28 gedachten over “Defensie tilt informatie gegijzelde Nederlandse militairen even over de verkiezingen heen”

 1. Toch altijd merkwaardig hoe sommige militairen in plaats van krijgsgevangen “gegijzeld” worden genoemd.
  We horen dat ook altijd over die ene Israelische soldaat die in Gaza vastgehouden wordt.

  Nederlandse militairen hebben niets te zoeken in Libië, en het heeft er niets mee te maken hoe je over Gaddhafi denkt: ze zijn krijgsgevangenen, punt.

 2. Hup aan de slag om ze vrij te krijgen Rutte. Ik houd mn hart vast als het aan Rosenthal wordt overgelaten. Dan hangen ze…..

 3. @ Arnold:
  NL is geen betrokken partij in het conflict in Libië, derhalve worden gevangen militairen niet als ‘krijgsgevangenen’ aangemerkt.
  Andersom geldt voor de Israelische militair: die wordt niet door een krijgsmacht gevangen gehouden en is dus ook geen krijgsgevangene….

  @ Sjef: Hulde!

 4. Tuurlijk eerst zwijgen van het gaat om een geheime, in tegenspraak met ondergetekende internationale verdragen missie die bovendien de uitslag van de verkiezingen zou kunnen beinvloeden. Verzwijgen dan is gelijk aan manipulatie van de verkiezingen.

  Dat we alles om alles moeten zetten om ze te redden is normaal want ze zijn niet zelf verantwoordelijk voor het incident, maar degene die hun daartoe hebben aangezet.

  Geen wonder… Schreef:

  NL is geen betrokken partij in het conflict in Libië, derhalve worden gevangen militairen niet als ‘krijgsgevangenen’ aangemerkt.

  Grappig, maar langs de waarheid. Stel voor – er landt s’nachts op Nederlandse bodem een vreemd vliegtuig/helikopter met doel buiten de Nederlandse wetten mensen te doen overnemen. (De amerikanen hebben zo’n wet met betrekking tot Den Haag bijvoorbeeld). De Nederlandse leger lukt dan op tijd deze mensen te pakken.
  Is dan het land die deze helikopter/vliegtuig hiernaartoe gestuurd hebben niet betrokken?

  Wat denk je gaat met zijn ambassadeur gebeuren?

 5. Sjef Schreef:

  Hup aan de slag om ze vrij te krijgen Rutte. Ik houd mn hart vast als het aan Rosenthal wordt overgelaten. Dan hangen ze…..

  Rosenthal is een heel verre neef van Khadaffi .. dus misschien kan hij er eens gaan theedrinken ???
  Flinke kans natuurlijk dat dit het invasie excuus van de NAVO word , het is immers het eerste opstandige land met OLIE

 6. Ik vraag me af of de verkiezingen een hogere prioriteit hebben dan de levens van de mariniers.

  Met een verrekijker zie je de details wel goed, maar je mist het overzicht. Het zou zomaar kunnen zijn dat het NIET handig is dat de telegraaf-lezers alles zomaar meteen weten, dan is de geest uit de fles, de worms out of the can.
  Niet iedereen op de wereld heeft de nederlandse kijk en aanpak.

  De postmoderne generatie luistert met z’n ogen en denkt met z’n gevoelens, zei ooit iemand. Dus hierbij: denk even aan die scene uit “Anna and The King”, waarin Anna de rechter vertelt dat ze wel even met de koning zou gaan praten over het onrecht in de rechtzaal. Niet zo fijn voor de koning die daarmee met handen en voeten gebonden wordt..

  Misschien is het handig om niet alles meteen openbaar te maken? In hoeverre zou dit mijn leven verrijkt hebben als ik het zondag al had gehoord? Zou het nog beter zijn als ik van te voren zou weten dat defensie deze actie zou ondernemen?

 7. Herbert Schreef:

  Het zou zomaar kunnen zijn dat het NIET handig is dat de telegraaf-lezers alles zomaar meteen weten, dan is de geest uit de fles, de worms out of the can.

  Nu weten ze het toch ook? Dus je argument vervalt al.

 8. nexus m. Schreef:

  Tuurlijk eerst zwijgen van het gaat om een geheime, in tegenspraak met ondergetekende internationale verdragen missie die bovendien de uitslag van de verkiezingen zou kunnen beinvloeden. Verzwijgen dan is gelijk aan manipulatie van de verkiezingen.
  Dat we alles om alles moeten zetten om ze te redden is normaal want ze zijn niet zelf verantwoordelijk voor het incident, maar degene die hun daartoe hebben aangezet.
  Geen wonder… Schreef:
  NL is geen betrokken partij in het conflict in Libië, derhalve worden gevangen militairen niet als ‘krijgsgevangenen’ aangemerkt.
  Grappig, maar langs de waarheid. Stel voor – er landt s’nachts op Nederlandse bodem een vreemd vliegtuig/helikopter met doel buiten de Nederlandse wetten mensen te doen overnemen. (De amerikanen hebben zo’n wet met betrekking tot Den Haag bijvoorbeeld). De Nederlandse leger lukt dan op tijd deze mensen te pakken.
  Is dan het land die deze helikopter/vliegtuig hiernaartoe gestuurd hebben niet betrokken?
  Wat denk je gaat met zijn ambassadeur gebeuren?

  Heel eenvoudig , dan had je geweten te stemmen op een coalitie die zonder oorlogsverklaring troepen een ander land in stuurt …..

 9. Herbert Schreef:

  @ jvdheuvel:
  En jij weet wat ze in de tussentijd geregeld hebben, behalve dat de burgers al wèl in veiligheid zijn in de tussentijd?

  Heb je harde bewijzen hiervoor of ga je op een praatje af?

  Waar het ons om gaat is de democratische beginsel – de regering van een democratie mag nooit stiekem van het volk oorlogshandelingen uitvoeren. Want dat zijn ze in wezen.

  Het excuus van jaren lang is dat Defensie zelfstandig opereert en veel later de politiek op de hoogte van de gebeurtenissen brengt.. Daarom de vraag in deze situaties altijd is – wie regeert Nederland?

 10. Toch vreemd dat ook Libië de actie dagenlang geheim hield.

  Was er nou geen nachtelijke visser die tegen grof geld die 2 laatblijvers minstens 12 mijl op zee naar een NL-speedboot kon brengen? De Lynx had eventueel dekking kunnen geven.

  Hopelijk zijn ze bij defensie zo slim dat heli’s etc. op afstand onbruikbaar gemaakt kunnen worden en navigatiesoftware kan worden vernietigt. In Irak werd de US met ooit zelfgeleverd materiaal bestookt. Een paar dagen geleden zag ik op tv 3 grote Shinook-heli’s boven Tripoli vliegen.

  Aan speculaties hoe Gadaffi de situatie zou kunnen uitbuiten doe ik niet mee. Ik wil de potentaat niet inspireren.

 11. Dit verhaal heeft vele duistere kanten. Ten eerste konden de twee! EU-burgers daar niet weg. Naar ik vanmiddag op de radio hoorde hebben zij via de ambassade Libie verlaten!? Ten tweede 2 burgers ruilen tegen 3 militairen en een helikopter. Welke wijsneus heeft dat verzonnen? Ten derde stond de premier aller Nederlanders gisteravond feest te vieren. Heeft die man dan geen enkel gevoel? Schande!

 12. Die helicopter zijn we kwijt, een Lynx van 80 miljoen! op kosten van de belastingbetaler! Schande!

 13. Dat is nou het erge. Het was zondag al bekend en gisteren stond hij nog juichend op het podium. Ben benieuwd of de familie wel ingelicht was.

 14. Surim Schreef:

  Hopelijk zijn ze bij defensie zo slim dat heli’s etc. op afstand onbruikbaar gemaakt kunnen worden en navigatiesoftware kan worden vernietigt. In Irak werd de US met ooit zelfgeleverd materiaal bestookt.

  Met een beetje pech worden ze ook nog met eigen EU wapens om zeep geholpen. In 2009 zijn er nog duizenden stuks wapens door Italie aan gadaffi geleverd waaronder 1900x beretta CX4 storm….als “niet militair”. Buiten die dingen nog ongeveer 10.000 stuks ander “niet militair” ongerief. En dat was nog maar 1 levering.

 15. Surim Schreef:

  Hopelijk zijn ze bij defensie zo slim dat heli’s etc. op afstand onbruikbaar gemaakt kunnen worden en navigatiesoftware kan worden vernietigt.

  Als de sodemieter het schip waarvan de helicopter vertrok uit de buurt varen. Zodadelijk drukken de Libie-ers op de home-toets van de TomTom van de helicopter. Dan zijn we dat schip ook nog kwijt.

 16. @ 19 Piotr. Tja, onze Nationale Vloot werd wat overmoedig na wat schamele succesje op Somalische kapers.
  Trouwens Sebrenica kostte ook al een vermogen aan pantserwagens en munitie die Bladic in beslag nam. Ons leger is de Sinterklaas van de Navo. ❗

 17. @20 Erg overmoedig. Zag zojuist een foto van TVLibie I of zo. Zit daar een fragiele Hollandse blondine met een colablikje. Daar had een marinier (m/v) type kastdeur moeten staan. Allemachtig het was een schoolreisje voor ze.

 18. @20 Ze raakten ook aan de lopende band die leuke Mercedes terreinwagens kwijt. Het opperbevel van de Serviërs scheen dat zeer te waarderen.

 19. Rutte zegt dat hij nauw betrokken is geweest. Tja dat is de goden verzoeken.

  Het kabinet gaat er alles aan doen om de militairen naar huis te krijgen. Krijg een erg hoog deja vu gevoel. Dit hebben we recent eerder gehoord.

 20. Johan Snel (@JohanSnel) op Twitter: “Gevoel bekruipt steeds meer, dat actie mariniers in Libië `daadkracht’ van kabinet moest tonen. Drie dagen voor de Statenverkiezingen …`

 21. Piotr Schreef:

  Rutte zegt dat hij nauw betrokken is geweest

  Als dat waar zou zijn moet ie gewoon opstappen. Dit soort Monsterblunder waar Nederlandse militairen onnozel in levensgevaar worden gebracht is gewoon crimineel! Uiterst onverantwoordelijk.

  Ik zag op de TVbeelden twee sympathieke jonge mensen, waarschijnlijk een zeer goed helicopter redding ploeg, die helemaal niet voor zo’n missie geschikt zijn. Bij een missie uit deze type worden heel ander soort mensen afgestuurd met passende bewapening.

  Nogmaals, dit is een blunder van monstrueuze onnozelheid die bewijs levert voor de onbekwaamheid van degene die de beslissing heeft genomen om ze daar op af te sturen.

  In goede Nederlandse traditie wordt nooit hierover verantwoordelijk afgedragen, over onze cultuur en gewoontes gesproken.

 22. Commandant van de Tromp vorige week: “Meneer Rutte, we willen ook graag een stuntje doen. Is er nog een laatblijver die we, ook al kan ie weg via Tripoli, kunnen redden ofzo? Het zal u zeker extra stemmen opleveren. En gaat het niet goed dan levert het mij en een stel landrotten wel een gouden handdruk en wachtgeld op. Haha. Zijn we meteen van die lawaai-Lynx af en beschuldigen die maffe tulband van illegale wapenimport. Die woestijnrat heeft een zwak voor blond toch? Ik regel wel wat.”

Reacties zijn gesloten.