Jean-baptiste_lamarck2– Mars voor de wetenschap, 22 april Amsterdam Museumplein 12.00-16.00; 14u op het Albertinaplein in Brussel.
Met wetenschap wordt hier steeds scientia bedoeld, in grote lijnen de bêta-vakken, niet de artes, de alpha- en gammavakken. Dit wordt duidelijk uit de opsomming. Dat zoiets nodig is in een tijd van steeds toenemend obscurantisme tart eigenlijk iedere beschrijving.

Op 22 april verzamelen wetenschappers en vrienden van de wetenschap in Brussel en Amsterdam om het belang van wetenschap te benadrukken.

De March for Science is een globale beweging. Er worden gelijktijdig marsen georganiseerd in meer dan 500 steden over de hele wereld, waaronder ook Brussel en Amsterdam. De boodschap is overal dezelfde: wetenschap en vrije uitwisseling van informatie zijn noodzakelijk in ons dagelijkse leven. Tegelijk is wetenschap in gevaar, want objectief bewijsmateriaal moet steeds vaker de duimen leggen voor alternatieve feiten. Die anti-wetenschap is gevaarlijk voor ons en de generaties na ons.

Het is daarom belangrijk dat al wie wetenschap een warm hart toedraagt, daar resoluut voor uitkomt. Onze redactie stelde dit manifest samen, met 6 redenen waarom je een vriend van de wetenschap zou moeten worden.

1. Wetenschap is overal

Wetenschap beïnvloedt alle aspecten van ons leven en helpt ons grote uitdagingen zoals klimaatverandering, mobiliteit, veiligheid, voedselzekerheid en vergrijzing het hoofd te bieden.

2.Wetenschap is nodig

De wetenschappelijk methode is de beste manier om de wereld te begrijpen. Een kritische blik, die speurt naar wetenschappelijk bewijs, is het beste wapen tegen charlatans, zelfverklaarde experts en fanatisme.

3. Wetenschap is vooruitgang

Gezonder voedsel, betere medicijnen, krachtigere computers. De technische en medische kennis die ons leven steeds gemakkelijker en draaglijker maakt, is niet mogelijk zonder een ononderbroken stroom van wetenschappelijk onderzoek.

4.Wetenschap is open

Overheden zijn grote sponsors van wetenschappelijk onderzoek. Het is dan ook logisch dat onderzoekers hun resultaten beschikbaar stellen, zowel voor collega’s die erop verder bouwen als voor een ruim publiek.

5.Wetenschap is samenwerking

Wetenschap is vooral teamwerk, en boekt vaak vooruitgang als verschillende disciplines samenwerken. Ook burgers kunnen bijdragen aan wetenschap, o.a. dankzij talrijke citizen-scienceprojecten.

6.Wetenschap is mooi

Onderzoek is nuttig, maar hoeft dat niet altijd te zijn. De wetenschappelijke analyse is vaak spannender dan de beste fictie en het verwerven van inzicht kan uitgroeien tot de hoogste vorm van schoonheid.

Bron.

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
10Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.