Zelden werd een zaak zo opgeklopt als die van de Turkse minister die in Rotterdam Turkse Nederlanders wou toespreken maar niet mocht komen. Een hoop slagroom is er in de lucht gespoten. Met als kers op de verrassing de live-uitzending die de NOS er meende aan te moeten wijden. Tjonge-jonge, is de natie in gevaar? Is Rotterdam door de Turken gebombardeerd?

Nou nee. We berichtten er hier al over. Een minister mocht niet komen, landingsrechten werden ingetrokken, vervolgens begon de Turkse regering te dreigen met sancties en zei Erdoğan, de Sultan himself, over de Nederlandse regering: Ze zijn een overblijfsel van het nazisme, ze zijn fascisten. Dat had hij beter niet kunnen zeggen. De reactie van de Nederlandse regering was direct en onverbiddelijk: dit is onacceptabel, er komt niemand van de Turkse regering Nederland nog in.

Trek de trompetten uit de kast.
Tada!
Even nog een oorlogje winnen voor de verkiezingen.

Een harde opstelling is nu van levensbelang voor minister-president Rutte (VVD) en minister van buitenlandse zaken Koenders (PvdA). Bijna de gehele Tweede Kamer steunt dit ingrijpen. Alleen de Piratenpartij zegt (wat mij betreft terecht) dat het onverstandig was om de minister de landing te weigeren. Citaat uit de Volskrant: Deze censuur is een blinddoek voor het Nederlandse geweten, want juist met deze beslissing, als tegenreactie op de dreigende uitspraken van minister Çavuşoğlu zet de Nederlandse regering nog verder aan tot polarisatie.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam vertelde midden in de nacht –hij zag witjes en was duidelijk zenuwachtig- te zijn voorgelogen door de Turken. Hij sprak over een schandalige misleiding door de consul-generaal. Er zou niets meer gebeuren, maar dat bleek niet waar. De minister van Familiezaken, mevrouw Fatma Betül Sayan Kaya, kwam uit Duitsland om het gat op te vullen. De Turkse regering wilde hoe dan ook een boodschap afgeven. De Turken kwamen in meerdere colonnes, zodat politie nog achter de verkeerde stoet aanging. De colonne met de minister werd uiteindelijk achter het consulaat in Rotterdam gestopt en het kostte uren onderhandeling om de minister van Familiezaken uit de auto te krijgen. Ze verzette zich hevig.

Ondertussen begint aan het eind van zaterdagavond de ‘Turkse opstand’: tientallen Nederlanders van Turkse afkomst verzamelen zich. De Turkse staatstelevisie is erbij en roept Nederlandse Turken op naar het consulaat in Rotterdam te komen om te protesteren tegen het onrecht dat de Turken wordt aangedaan. Er zijn in Nederland 397.415 Nederlandse Turken; honderden, volgens sommigen duizenden, komen er opdagen.

Een volksopstand!
Crisis!
Het land is in gevaar!
Live-uitzending!

De situatie voor het consulaat wordt in de loop van de nacht gespannener. Er is veel politie op de been, wapenstokken paraat, dwanghekken overal, ME-busjes, paarden, het hele circus. De minister van Familiezaken, die vastzit in haar auto achter het consulaat, wordt door de politie gemaand terug te gaan naar waar ze vandaan kwam (Duitsland dus), ze is niet welkom. Als ze dat weigert, wordt ze na veel mitsen en maren gedwongen om in een Nederlandse auto plaats te nemen en wordt ze door de Dienst Speciale Interventies (DSI) als ongewenst vreemdeling richting grens gereden. Vage beelden, je hoort iemand luid protesteren. Helikopterbegeleiding.

Wat een opwinding. Je ziet de slagroom rond spatten.

Volgens Joost Lagendijk, oud GroenLinkser, en verbannen uit Turkije waar hij jaren woonde en werkte als columnist voor Zaman, neemt de zaak absurde proporties aan. Hij zei in Nieuwsuur, eerder op de avond: Als de bijeenkomst was doorgegaan had de minister een praatje gehouden en hadden we er nooit meer iets van gehoord. En: Ik denk dat Erdoğan het liefste elke week in een ander land een dergelijke confrontatie zou willen.

De Nederlandse regering is met twee benen in de val getrapt die de autoritaire Turkse regering heeft gezet. En het kwam goed uit om van die val een mooi theaterstukje te maken. Erdoğan en kornuiten vinden het geweldig als Westerse landen zich verslikken in hun Westerse Waarden. Het maakt dat de Turkse regering met het vingertje kan wijzen, het leidt de aandacht af van de miserabele situatie waarin de burgerlijke vrijheden zich in Turkije bevinden. De Turkse regering zweept de Turkse Nederlanders op, het Turkse nationalisme zwelt aan. Het is een hypocriete verontwaardiging, maar dat is de opstelling van de Nederlandse politici eveneens.

Om een uur of drie in de nacht is de slagroomberg ingezakt onder het gewicht van wapenstok en waterkanon. De 400 demonstranten zijn verspreid, er zijn een paar gewonden gevallen, enkele demonstranten zijn gearresteerd.

Turkije is Nederland nog niet binnengevallen.
Maar dat kan elk moment gebeuren natuurlijk.
Het wachten is op de Algemene Mobilisatie.

En de volgende NOS-live-uitzending.
Dat wordt weer smullen.
Trompetten en slagroomspuiten.

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
22Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.