Ja hoor daar is-ie weer: Het Langverwachte Columnrondje.

Wir fangen an (ik had vroeger een blokfluitboekje dat heette “Spieleman fang an” of zoiets, jeugdtrauma. Ik zie nou trouwens dat het “Speleman” ipv “Spieleman” heet. Vreemd ik meen mij toch te kunnen herinneren dat het “spieleman” was) met de laatste van Thomas von der Dunk, cultuurhistoricus en columnist van vk.nl.

Thomas von der Dunk
Thomas beschrijft hoe de rechtsstaat in kleine stapjes afgebroken wordt. En ook dat laat zich weer prima vergelijken met de Tweede Wereldoorlog, toen het er exact zo aan toeging. 70 jaar na dato excuses aanbieden voor wegkijken bij de Jodenvervolging is dan ook (naast gratuite) een potsierlijk gebaar, zoals Thomas in zijn column vaststelt.

Selma Leydesdorff
Wie het ook een goedkoop gebaar vindt naar de Joodse kiezer is Selma Leydesdorff, historica en publiciste, die tevens vaststelt dat de PVV de Joden slachtoffert als collateral damage in hun “war against islam”:

Natuurlijk had de PVV de islamitische halal in het vizier, koosjer slachten was voor hen helaas collateral damage. Het wetsvoorstel is verworpen, ondanks de steun van de PVV. En de PVV is een deel van haar joodse aanhang kwijt. Veel Joden (en ook anderen) vroegen zich allang af wat ze aan moesten met Wilders’ voorliefde voor ongure types op de Westoever die er trots op zijn dat de duif Rabin is neergeschoten.(VK)

Merijn Oudenampsen
Bij Joop veegt iemand zijn reet af met VVD’er Frits Bolkestein. De man die zo fantastisch had gezien hoe slecht het communisme was en die al ruim een decennium op hoge toon excuses eist van iedereen die daar wel eens mee geflirt heeft. Een uitstekend verhaal van Merijn Oudenampsen, socioloog. Zeer de moeite van het lezen waard. Citaatje:

In Honduras verleent Bolkestein zijn diensten aan de dictator Osvaldo Lopez Arellano, wiens gewelddadige coup twee jaar daarvoor aan drieduizend man het leven kostte. Arellano is een moorddadige militair die de arme boerenbevolking en de vakbonden met harde hand onderdrukt. Honduras is vanwege de corrumperende macht van de United Fruit Company en de Standard Fruit Company de trieste naamgever van het begrip Bananenrepubliek. Vervolgens verhuist Bolkestein naar het buurland El Salvador, een Amerikaanse satellietstaat waar volgens Noam Chomsky in die tijd dictators regeerden via moord, marteling en onderdrukking.

En hoewel het een interessant verhaal is, het is bij lange na niet compleet. Dit smetje op het blazoen van Frits staat er bijvoorbeeld niet eens bij. Dus tot zover over hoe serieus we het morele gelijk van Bolkestein moeten nemen. Bolkestein, misschien wel de politicus met de allervuilste handen van alle Nederlandse politici van de afgelopen twee eeuwen. Of drie. Daar wil ik vanaf wezen. Misschien geef ik hem nu te veel eer, maar in de top-5 staat-ie gegarandeerd.

Marcel Hulspas
Hulspas, een columnist die op eenzame hoogte staat (hij komt in de buurt van Von der Dunk) over de Arabische Lente. Erg optimistisch is-ie niet, erg vrolijk word je er niet van, maar volop prachtige citaten, zoals bijvoorbeeld dit, ook leuk omdat ik het hierboven net over Bolkestein had:

Men kan zich nauwelijks een voorstelling maken hoe groot de steen moet zijn waaronder een mens (en Bolkestein) duizend jaar moet slapen om tot een dergelijke staat van domheid te geraken. (De Pers)

Bernard Hammelburg
Wacht er is meer. Deze van Bernard Hammelburg bijvoorbeeld:

Misschien wel het engste land ter wereld is Noord-Korea. Als een volk zich, totaal overstuur van verdriet, massaal huilend voor de camera op de grond stort bij het overlijden van de leider, dan weet je dat je met een schrikregime te maken hebt. (BNR)

Volgens mij hadden we dat hier een jaar of 10 geleden ook (omg. Rotterdam).

Kustaw Bessems
Ofschoon Kustaw Bessems een extreem belangrijk persoon is (iedereen weet dat) kon ik binnen 2 seconden niks zo snel van ‘m vinden dus geen Kustaw Bessems vandaag. Misschien heeft-ie wrijtersblok of heeft google hem uit de index geflikkerd wie zal het zeggen.

Neal S. Lachman
Ik sluit af met Neal. Neal zegt u? Ja onze brave borst Neal. De man die ons vorig jaar verliet om voor zichzelf te beginnen. Hij had binnen no time een team bij elkaar en een site opgetuigd. Helaas is het toen vrij snel doodgebloed, maar paar dagen terug verscheen er zowaar weer een artikeltje. Het gaat over Neal (logisch) maar ook over ons: check het uit.

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.