SPD-leider Martin Schulz ontketende vandaag een storm van verontwaardiging met een pleidooi voor de vorming van een ‘Verenigde Staten van Europa’.

Landen die niet mee willen werken aan wat in feite een Europese Grondwet zou zijn, moeten dus volgens Schulz uit de EU geschopt worden. Hoe dat zou moeten is een raadsel, de EU kent geen mechanisme waarmee onwilligen uit de Unie gezet kunnen worden. Nog los daarvan: stel dat de Fransen het voorstel in een nieuw referendum afwijzen, moet Frankrijk dan uit de EU gegooid worden?

Zelfs Schulz’ (potentiële) medestanders distantieerden zich opmerkelijk snel van deze serie tweets. Persoonlijk juich ik alles toe wat de vernietiging van de klassieke Europese natiestaten dichterbij brengt, maar dit voorstel lijkt me niet bijzonder handig – voorzichtig uitgedrukt. Wanneer je niet beter wist zou je bijna denken dat Schulz erop uit is het Europese project de nek om te draaien. Bij Die Zeit betitelt Mark Schieritz het voorstel als ‘een rondje Russische roulette’. Schieritz ziet het als een poging de SPD te verenigen achter Schulz. Indien dat juist is, betreft het een zeldzaam staaltje politiek cynisme waarmee Schulz de EU – en uiteindelijk ook de SPD – een slechte dienst bewijst.

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.