Dodental bij bomaanslag Ankara loopt op tot 86

Het dodental bij de bomaanslag in Ankara is inmiddels opgelopen tot 86. Verwacht wordt dat het aantal doden nog zal stijgen. Om 10 uur vanochtend ontplofte een bom op een druk kruispunt in Ankara, waar zich op dat moment mensen verzamelden voor een demonstratie tegen de Turkse oorlog in Koerdistan. De vredesdemonstratie was georganiseerd door een aantal linkse groepen, waaronder de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP).  Enkele seconden na de eerste explosie volgde een tweede.  Over de daders is tot op heden niets bekend. De geruchten dat het om zelfmoordaanslagen zou gaan, konden door de Turkse politie niet bevestigd worden.

De Koerdische verzetsbeweging PKK heeft na de aanslagen in Ankara opgeroepen tot een wapenstilstand, al wordt in de betreffende verklaring niet gerefereerd aan de aanslagen zélf. Na de aanslag in Suruc – waarschijnlijk door ISIS – op 20 juli jl. barstte de strijd tussen het Turkse leger en de PKK weer in volle hevigheid los. De afgelopen maanden zijn daarbij aan beide kanten honderden mensen om het leven gekomen.

Hieronder een video van het moment van de aanslag, de gevolgen en de reactie van het publiek.  Onmiddellijk na de aanslag kwam het tot botsingen tussen de betogers en de politie. Veel betogers denken dat niet ISIS, maar aan de Turkse geheime diensten gelieerde groepen (de deep state) achter de bomaanslag zitten, wat ik beslist niet uit zou willen  sluiten.

Obligate waarschuwing: wanneer je niet tegen bloed kunt, kun je deze video beter niet bekijken

https://www.youtube.com/watch?v=5x77dsAvKuU