Het Turkse leger heeft de Syrische stad Afrin omsingeld. De stad is in handen van de Koerdische militie YPG. Diverse dorpen in de omgeving van Afrin zijn inmiddels ook in handen gevallen van het Turkse leger en milities van de Free Syrian Army (FSA). 

Het lot van Afrin lijkt daarmee bezegeld. Militair is de YPG geen partij gebleken voor een professioneel, modern leger. Bovendien is steun van buitenaf uitgebleven. Even leek het of de Koerden steun zouden krijgen van Assad, maar de aan het Syrische regime gelieerde milities die de YPG te hulp waren geschoten trokken zich het afgelopen weekend terug uit de omgeving van Afrin. Tóch al geen handige zet, een slager als Assad te hulp roepen.

Inmiddels is ook duidelijk dat de YPG weinig hoeft te verwachten van de VS. Volgens doorgaans goed ingelichte bronnen zouden de VS en Turkije overeenstemming hebben bereikt over de toekomst van de stad Manbij, ten oosten van Afrin. Momenteel bevindt Manbij zich in handen van de YPG, maar de de VS zou bereid zijn de YPG opdracht te geven de stad te verlaten, om daarna samen met Turkije het bestuur van Manbij over te nemen. Er is de Amerikanen veel aan gelegen Ankara te vriend te houden en Washington zal geen seconde aarzelen de ambities van de Koerden daaraan op te offeren. Voorlopig is Erdogan zowel politiek als militair de grote winnaar.

Bron: Al Jazeera

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.