Al op de eerste dag van mijn vakantie in de Bourgogne is er de discussie met de buurman. Ik zei nog zo tegen mijn vriendin: geen bommetje. Maar ze luistert nooit naar mij. En terecht. Dus vraagt ze de buurman: wat denk je eigenlijk van Macron?

Olàlà, wat voor beerput trekt ze daar open? Ik had geen zin in de opstijgende stank, de buurman scheldt graag op Marokkaantjes, des voyous, de boefjes die overal mee weg komen en nooit worden gestraft. Het Franse rechtssysteem is corrupt, beschermt de buitenlanders, vindt hij.

Nee, hij stemt niet op Le Pen, dat gaat hem net iets te ver. Sarkozy is zijn held, maar die heeft afgedaan, dus bij gebrek aan beter stemde hij op François Fillon. Allemaal brave katholieken die geloven in stevig bestuur, de harde hand, een klassenmaatschappij. Er moet orde op zaken worden gesteld.

Maar ondertussen kwijnt het platteland (dat hier niet plat is) weg. Daarin heeft de buurman gelijk: het platteland wordt verwaarloosd, Europese subsidies houden het nog enigszins op de been. Stadjes ontvolken, jonge mensen vertrekken, je dwaalt door lege straten, langs beluikte huizen, dichtgetimmerde winkels, en steeds weer de borden ‘a vendre’.

De tirade die de buurman houdt is niet mis: Macron , c’est pire que Hollande, Macron is erger dan Hollande. En vervolgens geeft hij een bijna marxistische analyse van de economische situatie van het ‘platteland’ van Frankrijk. Macron verdedigt de belangen van het grootkapitaal, de banken, hij is totaal niet geïnteresseerd in de mensen die op ‘het platteland’ hun brood moeten verdienen. Het zal erger worden. Het is de uitverkoop van ruraal Frankrijk.

Het lullige is: hij heeft gelijk. Emmanuel Macron heeft geen aandacht voor mensen, laat staan voor mensen die niets opleveren. Macron is een arrogante elitaire stedeling, enkel uit op de bevestiging van de grandeur van Frankrijk als natie onder zijn goddelijke leiding. Door middel van de ontwikkeling van de Franse economie met hulp van het nationale en internationale bedrijfsleven in de grote steden. In het neoliberalisme van Macron is het platteland totaal ondergeschikt.

Maar het is geen marxistische analyse, laat staan een libertaire, het is een analyse die naar boven wijst, een schuldige aanwijst, maar de politiek van de rechtse Républicains onbesproken laat. Het is een eenzijdige analyse, en met Fillon als president zouden er gunsten zijn verleend aan de regio’s, maar meer ook niet.

Een paar dagen geleden was ik in Moulins, een klein stadje in de Allier, er was een grote vide grenier, een rommelmarkt, er waren veel auto’s, vooral van handelaartjes. wat toeristen, wat Fransen ook, maar het stadje ademde niet. Lege straten, gesloten luiken, auto’s op de pleintjes, gesloten cafés. Het was een laatste zucht, een amechtige poging toch nog iets te doen, maar de helft van de bewoners van het stadje is allang afgehaakt.

Als Macron het probleem van het leegstromen (door gebrek aan werk, door de vergrijzing) van het rurale Frankrijk niet onderkent, is het binnenland van Frankrijk ten dode opgeschreven. Het zal er heel leeg worden.

Eén grote vide grenier. Eén grote zolderopruiming.
Iedereen gaat weg. Alles moet weg.

Ik zit er niet zo mee. Hoe leger, hoe beter. Maar de mensen die om me heen wonen zijn ten einde raad. Mensen plegen zelfmoord, drinken zich langzaam dood, zitten onder de medicijnen, een deel van de ouder wordende bevolking is dementerend, overgeleverd aan peperdure zorg, winkels verdwijnen, bakkers vertrekken, de jeugd trekt weg, blijft weg. Sommige dorpen drijven enkel nog op het toerisme, in die paar maanden moet een jaarinkomen worden verdiend.

Tijd voor een goed plan. Van Macron zal het niet komen.

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.