1944, aankomst van een groep Hongaarse Joden in Auschwitz Illustratie: Wikipedia Commons

De beruchte Holocaustontkenner Robert Faurisson is in Vichy (!) overleden aan een hartaanval. Hij is 89 jaar oud geworden.

 

Faurisson ontkende het gebruik van gaskamers door de nazi’s. Daarnaast noemde hij het dagboek van Anne Frank een hoax. Opmerkelijk genoeg wist hij zijn artikelen eind jaren ’70 zelfs gepubliceerd te krijgen in gerespecteerde tijdschriften als Le Monde.

Uiteraard ontkende Faurisson een antisemiet te zijn. Naar eigen zeggen was hij ‘op zoek naar de waarheid’. Dat de Holocaust een van de best gedocumenteerde gebeurtenissen uit de moderne geschiedenis is, werd door Faurisson zorgvuldig verzwegen. Uiteindelijk kostte het Faurisson zijn baan als hoogleraar letterkunde aan de universiteit van Lyon.

Faurisson verwierf zich internationale bekendheid nadat hij Noam Chomsky zo gek kreeg zijn recht op vrijheid van meningsuiting te verdedigen. Dat was nog tot daar aan toe, maar Chomsky (zelf overigens absoluut géén Holocaustontkenner) bestond het Faurisson te kwalificeren als ‘a relatively apolitical liberal of some sort’. Dat Faurisson er warme relaties op na hield met een heel bataljon prominente nazi’s – waaronder Florrie Rost van Tonningen – was Chomsky blijkbaar even ontgaan.

 

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.