zijn tot volksvermaak verworden. Helemaal met dat ‘ tweede scherm ‘. Wat me opviel is dat de schrijvende pers veel, zelfs heel veel aandacht heeft besteed aan de partijprogramma’s. Standpunten in rijtjes gezet, feiten gecheckt, CPB cijfers geduid, uitleg gevraagd, peilingen onder de loep genomen, stand van de economische crisis uitgelegd en de verschillen in aanpak door partijen laten uitwerken. Eveneens de bekende grote thema’s belicht en wat de gevolgen zijn van voorgesteld beleid. En toch is er strategisch gestemd op basis van een opgeklopte tegenstelling: Je kiest voor reddend Rechts of afbrekend Links. Behoudender stemmen is niet mogelijk.

 7. @10 Ik heb voor reddend Links gestemd 😎

  @8 Ik vrees dat Alexander zich het premierschap niet had laten ontnemen, die stond en staat daar helemaal klaar voor.

  Maar jvdheuvel, ik vind het een moois stuk en is gewoon waar. Jammer maar helaas. Maar ik heb met plezier op die ‘provinciale’ partij gestemd en niet op een ‘wereldwijze’. *kuch*

 8. @5

  Ga dat standpunt maar eens uitleggen in Kosovo of in andere gebieden waar ze zeer blij zijn dat iemand hun leven kwam redden.

 9. De SP gaat uiteindelijk winnen want het goede overwint toch wel.

  Alleen al het feit dat de eigen bijdragen weer omhoog gaat en dat het blijkt dat zorgverzekeraars vette winsten maken.

  Die VVD overhead kan tot zover blijven graaien maar op een dag barst de bom.

  En dan echte hervormingen. => 1 VVD mismanager = 10 goede verpleegkundigen = 10 x belasting uit inkomens = 10 x mensen uit de bijstand = 10 x meer handen aan de bedden.

  Managers heb je nodig maar niet die VVD overhead. Dit geld voor alle sectoren.

  Tijd en deze feiten zijn op de hand van de SP. Het doek voor de graaiers gaat op een dag vallen.

 10. Ik ben benieuwd: aflevering 1. Er volgen dus meerdere.

  Ik zie de SP als ‘tegenpartij’, maar ze hebben zich niet ontwikkeld als een partij met een alternatief. Het blijft allemaal maar morrelen binnen de marges van het CPB.

 11. Roemer is gewoon een gezellig man die zijn achterbaan goed aanspreekt die in de campagne tegen geslepen politieke haaien het moest opnemen.

  Dan heb je inderdaad een speciale PR training voor nodig met een heleboel aandacht aan details van algemene houding, snelle antwoorden en niet te vergeten uitstekend kennis van feiten.

  Het is een soort TV-show geworden onder de moto ” Kies mij voor Premier” dat een politicus moet zien te winnen anno 2012.

  Vaak zeer oppervlakkig als de rest van de maatschappelijke leven de laatste jaren, want het gaat maar zijdelings over het inhoud.

 12. @12: Salonsocialist:

  Nog niet het begin van enig benul van de kwalijke kanten van het militair-industrieel complex, noch in hoeverre _juist_ wapens in Staatshanden_ ( =het leger dus) altijd verantwoordelijk zijn geweest voor onderdrukking en uibuiting van personen en landen “hier”en “daar”, met een sporadische uitzondering.
  Maar goed, daar ben jij natuurlijk een echte sociaal-democraat voor.
  Een tijdje geloofde ik- hoopte ik- dat wat je schreef in je artikelen een parodie was.

 13. @12
  Kosovo? Levens gered? Het NAVO-heroïnedoorvoerreservaat?
  Hoe gelijkgeschakeld kan iemand denken

 14. @18: Arnold:

  Missschien onjuist, ik hoop het maar vrees van niet, het lijkt alsof de electorale overwinning van de sociaal-democratie een hele ruk naar rechts [ in het denken van mensen] heeft veroorzaakt nog voordat ze daadwerkelijk Neo-Liberaal beleid maken.
  Hier en ook elders verschijnen steeds vaker schrijfsels van redactieleden en reageerders die aan het “kanteldenken” slaan. Het is voor mij een geur, meer nog niet, maar misschien is voor jou als politicoloog al een duiding mogelijk die wat analyserender is.

 15. Het ‘virtuele-verlies’ dat de SP heeft verloren komt in de eerste plaats niet voor rekening van Roemer maar door de peilingen en de daarop volgende reactie van de media (inclusief de zogenaamd onafhankelijke) die er een wedstrijd tussen Rutte en Samsom van maakten.

  Ik maak me over Roemer noch de SP zorgen; verreweg de meeste mensen stemden PvdA of VVD om deze partij de grootste te maken, niet om hen samen te laten regeren…

  Gevolg zal zijn dat straks wanneer de partijen regeren (wanneer dat zou gaan gebeuren) men weer naar de SP trekt en de stemmer het zichzelf kwalijk zal nemen en spijt als haren op zijn kop zal hebben zich door de media mee te hebben laten sleuren.

  SP vertegenwoordigers (ja ik ben lid) kunnen in de tussentijd rustig overdenken wat en waar het fout ging en wat men daar in’t vervolg aan zal gaan doen…

 16. Er staat nergens dat het in de eerste plaats voor rekening Roemer kwam, alleen dat ik daarmee begin omdat dat het opvallendste was. Je ziet overigens zelfs in dit artikeltje al dat ik niet zozeer Roemer schuldig acht aan de mislukking van Roemer maar juist het team erachter.

 17. Uiteraard uitermate nuttig dit, maar zo’n fileer-actie vond dus ook al vóór de verkiezingen plaats. En misschien heeft dat ‘m wel de das omgegaan, dat-ie zich daarin zelfs leende voor een meta-gesprek over hem als persoon. Karakterzelfmoord zeg maar.

  “Sterker dan ooit lag de focus in de media op het wedstrijdelement. De politici deden hier zelf ook grif aan mee. De week na het ‘Premiersdebat’ stond de vraag centraal hoe Emile Roemer zo had kunnen falen om vervolgens uitgebreid te analyseren hoe hij in het volgende debat zou herstellen. Het NOS Journaal besteedde op 29 augustus zelfs een vier minuten durende item aan de positie van Roemer, waarbij Roemer zei dat hij misschien ‘minder aardig moest blijven’.”
  http://www.denieuwereporter.nl/2012/09/hoe-een-focus-op-opiniepeilingen-ervoor-zorgde-dat-juist-de-peilingen-ernaast-zaten/

  Sowieso trouwens typisch dat de vraag werd gelanceerd wie premier moest worden. Daar horen parlementsverkiezingen niet om te draaien – tenzij je daadwerkelijk de premier zou kunnen kiezen.

 18. Ja maar ik vertel ook niet alleen wat er fout is maar geef ook gratis advies wat ze er volgens mij aan moeten doen.

 19. @jvdheuvel: Ben het helemaal eens met je analyse en conclusie. Zonder stevige coach red je het niet in die competitie, zo werkt het nou eenmaal.

  Wat de mannetjesmakers van Rutte trouwens met hem (Mark dus) gedaan hebben, onttrekt zich nog steeds aan mijn waarneming. Een paar jaar geleden gold hij als een onwijze nerd en stoethaspel, en ineens vond iedereen hem sympathiek. Terwijl hij alleen maar zijn eigenaardigheden nog meer uitvergroot heeft, waaronder dat gegiebel. Het lijkt wel massa-hypnose. Maar Rutte zal nóóit iets toegeven – en dat werkt kennelijk.

 20. @henkmiddelzee
  Ik deel je twijfel over de komst van een VVD/PvdA kabinet.
  Ik geloop best dat de VVD, omwille van het premierschap een tweede kabinet Rutte wil en daarvoor heel veel wil inleveren. Maar het hangt heel erg af wie de poppetjes mag leveren. Stef Blok staat wellicht te springen maar hij is ook de havik van het stel onderhandelaars en loopt niet over van empathie, Daarnaast is voor beide partijen de kans op electoraal verlies zo groot dat een paar peilingen van Maurice de Hond verder men wel wakker wordt daar aan die gezellige tafel.

 21. Ik sluit me volledig bij @22 en @25 bij Joke aan. Vooral voor het laatste krijgt ze van mij pluim want zonder het te noemen laat ze zien hoe de PR-reclame in elkaar steekt en werkt en de publiek fijn, haast onzichtbaar manipuleert.

  Met moet (de media) paar zinnen en adjectieven steeds herhalen (“sympathiek” – enzo, terwijl de betreffende persoon is vaak zo sympathiek als mijn schoenen) en het wordt als in een trance door de kijkende publiek overgenomen.

  Daarom gebruik in dezen vaak de term hersenspoeling.
  Het begint met de bewerking voor consumentisme(TV-shows enz.) en het eindigt nu in de bewerking voor bijvoorbeeld een verkiezing.

  Roemer staat enorm ver vanaf die gedoe en dan ook vervolgens in de peilingen. Ik weet niet of we hierover moeten treuren.

 22. het gedrag van Rutte was basis schoolniveau. treiteren en een vorm van uitlachen. dat nee schudden.

  ik denk dat hij op de basis school ook een knal gekregen had door dit gedrag.

  en dit
  quote
  Maar hij moet keihard getraind worden in Het Vuile Werk waar politici normaal gesproken nu eenmaal een patent op hebben. Daar wordt hij heus niet plotseling een ander mens van. Dus hij kan gewoon zichzelf blijven.
  unquote

  dat is naar mijn gevoel tegenstrijdig. vuil werk gaan verrichten dat KLEEFT aan je.

  feiten kennis, assertiever worden en het vuile gedrag ter sprake brengen, ik, denk dat de man daar mee bezig is. hij is trouwens nog maar kort aan het werk.

  ik vind het wel jammer dat hij mee doet aan flut spelletjes op tv. maar dat schijnt nodig te zijn de kiezer wil dat? nu, voor mij hoeft het niet.

  laat hij verder vooral zichzelf blijven. genoeg schoften en bedriegers in Nederland en in de politiek zijn er meer dan genoeg.

  ben nog steeds lid van de SP. hoewel ik daar in het begin grote moeite mee had. want ik hou niet zo van “lid” zijn. maar de nacht met Fortuin heeft mij overstag doen gaan.

 23. @22 Joke Mizée

  quote
  Sowieso trouwens typisch dat de vraag werd gelanceerd wie premier moest worden. Daar horen parlementsverkiezingen niet om te draaien – tenzij je daadwerkelijk de premier zou kunnen kiezen.
  unquote

  inderdaad en misschien onderdeel van het vuile werk en de zieke media. mooie gelegenheid om over zijn dorpse achtergrond en opleiding te beginnen.

  Roemer heeft getracht zich daar van te distantiëren in het begin.

  Rutte premier waardig? een uit zijn krachten gegroeide bejaarde gymnasiast. Jort kan hem ook geen kleding advies geven. Rutte ziet er uit of ie zijn pak nog steeds op een stoel gooit of op de grond. in lachen overtreft hij Zalm.

  hij heeft zich laten misbruiken door de PVV te willen gebruiken.

  belangstellend hoe deze sterke Premier de geschiedenisboekjes in gaat.

  wat heeft hij voor positiefs gedaan voor Nederland tot nu?

 24. Het is wat mij betreft mis gegaan door dat er in de campagne te veel de nadruk is gelegd op het willen mee regeren. De SP stond er goed voor en wilde duidelijk laten blijken dat het afgerekend heeft met de geuzennaam ‘tegenpartij’. Hier door zijn de scherpe randjes er vanaf gegaan. Het begon al met de flyers die uitgedeeld werden, in een briefvorm aan de kiezen door Emile Roemer uitgelegd waarom voor de SP te kiezen. Ik miste hierin grote koppen met ‘Weg met de bonussen’ ‘Houd huren betaalbaar stop villasubsidie’ en ga zo maar door. Er zijn zo veel onderwerpen waar de SP met duidelijke standpunten gelijk kan krijgen van de kiezer. Ik heb Emile niet een keer horen roepen dat bestuurders van woningcoöperaties die hebben lopen graaien ter verantwoording moeten worden geroepen, dat dit weer strakker in overheidshanden terecht moet komen zodat er geen belasting geld meer verspild wordt aan prestige projecten van de directie.
  De crisis kwam van rechts, dit had veel dikker aangezet moeten worden willen we er ooit lering uit trekken. En zo kan ik nog wel een paar pagina’s door gaan. Twee jaar terug was Emile in de debatten feller, gebruikte meer one-liners (helaas kun je er niet omheen als je in 30 seconden je standpunt aan het tv publiek moet uitleggen) nu kwam hij meer over als Job Cohen die wordt belogen en bedrogen maar zich gedraagt als een heer en daarvoor wordt afgestraft. De ‘Nederlander’ is goed in huichelen en laat zich blijkbaar ook door zijn volksvertegenwoordigers liever voorliegen en belazeren met cheap talk. Toch is het mijn inziens niet zo zeer dat Emile niet het onderste uit de kan heeft gehaald, maar de insteek van de campagne zelf was gewoon niet goed. Ik hoop dat we hier van hebben geleerd en de volgende keer harder dan ooit terug zullen slaan.

 25. Geoerge Orwell had het niet kunnen bedenken;
  alle macht in de handen van het kapitaal (VVD) en de zg. socialisten (PvdA)
  De conclusie is dat Roemer een gevaar werd voor de ryken in den lande.
  Wat hy ook zou zeggen het journaille zou proberen hem op zn zwakke punten aan te vallen.schynlyk werden ze hier goed voor betaalt.

  Maar als PARTY faalde de SP.
  Waarom niet de kletsmajoors ontmaskerd die beweren dat de SP in 2040 tot minder banen leidt.
  Een Roemer die met zn vuist op tafel had geslagen en het geroepen:
  Al die voorspellingen van het CPB zyn intellectueel geneuzel. Niemand kan in de toekomst kyken, regeren betekent bysturen waar het moet.

Reacties zijn gesloten.