Natuurbeheer overlaten aan de inheemse bevolking is belangrijk om de verscheidenheid aan planten en dieren in de wereld in stand te houden, zegt de VN Voedsel en Landbouworganisatie (FAO).

De FAO vraagt aandacht voor de uitdaging om de biodiversiteit op aarde in stand te houden. “Bij de cultuur van inheemse volken hoort natuurbeheer. Zij kunnen zich eenvoudigweg geen leven voorstellen los van de natuur, en hun interesse in duurzaam gebruik van de natuur is groot”, zegt Eva Müller, directeur Bosbouwbeleid bij de FAO. “Deze groepen versterken, in combinatie met hun kennis van de natuur en langetermijnplanning, is essentieel voor het overleven van toekomstige generaties dieren én mensen.”

Kenia
Volgens de FAO blijkt in verschillende landen hoe succesvol inheemse volken zijn in het optimaliseren van de relatie tussen de mens en de natuur. Dat werkt echter alleen als ze het recht hebben zelf te beslissen over het gebied waar ze leven.

In het noorden van nationaal park Mount Kenya bijvoorbeeld, beheren Il-Laikipia-Masai een neushoornterritorium. Ze wisten de conflicten tussen de dieren en mensen, die ontstonden als de dieren op zoek gingen naar water en voedsel tijdens droogte, te verminderen. Dat werd bereikt door minder struiken te kappen, zodat er meer voedsel voor de dieren overbleef in hun eigen gebied.

Schade aan voedselgewassen

Conflicten tussen mens en dieren komen steeds vaker voor, vooral in Afrika en in gebieden die voorheen onbewoond waren door mensen. Door bevolkingsgroei en een groeiende vraag naar grondstoffen, dringt de mens deze gebieden steeds verder binnen. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
6Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.