Dit is een gastbijdrage van Laurent

Heeft de PVV eens een standpunt dat toevallig een zinnig gevolg heeft, blijkt een deel van de oppositie aan acute hersenverweking of misplaatst opportunisme te lijden en stemmen díe met Amerikaschoothondjes VVD en CDA mee.

En alhoewel de beslissing van GroenLinks spectaculair was (en gedeeltelijk politieke zelfmoord, vermoed ik), is het belangrijker dat D66 vóór heeft gestemd, want juist D66 had nu een slag kunnen slaan.
Er zijn namelijk maar twee partijen die zetels van deze regering af kunnen snoepen, en dat zijn D66 via de VVD en vreemd genoeg de SP via de PVV. Alleen stemde de PVV ook tegen, dus in dit geval kon dat laatste niet werken.

Juist D66 had hier verschil kunnen maken door tegenstanders van deze missie in de VVD weg te lokken. Dit was een goede kans deze regering in de Eerste Kamer alsnog de voet dwars te kunnen zetten.

Want wat hebben we het toch getroffen met deze regering, vindt u ook niet? Samenwerking tussen de meest discriminerende partij sinds de NSB, de tot grootste verkozen partij van volgevreten managers, bankiers en crisisveroorzakers en de grootste verliezer van de verkiezingen, politiek vulmiddel CDA. Nee, die willen we vooral de volle vier jaar aan de macht hebben.

Ja, de beslissing die nu genomen is gaat weliswaar tegen de wens van de PVV in, maar dat kan Wilders helemaal geen zak schelen. Die roept alleen maar wat voor zijn electoraat (wartaal over (netto niet-bestaande) massa-emigratie die extremisme veroorzaakt; het extremisme dat er is bestaat toch vooral in de islamitische landen zelf, niet hier), en hangt daarna weer verveeld in de kamerbankjes zoals een lamzakkige puber in de schoolbanken.

D66 maakt wel vaker op cruciale momenten precies de verkeerde beslissing. Zoals vijf jaar geleden, toen ze onder leiding van Dittrich CDA en VVD aan een meerderheid hielpen, tegen hun twee weken eerder gedane belofte in, waardoor er uiteindelijk nog vier extra jaren met die vreselijke Balkenende volgden.

Of het nu grenzeloze naïviteit of een soort lange-termijn opportunisme (regeringsfähigkeit met CDA en/of VVD op de lange duur?) is wat D66, GroenLinks en de Christen Unie gedreven heeft vóór te stemmen kan ik niet goed inschatten. Maar ik heb niet het idee dat het goed voor hen gaat uitpakken.

Geef je op voor de dagelijkse Krapuul nieuwsbrief en mis niets