Je kan tegenwoordig met de SP alle kanten op, een partij met een Januskop. Dat moet uiteraard wel wil je ooit mogen meeregeren in dit kapitalistische landje. Dan kan je echt niet aankomen met: “Wij zijn Socialisten, en willen het anders.” Nee, dan moet je “realistisch” worden, wat dat ook moge zijn. Tegen het afschudden van de ideologische veren heeft de SP inmiddels geen bezwaar meer , alles voor de Macht. Tiny Kox, die ik hier al vermeldde, liet er een jaar geleden geen gras over groeien:

janus

De SP: socialisme of toch kapitalisme?

 

“Onze strategie is dat wij in de regering willen. Dat zetten we centraal, welke partijen erbij komen is nu even minder belangrijk. De SP-achterban is heel praktisch. Die redeneert: als ik 100 euro vraag en ik krijg er 50, dan ben ik daar niet slechter van geworden.”

Ah, kijk, hier begint het marchanderen dus al. En wat een kennis heeft hij over de achterban. Marijnissen, vorig jaar nog voorzitter van de SP, is het ermee eens: met de SP is over alles te praten”.

Is de SP eigenlijk de oude PvdA aan het vervangen? De PvdA is lekker naar rechts opgeschoven onder Kok en Bos, en regeert  inmiddels samen met de VVD als kapitalisten pur sang.

“65 blijft 65” om eens iets te noemen, was ooit een keihard punt voor de SP, kijk maar hoe dapper Agnes Kant met een soort kruiwagenrollator ludiek actie aan het voeren is. Hop, door de plee ermee, in de Senaat stemde de SP nog tegen de verhoging naar 67 jaar, maar groot was ieders verbazing toen de SP 2 maanden later (vlak voor de Tweede Kamer verkiezingen) in het diepste geheim plotseling deze verhoging door het Centraal Plan Bureau alsnog liet meenemen in de doorberekening van het verkiezingsprogramma. Zo scoorde de SP plotseling 1,25 miljard euro extra. Wat ook wel apart is, is dat het keiharde:  “De SP staat pal voor de 65” van de SP-site weggehaald is. Gewoon weggegumd, nooit bestaan.

Wie kent het anti-eurofilmpje van Marijnissen niet? Hier te bewonderen.

De SP is duidelijk. Een land in diepe schuld geef je geen nieuwe creditcard. De SP vreest dat belastinggeld dat naar Griekenland wordt gestuurd, niet terug zal komen. Emile Roemer zei hierover: ‘Het geld dat het kabinet naar Griekenland wil sturen, maakt precies één rondje om de Akropolis, om vervolgens rechtstreeks in de kas van Duitse en Franse banken te belanden.’

Waarna de SP instemde met het redden van Griekenland en Cyprus. Maakt mij allemaal helemaal niets uit, maar geef geen showtjes voor de Bühne “anti-euro en anti-Europa”, waarna je weer iets anders doet dan in je programma staat.

Maar ja, het valt niet mee als je wil gaan regeren met de Kapitalisten. Dan verkwansel je gewoon je principes, want anders mag je niet meedoen. Het einde van de SP komt zo snel in zicht, en dat is jammer, want er is echt behoefte aan een socialistische partij in dit land. Maar niet aan wéér een of ander sociaal-democratisch gedrocht als de PvdA.

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.