Bij onze noorderburen is de regering verplicht om een beleid te voeren dat bijdraagt aan het tegengaan van een opwarming van de aarde met meer dan 2 graden. Dat heeft de rechter in juni 2015 besloten, toen stichting Urgenda de rechtszaak, oftewel de klimaatzaak, tegen de Nederlandse Staat over het aanpakken van het klimaatprobleem gewonnen had. België hoopt het tweede land te worden waar een klimaatvereniging een rechtszaak tegen de staat wint.

België hoopt in de voetsporen van Nederland te treden en via rechtspraak de overheid verplicht te stellen om een krachtdadiger klimaatbeleid te voeren. Of beter gezegd in ons geval, vier overheden: de federale overheid, het Vlaams Gewest, het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Concreet? Deze overheden zouden dan verplicht zijn om 87,5 procent minder CO2 uit te stoten tegen 2050. Het gaat hier om een percentage ten opzichte van het CO2-niveau in 1990. (Dat geldt voor alle verdere emissiereductiepercentages in deze tekst.)

Vzw Klimaatzaak startte in april 2015 de rechtszaak in België en eind april 2016 ging de Vlaamse regering in cassatie. De reden? Omdat het proces in het Frans wordt gevoerd. Al meer dan een jaar wacht Klimaatzaak op een uitspraak hierover, die hopelijk wordt gedaan vlak na de zomer, verklaart Serge de Gheldere, de oprichter van de vereniging. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
8Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.