Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) wil nepnieuws tegengaan. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze dat politieke beïnvloeding in democratische processen onwenselijk is. Dat is cru, zonder meer. Ze probeert deze volstrekt ondemocratische manoeuvre af te zwakken door erop te wijzen dat buitenlandse statelijke actoren Nederlandse interne aangelegenheden beïnvloeden. Maar voor deze beïnvloeding hebben we toch zelf gekozen: we zijn lid van de EU en van de NAVO. Terecht, als klein landje is dat de beste keuze om onze welvaart te bestendigen.

Maar het zou eventueel kunnen dat Rusland een vinger in onze politieke processen krijgt, is de onzinnige argumentatie. En wat dan nog? Zijn Nederlanders niet bij machte om zelf te bepalen wat klopt en wat niet? Het gevaar van censuur ligt bij toezicht op nepnieuws levensgroot op de loer. Deze censuur krijgt de verpakking van tegengaan van een bedreiging voor de nationale veiligheid. Nationale veiligheid is een zwaar begrip met weinig inhoud. Is een oproep van de PVV om Ollongren in de bak te gooien een bedreiging van onze nationale veiligheid? Zo’n aansporing getuigt zeker van volksmennerij, maar het moet kunnen in een democratie. Kernelement in onze democratische samenleving is vrijheid van informatievergaring. Inperking ervan vormt een enorm gevaar.

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.