De extreemrechtse Hongaarse partij Jobbik moet mogelijk al haar medewerkers ontslaan en de campagne voor de parlementsverkiezingen staken. De partij krijgt waarschijnlijk een enorme boete omdat ze volgens de Hongaarse Nationale Rekenkamer illegale giften heeft ontvangen.

Viktor Órban

In principe kan de Rekenkamer Jobbik nu een boete van twee miljoen euro opleggen. Indien dat daadwerkelijk gebeurt, is het afgelopen met de campagne en mogelijk met de partij zelf.

Volgens Márton Gyöngyösi, een woordvoerder van Jobbik,  heeft de partij een dergelijk bedrag niet voorhanden. Moet Jobbik betalen, dan zal ze haar campagne-activiteiten noodgedwongen moeten staken.

Volgens Gyöngyösi is de aanklacht een opzichtige poging van Órban’s Fidesz-partij een concurrent uit te schakelen. Helemaal ongegrond lijkt dat niet: Órban heeft weinig op met democratie en beschouwt Jobbik met enige reden als de enige serieuze concurrent. Dat laatste bewijst vooral hoezeer de Hongaarse politiek de afgelopen jaren naar rechts is opgeschoven. Jobbik probeert in navolging van het Front National weliswaar het fascistische imago af te schudden, maar de partij bevindt zich nog steeds op de uiterste rechtervleugel van het politieke spectrum.

Het bovenstaande betekent overigens niet dat we ons nu enige illusie moeten maken over Fidesz (en over Órban):


Bron: Politico

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.