Grote woede in nazikringen: Twitter heeft een aantal vooraanstaande nazi’s op het platform de felbegeerde ‘geverifieerd’ status ontnomen.  Accounts die door Twitter geverifieerd zijn, krijgen een blauw vinkje waarmee aangegeven wordt dat ze authentiek zijn. Op die manier weet je dat je met de échte Donald Trump te maken hebt en niet met een fake- of parodie-account.

In principe wordt deze status alleen verleend aan prominenten. Of ondergetekende écht is wie hij zegt te zijn, interesseert amper iemand iets. Bij de president van de VS of de woordvoerder van de Chinese regering  ligt dat natuurlijk een beetje anders. Het vinkje wordt begeerd omdat het aangeeft dat je ‘belangrijk’ bent.

Vorige week ontstond nogal wat opschudding nadat Twitter het account van de beruchte neo-nazi Jason Kessler van het keurmerk voorzien had, een handeling die door veel mensen gezien werd als een impliciete goedkeuring van Kessler’s politieke standpunten. Dat zal ongetwijfeld niet de bedoeling zijn geweest van Twitter, maar in de oorlog tussen links en rechts op sociale media werkt het anno 2017 nou een keer zo.

De rel nam zó’n omvang aan dat Twitter zich er volledig in verslikte en de ene paniekerige verklaring na de andere de wereld instuurde. Vandaag hakte de leiding van Twitter de knoop door: niet alleen Kessler, ook een aantal andere nazi-accounts raakte het vinkje kwijt. Tot de ‘slachtoffers’ behoren Richard Spencer, Laura Loomer en Tommy Robinson. Twitter liet het daar niet bij: de beruchte nazitroll Tim Gionet, aka ‘Baked Alaska’, kreeg een permanente ban.

In een officieel statement zegt Twitter dat genoemde accounts zich niet houden aan de nieuwe richtlijnen van het platform. In die gisteren gepubliceerde richtlijnen wordt onder meer aangegeven dat het niet toegestaan is aan te zetten tot haat of geweld tegen andere mensen ‘based on race, nationality, sexual orientation, religion and gender (or support organizations and individuals that promote these messages), harass others, threaten violence or distribute gruesome imagery’. Dat belooft nog wat, ook voor Nederlandse racisten en islamofoben als Bert Brussen en Jan Roos – en niet te vergeten Geert Wilders.

De reacties uit het nazikamp waren al even voorspelbaar als hilarisch. Het absolute hoogtepunt werd gevormd door Laura Loomer, die de actie van Twitter vergeleek met – i kid you not – de Holocaust. Nóg leuker werd het toen de gekende fasciste Loomer de door de nazi’s in een concentratiekamp gegooide Martin Niemöller ging citeren:


Ook Robinson en Spencer konden hun tranen niet bedwingen:

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.