Geert Wilders heeft enkele dagen geleden de islam nog maar eens gedemoniseerd. De islam is geen godsdienst maar ‘een totalitaire, gevaarlijke en gewelddadige ideologie, verkleed als een religie’, aldus de PVV-voorman. Deze rabiate onzin klinkt als een grijsgedraaide plaat en hij zet zichzelf daarmee nog maar eens buitenspel. Zelfs Wilders-vriendelijke media worden kritisch. ‘Geert Wilders (PVV) wil islam in Nederland soort van verbieden’, kopte TPO. En PowNed meldde: ‘Geert Wilders sloopt islam (alweer).’

Links heeft in de afgelopen jaren Wilders niet klein gekregen. Met haatzaaien heeft hij een carrière kunnen uitbouwen. Maar nu lijkt langzaamaan zijn fortuin af te nemen. En wel door een concurrent op rechts.

Deze Thierry Baudet doet iets minder vulgaire uitspraken. Hij zegt niet dat de islam geen religie is en dat er een verbod op moet komen. Volgens hem past de islam evenwel niet in de westerse cultuur. Dit geloof moet bestreden worden door de Nederlandse identiteit te benadrukken. Daarbij dient het christendom op alle scholen aandacht te krijgen omdat dat de bakermat is van de westerse cultuur. Zelf is Baudet overigens geen christen.

Naast de islam is de EU een gruwel voor zowel Wilders als Baudet. Op het gebied van Europese integratie zijn ze eensgezind: de EU kunnen we missen als kiespijn. Weliswaar ziet behalve een kleine minderheid niemand perspectief in voortzetting van het huidige weinig democratische functioneren van de EU, maar wat doe je eraan? Stap je uit de EU of probeer je haar te hervormen? De Britten hebben gekozen voor een exit. Maar de gevolgen van die stap worden met de dag erger en steeds meer Britten krijgen spijt. De EU heeft veel weg van Hotel California, waar je wel kunt uitchecken maar niet kunt vertrekken. Als vertrekken geen optie is, valt de EU als boeman weg.

Voor de populistische Wilders maakt een onzinnigheid meer of minder niet uit. Zie zijn voortdurend herhaalde nonsens over de islam. Zo kan hij ook blijven roepen dat we de EU moeten opdoeken. Maar Baudet pretendeert een consistenter en ook een iets softer extreemrechts verhaal te vertellen. Soms zo soft dat de geharde identitair direct afhaakt. Zo heeft Baudets hulpje Theo Hiddema verklaard: ‘Integratie onder de lakens, dat is toch prachtig?‘ Daarmee zet je het belang van de Nederlandse identiteit op losse schroeven.

Als twee kernideeën van Baudet, het belang van de Nederlandse identiteit en de plaag die de EU is, aan kracht inboeten, dan is het maar de vraag of Baudet Wilders’ kiesvolk kan inpalmen. Zeker zal de jongere extremist een deel van de extreemrechtse kiezers paaien die de geblondeerde Limburger eigenlijk maar een hork vinden. Maar diegenen die allang blij zijn dat ze tot tien kunnen tellen, zullen Wilders’ populisme zonder veel vraagtekens blijven vreten.

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.