Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen gaan SP.A, Groen en anders-georganiseerde linksen een enkele lijst vormen die ‘Samen’ heet. Vertaald naar Nederland zou dat een samenwerking van PvdA, GroenLinks en de SP betekenen.
Maar het Antwerpse initiatief gaat verder: De gezamenlijke lijst wordt gedomineerd door frisse nieuwe figuren en de partijmensen staan vrij laag op de lijst.
Dat zie ik in Nederlandse steden nog niet gauw gebeuren. Toch is de Antwerpse benadering naar mijn mening een (niet de enige) voorwaarde voor succes van een linkse renaissance.

Paradoxaal genoeg, hebben we dat te danken aan Bart de Wever en zijn NV-A. Bij de vorige verkiezingen vaagde deze Vlaams-Blok-Light beweging de sociaaldemocratische/groene traditie in ‘t Stad weg en marcheerde met haar gele vlaggen op naar het “Schoon Verdiep”, het kantoor van de Antwerpse burgemeester.
Sindsdien heeft De Wever in Antwerpen aangetoond, dat hij en zijn partijgenoten slechts geïnteresseerd zijn in overdreven veiligheidsmaatregelen en aanzetten tot discriminatie. Ook het agressieve anti-vakbonds beleid speelt een rol.

Op Belgisch-nationaal vlak is de NV-A de grootste regeringspartij in een Belgische federatie die de partij eigenlijk niet wil. De Wever is een soort schaduwpremier die, à la Trump, zoveel mogelijk spaken steekt in de wielen van een functionerende economie en die willens en wetens Brussel onbestuurbaar maakt.
Als #Samen in staat zou zijn om Bart en zijn NV-A van het Schoon Verdiep te verjagen, dan zou dat heilzaam zijn voor onze zuiderburen. En ook een mooi voorbeeld voor dolend Links elders.
Bij voorbeeld in Nederland.

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.