Een rel over een historische vergelijking in plaats van over deportatie van duizenden Roma

Hoe het mag heten schijnt belangrijker te zijn dan wat het is; de deportatie van duizenden Roma. Ook bij de EU top vandaag lijkt de discussie niet te gaan over deze deportaties, maar wel over hoe je dat mag noemen.

Maar hoe het heet maakt natuulijk helemaal niet uit, we hebben nog zoiets als het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en die zullen hoofd- en bijzaken wel van elkaar weten te onderscheiden.

Ondertussen wordt hier wel weer mooi geillustreerd hoe de nieuwe politieke correctheid van de “Godwin!” roepers werkt, ditmaal over de ruggen van duizenden Roma.

12 gedachten over “Een rel over een historische vergelijking in plaats van over deportatie van duizenden Roma”

 1. Heel af en toe komen er kwalitatief goeie artikelen in het gratis dagblad de pers.
  Dit artikel vond ik heel goed: http://www.depers.nl/buitenland/509707/Sarkozys-genadeloze-strijd.html

  De auteur concludeert terecht dat Sarkozy lonkt naar de kiezers van extreem-rechts en dat de Roma daarvoor de prijs moeten betalen. Sarkozy gebruikt het incident waarbij er rellen ontstonden nadat de politie een Franse woonwagenbewoner had doodgeschoten om Roma die de franse nationaliteit niet bezitten uit te zetten puur en alleen vanwege het feit dat het Roma zijn (een uitgelekte brief bevestigde dat het ontmantelen en uitzetten van Roma’s een prioriteit had). Er wordt dus gediscrimineerd o.g.v. etniciteit en het optreden van frankrijk kan gerust racistisch genoemd worden.

  Een historische vergelijking is zeker op z’n plaats. in het verleden wezen rechtse politici ook minderheden (die al eeuwen lang in Europese landen woonden) aan als zondebok om die vervolgens te gebruiken voor eigen machtspolitieke doeleinden. De gevolgen van dat xenofobe rechts-populistische denken zijn duidelijk genoeg geweest maar helaas zijn grote groepen mensen in Europa gewoon veels te stom om te kunnen leren v.d. geschiedenis.

 2. Bekend probleem. Als je idiote parallellen – zoals Viviane Reding gedaan heeft – de wereld inslingert, dan gaat het alleen nog maar over die stupide vergelijkingen en niet meer over het probleem van de uitzettingen van Roma.
  Komt Sarko waarschijnlijk wel goed uit.

 3. @4: Nee dat bedoel ik niet (typisch trouwens) . Wat mij betreft mag iedereen zeggen wat ie wil, per ongeluk of expres. ‘ t Gaat er om of het tactisch handig is, en dat is zo’n blunder van Reding niet.

 4. Ik begrijp die bestemming Roemenië helemaal niet? Hoe zijn die Fransen daar opgekomen? Voor zover ik weet komen de Roma van oorsprong uit het westen van India / oosten van Pakistan. Maar ze reizen al zo lang dat ze volgens mij overal thuis zijn.

 5. Keira Schreef:

  Ik begrijp die bestemming Roemenië helemaal niet? Hoe zijn die Fransen daar opgekomen? Voor zover ik weet komen de Roma van oorsprong uit het westen van India / oosten van Pakistan. Maar ze reizen al zo lang dat ze volgens mij overal thuis zijn.

  De Roma hebben vaak Roemeense , Bulgaarse of Hongaarse paspoorten , die raken ze pas kwijt als straks de Nieuwe Europeesche orde Heerscht ..

Reacties zijn gesloten.