Bij VARAsite Joop denkt men makkelijk over uitroeien

bartschut“Het fascisme dient uitgeroeid te worden”.
De kreet komt mij niet onbekend voor. Op het eerste gezicht lijkt hij zelfs aanvaardbaar. Een abjecte gedachte dient totaal bestreden te worden. Maar wat zeg je eigenlijk als je zegt dat het fascisme uitgeroeid moet worden? Is het iets anders dan “fascisten” uitroeien? Zo ja, leg uit hoe je een verwerpelijk gedachtengoed uitroeit. De uitdrukking uitroeien verwijst in de eerste plaats naar onkruid, ongewenste wilde planten in tuin of akker. Bij uitbreiding geldt zij voor allerlei levende wezens, van virussen en bacteriën tot edelherten. En mensen. De kolonisering van vreemde gewesten vanuit Europa is gepaard gegaan met het uitroeien van oorspronkelijke menselijke bewoners, van de Canarische Eilanden via Vuurland tot Tasmanië.

Hoe erg fascisme ook is, een -isme kun je niet uitroeien. Je kunt de mensen die het er op nahouden uitroeien. Hetgeen meteen de vraag oproept wat de uitroeier dan verheft boven de uitgeroeide, behalve dan dat hij (zij? hm) er toe in staat is geweest? U hoeft het antwoord niet af te wachten. Als anarchist heb ik wel eens bedacht dat de nederlaag in Spanje 1936-39 een zegening is geweest in zoverre dat het dilemma van het fysiek verslaan van “het fascisme” niet aan de orde is geweest. Een smartelijke conclusie. Ook “het nazisme” is niet uitgeroeid, de in hoge mate met het nazisme sympathiserende Duitsers zijn verslagen in 1945, punt. Dat men ter plaatse moeizaam, met vallen en opstaan en bij velen niet zo van harte, met het nazisme heeft afgerekend is iets anders dan te zeggen dat het is uitgeroeid.

En dan komen we bij de tekst van de afbeelding. Desbetreffende twitteraar is om onnaspeurlijke redenen in het Nederlandse mediawereldje omhooggevallen en dient niet verward te worden met zijn naamgenoot van het legendarische Radio Dood (de onbeluisterbaarheid voorbij – “Luister of sterf!”, tevens ook van Radio Noord-Holland later). Als ik zo’n naamgenoot had die voor verwarring zou kunnen zorgen zou hij er van lusten. Maar goed. Deze Bart Schut zorgt blijkens eigen twitbio voor “een ander joops geluid”. U voelt de fijnzinnige toespeling op “een ander joods geluid”, niet?
In het kader van de PvdA-VVD-coalitie moet zo iemand kunnen tegenwoordig.

En dus heeft de “verschillige” VARA! iemand in huis die oproept tot het uitroeien van “gewelddadige islamisten”. Bij Joop! vindt men het blijkbaar allang geweldig het onversneden PVV-sympathisantengeluid te kunnen laten horen. Coalitiebelangen, nietwaar, als je als PvdA de PVV hebt mogen vervangen bij Rutte moet er wat tegenover staan. Desgevraagd heeft de hoofdredacteur, de heer Francisco van Jole, niet gereageerd. Lekker laten kletsen, vroeg of laat zijn “ze” het wel zat.

Nou mijnheer Van Jole, iemand die oproept tot massamoord althans daarmee instemt, blijft niet onopgemerkt. En zwijgen zal niet helpen.

10 gedachten over “Bij VARAsite Joop denkt men makkelijk over uitroeien”

 1. Zullen ze wel weer zeggen dat wij domlinkse moralfags zijn “oh noes” en “trolololo” en zo.

 2. Het is o.a. aan types zoals deze Bart Schut te “danken” dat het fascisme (maatschappelijk) door blijft sluimeren. Maar dat zal te lastig zijn om voor hen te bevatten. Iets met meer dan 140 lettertekens, en korte aandachtsspanne.

  Dat de redactie van joop.nl maar snel moge beslissen om deze flapdrol geen podium meer te bieden. Vanwege: geen toegevoegde waarde, anders dan (negatieve) stemmingsmakerij.

 3. Francisco van Jole is een lafbek. Dat hij die gast een podium geeft is tot daaraan toe en daar kan ik me ook nog wel iets bij voorstellen maar dat Jolo er desgevraagd (door minstens 4 personen als ik me niet vergis) niks over zegt is gewoon zielig. Wat de reden ook is. Hij onderscheidt zich overigens in niets van al die andere media-figuren die het allemaal volstrekt normaal vinden als de Niemollers en de Schuts en noem al die psychopaten maar op weer wat ranzigs uitkotsen.

 4. Bovengenoemd twitter uitspraak is met asparagus-intellect gehalte.

  De betreffende genocidaal ingestelde persoon zou zich eerst moeten afvragen – wie heeft de wapens aan de betreffende islamisten verschaft?
  Hoe komen ze eraan?

  Hoezo worden islamitische bendes in Syrie steeds door het Westen bewapend? Eigenlijk voeren ze daar onze opdrachten op.

  Hetzelfde is eerder in Libië gebeurd.

  Zeker een asparagus kan niet zover denken.

 5. @nexus, zullen we het houden op het intellect van een asperge om niet nog meer mensen ‘fout’ weg te zetten?
  Dank!;-)

  Ik vermoed dat vrijheid van meningsuiting geen limiet kent en dat het overtreden ervan weggezet gaat worden als ‘sarcasme is het, dat begrijp je toch wel. Nou nee, sarcasme is iets voor intelligente mensen. Schut kan zich daar dus niet achter verschuilen.

 6. Pingback: Rot op met die Aboutaleb | Krapuul

Reacties zijn gesloten.