Bij een aanslag op een Koptische kerk in de stad Helwan, even ten zuiden van Caïro, zijn tenminste tien mensen om het leven gekomen. Volgens lokale media zouden twee schutters geprobeerd hebben de kerk binnen te dringen, maar volgens de politie was er sprake van slechts één dader. De schutter is tijdens een schotenwisseling met de politie om het leven gekomen. Meerdere agenten zouden tijdens het vuurgevecht zijn gedood.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar de verdenking gaat natuurlijk uit naar ISIS. Kopten zijn dit jaar al eerder doelwit geweest van aanslagen door ISIS. In april kwamen 44 mensen om het leven bij gelijktijdige aanslagen op een kathedraal en een kerk in Caïro. In mei pleegde ISIS een aanslag op een groep Koptische pelgrims. Daarbij vonden 29 mensen de dood.

Sinds 2013 zijn er meer dan 2000 aanslagen gepleegd in Egypte. Het optreden van de militaire junta draagt volgens Omar Ashour, een expert op het gebied van veiligheidsvraagstukken, flink bij aan het geweld: “Er zijn twee kwesties: één is de politieke crisis waarin Egypte  sinds 2013 in Egypte verkeert. Die crisis is niet opgelost en draagt sterk bij aan de werving vóór – en radicalisering van – diverse gewapende groepen. Daarnaast gooien Egyptische veiligheidstroepen met hun geblunder steeds meer olie op het vuur“.

 

 

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.