De Amazigh-vlag zwaaiend in Al Hoceima, Noord-Marokko. De stad waar visverkoper Mouhcine Fikri is doodgebulldozerd. Werkloos en (illegaal) zwaardvis verkopend op een ogenblik dat dit wettelijk verboden is.

Inmiddels zijn zes overheidsfunctionarissen in hechtenis genomen als verantwoordelijk voor de dood van Fikri. Het verhaal over deze visverkoper echoot sterk dat van de getergde groenteventer Mohamed Bouzizi in Tunesië die zich in brand stak en daarmee een opstand begon, de enige echte geslaagde omwenteling in de Arabische wereld van 2011.

De Nederlandse antropologe van Marokkaanse achtergrond, Myriyam Aouragh, aan het woord over de achtergrond van Al Hoceima en de opstand die daar begint:

(Engelstalig)

Het woord Hogra, dat in Latijnse letters herkenbaar voorkomt op spandoeken, verwijst naar de onrechtvaardigheid en het wangedrag van de politie. Dit beeld uit Rabat, moest ik wel rondtweeten:

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.