Klink onthult hoe Verhagen het CDA-congres wilde misleiden!

CDA Chainhooker (c)

Ik vond het steeds al zo vreemd, dat de CDA-leiding zelf met het idee is gekomen, om een mogelijk PVC-regeerakkoord ter goedkeuring aan een CDA-partijcongres voor te leggen.

Het had iets geruststellends. En dat was natuurlijk ook de bedoeling.
Maar zo een congres, dat is toch helemaal niet CDA-traditie? We zijn gewend aan applausmachines en BalkenendeVerhagen die onder confetti en fanfare de eretrappen afdaalt met stralende echtgenote en -zo mogelijk- kroost.
Afgevaardigden, die een ontwerp-regeerakkoord zin voor zin uitpluizen, amendementen opstellen en daarvoor medestanders werven? Toeterend begeleid door een gulzige pers? Denk eens terug aan het jaar 1977, toen een PvdA-congres Den Uyl’s moeizaam op Van Agt bevochten regeer-compromissen naar de prullenmand verwees, en zo de weg opende naar het rampkabinet Van Agt-Wiegel?
Het was niet te geloven. En dat hoefde ook niet, naar nu blijkt.
De door de NOS onthulde brief van 1 september 2010 van Ab Klink aan zijn CDA-fractiegenoten en -partijbestuur bevat een serie behartigenswaardige zaken. Maar ik wil er, om te beginnen eentje uitlichten. Klink ONTHULT, dat Verhagen, en blijkbaar ook de CDA-voorzitter, een plannetje hadden bedacht, om dat CDA-congres willens en wetens om de tuin te leiden. Of, duidelijker gezegd, een rad voor de ogen te draaien. Dat noemt men ook wel misleiding of oplichting.
Nemen wij de betrokken passage in Klink’s brief even onder de loep:
Passage uit Ab Klink’s brief van 1 sept. 2010
De bovenste alinea schetst Klink’s nachtmerrie over Wilders’ aangekondigde provocatie-act bij een eventuele presentatie van de bruine regering. “Kijk maar een andere kant op, want ik ga jullie laten blozen,” tetterde de blonde narcist aan de onderhandelingstafel.
“Anderen aan tafel schrokken daarvan”, zegt Klink. Welke anderen? Opstelten, de informateur, zal het een zorg wezen. Die dus niet. Blijven over: Rutte en Verhagen.
Rutte kan het vermoedelijk niets schelen, als hij maar minister-president kan worden.
Blijven over: Verhagen en de briefschrijver.
Komt Maxime Verhagen met een briljant idee:
“Weet je wat, Appie, we doen het zo: Partijcongresje op zaterdag 9 september. Op donderdag 7 september, zeggen we, dat we er eigenlijk uit zijn, maar dat er nog een paar details op papier moeten. Daarom kunnen we niet het achterste van onze tong laten zien, maar wel in statements van 5 minuten van elke partijleider ons vertrouwen uitspreken en om vertrouwen vragen. Geert doet mee en Mark natuurlijk ook.
Zaterdagmorgen 9 september kunnen onze trouwe hogere middenkaders niet anders dan vertrouwen geven, want ze hebben niets om het te weigeren, immers? Ze willen ook niks weten, want ze hoeven dan ook geen verantwoordelijkheid te nemen. Komt ze wel goed uit, die Rietkerken en consorten, geloof me.”
“Ja maar…”, zegt Klink, “is dat wel gewetensvol? En gaat het publiek die charade slikken, als we de maandag 11 september daarop al met de volle mep van het bruine akkoord naar buiten komen? Je kunt een vergadering van provinciale stoelenklevers één keer voor het lapje houden, maar kun je dat vier jaar lang volhouden, Maxime, met een publieke opinie van 16 miljoen?”
“Natuurlijk wel”, antwoordt de sluwe vos Verhagen, “we krijgen niet de schoonheidsprijs, maar wel the benefit of the doubt. Lekker veel ministersposten ook. Allez, verstokte calvinist, achter onze morele scrupules, zijn we eigenlijk crapules!”
De coup de théâtre van Maxime, die veel weg heeft van een Coup d’État, een staatsgreep, beviel toch ergens niet aan Ab Klink. Daaraan danken we dit unieke en kostbare inkijkje in de CDA-machtspolitiek.
Moge het hun terugkaatsen in hun vrome aangezichten, niet één-, maar vele malen.
Ik heb gezegd.
Krapuul-woordinflatie index:
“over (een datum) heentillen” = verdoezelen
“op het orgel” = luidkeels roepen
“onder druk komen” = misleid worden
“tussenoplossing” = valse truuk
“voluit gaan” = iets onthullen, als niemand meer “nee” kan zeggen

8 gedachten over “Klink onthult hoe Verhagen het CDA-congres wilde misleiden!”

 1. Briljant weer, Huib. Verbijsterend dat Klink nu voor leugenaar wordt gezet. Verbazingwekkend dat hij intussen kennelijk onder de druk is bezweken.

 2. Zo is het maar net!
  Ik heb het gisteren niet meer allemaal gevolgd maar Verhage 👿 liet via nu.nl nog weten dat er geen reden tot ongerustheid was…..hoe haalde de ploert het in zijn hoofd terwijl een groot deel van de bevolking wel ongerust is.
  En Rutte 😈 👿 😈 , die de smerige euri en vastgoed touwtjes in handen heeft, blijft als toekomstig leider geheel uit beeld …..

  Getsie en nu lees ik net dat Ank Bijleveld 😈 overneemt …
  Ik was van mening dat absces 😥 😥 😥 rutte wilders verhage beter door kon gaan om samen uit te etteren 😥 😥 😥 . Dit met de idee dat Ned. pas daarna uit zou kunnen kijken naar een fris beleid
  Ik vond ja….maar merkte vanochtend dat ik opgelucht 😛 op stond omdat ik nog dacht dat bruin 1 van de baan was…weg opluchting…..

 3. “”Rutte kan het vermoedelijk niets schelen, als hij maar minister-president kan worden”‘

  Een gewetenloze VVDer, zijn a sociale bezuinigingen zouden een must zijn om Nederland te redden..
  Rutte en Wilders als VVD’s angst aanjagers passen met hun verrotte neo lib economie, bij elkaar.
  Rutte Wilders en Verhage,gewoon een maffia club….. dat ze tot elkaar veroordeeld zijn zou nog wel eens een tijdje kunnen duren ….

 4. “Leuk” voorbeeld hoe traditioneel VVD en CDA in elkaar zitten.
  Altijd bereid om de volgende leugen uit te sputteren als ze maar hun politieke zin krijgen.

  Precies zoals met de “missie”in Afghanistan die bedoeld was oorspronkelijk volgens de VVD om likje verf uit te delen.

  Denk u even na wat staat ons te wachten met die harteloze mensen straks in de nieuwe kabinet, bijvoorbeeld.

 5. een alinea verderop in de brief zegt klink dat verhagen en heerma er toch voor kiezen om het congres volledig in te lichten.
  er is dus maar allen maar even aan gedacht om de eigen achterban in de maling te nemen.

 6. Je weet toch hoe je kunt zien als deze drie fractievoorzitters aan het liegen zijn? Hun lippen bewegen! 😀

Reacties zijn gesloten.