De VVD herbergt liberalen. Het CDA herbergt christendemocraten. De PvdA herbergt sociaaldemocraten. De SP herbergt het socialisten. D’66 herbergt sociaalliberalen. GroenLinks kent een progressief groene statuur. De ChristenUnie heeft z’n ideeën gebaseerd op christelijk gematigd socialisme. Wie behoort tot de orthodoxen onder ons, ziet zijn ideeën verwoord worden door de SGP. Tot slot is er een partijen die het welzijn van dieren prefereert boven dat van de Homo Sapiens.

Als men bovenstaande alinea leest, vindt men het politieke stelsel van Nederland behoorlijk overzichtelijk. Als men het schematisch gaat weergeven, wordt dat overzicht meteen op de schop genomen. Ondanks verschillende ideologieën is het politieke midden overvol. Veel hoogopgeleiden willen polarisatie ten koste van alles vermijden. Vanwege het hiervoor genoemde, houdt het politieke midden krampachtige aan elkaar vast.

Binnen het politieke midden zijn er verschillende ideeën. Hoewel iedereen weet dat er over en weer toegevingen gedaan moeten worden, zullen er altijd klagers zijn die, binnen de partij-ideologie, hun ideeën niet vertegenwoordigd zien worden. Vervolgens zullen ze na verloop van tijd niet meer de partij herkennen die het vroeger was. Dit heeft vaak afkeer van politiek of het uitbrengen van een proteststem tot gevolg. Voor het uitbrengen van een proteststem wijkt men uit naar de linker- of rechterflank. De nachtmerrie van de hoogopgeleiden van het politieke midden wordt werkelijkheid: de polarisatie is in volle gang. HELP!

Het politieke midden wil zoveel mogelijk de flanken bestrijden, maar vergeet dat er ook in dat spectrum sprake is van de zogenaamde vleugels. Binnen de VVD bestaat de rechtse, conservatieve vleugel en de linkse sociaalliberale vleugel. De sociaalliberalen behoorde toch tot The Gang van Pechtold? Toch zijn er niet veel VVD’ers die overstappen naar Pechtold, want het zijn liberalen, géén sociaalliberalen. Hetzelfde verhaal geldt voor de PvdA. Waar het vroeger de stem was van Jan Modaal en ze er een gematigde socialistische ideologie op na hield, zijn de ideeën van deze partij nu ook tot die van Pechtold te rekenen. Socialisten van het eerste uur binnen die partij staan aan de zijlijn en stappen over naar de Socialistische Partij.

Het politieke systeem is verouderd en ingericht op de verzuiling. De verzuiling die gelukkig niet meer bestaat. Daarom pleit ik hierbij voor een nieuw systeem, waarbij de partijen met veel overeenkomstige ideeën worden gefuseerd. D66, GroenLinks, PVDD en CDA kunnen makkelijk samen. Socialisten krijgen de fusie PvdA en SP voorgeschoteld en op basis van de Bijbelse waarden hebben de christelijke broeders mekaar gemakkelijk gevonden. Degene die zich niet voelen aangetrokken voelen tot de fusiepartijen, kunnen nog de keuze maken uit de restpartijen. Dit zou het Nederlandse politieke systeem heel erg overzichtelijk maken.

Gastbijdrage van Rocket Ed.

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.