In het Jaar van de Huiszwaluw zijn tientallen vrijwilligers opgestaan; ze volgen huiszwaluwen bij het grootbrengen van hun jongen. Daarmee treden ze in de voetsporen van vogel-ecoloog prof. Theunis Piersma. “We willen vooral weten of en hoe goed een tweede leg lukt.”
Binnenkort zouden onze huiszwaluwen aan hun tweede legsel moeten beginnen. Maar de animo daarvoor lijkt verdwenen. Vogelprofessor Theunis Piersma vermoedt dat het direct van doen heeft met de insectenschaarste. Een tweede nest is namelijk niet ‘kosteneffectief’. Piersma: “Tegenwoordig stort de insectendichtheid in de tweede helft van de zomer in elkaar. Met zo weinig te eten moeten de oudervogels dan een kille keus maken: het schaarse voedsel letterlijk in nóg een nest jongen stoppen, of het gebruiken om zelf weer op krachten te komen. Er wacht de ouders immers tegen het eind van de zomer een uitputtende vlucht naar Midden-Afrika, of nog verder.”

De ouders kiezen steeds vaker voor de eigen overleving, in plaats van voor een tweede nest jongen. “Dat is een verstandige keus”, zegt prof. Piersma, “maar voor de soort is het desastreus. Om de populatie op peil te houden zijn echt twee nesten per jaar nodig. Want net als bij de meeste andere soorten is de sterfte onder jonge vogels in het eerste jaar enorm groot.”

– Lees verder bij de bron, Vogelbescherming.

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.