Een onafhankelijke commissie zal met onmiddellijke bevoegdheid een uitgebreide evaluatie van de praktijken en cultuur van Oxfam uitvoeren, inclusief de behandeling van eerdere gevallen van seksueel wangedrag. Oxfam kondigt tegelijkertijd een breed actieplan aan om beveiligingssystemen in de hele organisatie te versterken en misbruik tegen te gaan.

Het plan werd gisteren goedgekeurd door Winnie Byanyima, executive director van Oxfam International en kreeg de toezegging van alle uitvoerende directeuren binnen de Oxfam-confederatie.

Het uitgebreide pakket maatregelen omvat:

Een nieuwe onafhankelijke commissie op hoog niveau over seksueel wangedrag, verantwoording en cultuurverandering, bestaande uit vooraanstaande vrouwenrechtendeskundigen. Zij krijgen toegang tot Oxfam-gegevens en kunnen Oxfam-personeel, -partners en gemeenschappen die Oxfam wereldwijd ondersteunt, interviewen.

De onmiddellijke creatie van een nieuwe wereldwijde database van geaccrediteerde referenten, ontworpen om een einde te maken aan het gebruik van valse, oneerlijke of onbetrouwbare verwijzingen voor voormalige of huidige Oxfam-medewerkers. Oxfam zal pas referenties geven wanneer deze database operationeel is.

Een onmiddellijke injectie van geld en middelen in de beveiligingsprocessen van Oxfam:
– Het aantal mensen dat werkt op veiligheid zal de komende weken verdubbelen.
– Jaarlijks zal er driemaal zoveel geld voorzien worden voor beveiliging, in totaal 1 miljoen dollar (meer dan 800.000 euro).
– Een deel van het budget gaat naar een nieuwe, onafhankelijke klokkenluiderslijn die volgende maand zal worden opgezet.
Een engagement om de cultuur binnen Oxfam te verbeteren en zo ervoor te zorgen dat niemand wordt geconfronteerd met seksisme, discriminatie of misbruik, dat iedereen, vooral vrouwen, zich veilig voelt om zich uit te spreken, en iedereen duidelijk weet welk gedrag aanvaardbaar is of niet.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.