De PVV in de Friese gemeente Achtkarspelen wil dat de gemeente voortaan bestuurd wordt via online referenda. Politieke partijen en verkiezingen kunnen dan volgens lijsttrekker Harrie Graansma wel afgeschaft worden.

De PVV Achtkarspelen wil online referenda invoeren bij de gemeente. Volgens lijsttrekker Harrie Graansma is dat een betere manier om lokale politiek te bedrijven. Dat zei hij zondag in het nieuwsforum van Buro de Vries. Over belangrijke kwesties moeten de inwoners van de gemeente hun mening tussen de verkiezingen geven. De partijen in de raad zouden daar hun beleid dan op moeten baseren.

Volgens Graansma is het een haalbare kaart en hoeft het niet veel te kosten. Uiteindelijk zou volgens Graansma het hele huidige politieke stelsel met partijen afgeschaft kunnen worden en de bevolking via referenda het beleid kunnen bepalen.

Dat wordt dan een wedloop om te bepalen welke gemeente als eerste de felbegeerde Artikel 12-status weet te veroveren. En God sta je bij wanneer je tot een minderheid behoort.

Referenda zijn zoals bekend bijzonder populair in fascistische kringen omdat ze complexe vraagstukken degraderen tot simplistische ‘ja/nee’-keuzes, iets waar demagogen wel raad mee weten. De grootste voorstanders van referenda vind je in Nederland dan ook in extreemrechtse (PVV, FvD) hoek. Met directe democratie hebben referenda niks te maken. Directe democratie is een besluitvormingsproces waarbij een hele gemeenschap betrokken is, geen momentje waarop je een oordeel geeft over een kwestie waar je – in veel gevallen – geen zak van af weet.

Bron: Omrop Fryslân

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.