Anton Constandse Vrijdenkerslezing

De atheïstisch-humanistische vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte (anno 1856) organiseert jaarlijks een bijeenkomst met een lezing ter nagedachtenis aan de Nederlandse journalist, atheïst en vrijdenker Anton Constandse (1899-1985). Tijdens deze bijeenkomst wordt iemand uitgeroepen tot Vrijdenker van het Jaar. Dit jaar verzorgt de bekende hoogleraar en kunstenaar Vincent Icke de lezing getiteld ‘De mogelijkheid van buitenaards leven’. Schrijver en presentator Arjen Lubach zal worden gehuldigd als  Vrijdenker van het Jaar.

De Anton Constandse Vrijdenkerslezing wordt dit jaar gehouden op zaterdagmiddag 8 oktober in De Balie in Amsterdam. Meer informatie omtrent deze middag en hoe u zich kunt aanmelden is te lezen op website van De Balie. Iedereen is van harte welkom.

Vincent Icke (1946) is hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hiernaast is hij beeldend kunstenaar. Icke is een graag geziene gast in televisieprogramma’s zoals De wereld Draait Door en Nieuwslicht.

Arjen Lubach is schrijver, cabaretier en een spraakmakende televisiepresentator. Lubach omschreef zichzelf als “een rasechte republikein” en sprak zich uit tegen de Nederlandse monarchie. Geloven in een God vindt hij iets opmerkelijks en hij stelt zich assertief op tegen uitwassen vanuit het geloof. Terugkijkend op zijn eigen periode als gelovige noemt Lubach het “de grootste brainwash ever. Het loskomen van het geloof ervoer hij als “een enorme bevrijding” en rustgevend. Lubach zal middels een videoregistratie reageren op zijn benoeming tot Vrijdenker van het Jaar.

Redactionele kanttekening

Anton Constandse wordt op de schouders gehesen door de anti-islambrigade, en daar zijn redenen toe. De Vrije Gedachte denkt nog tegendraads te zijn, maar zingt het nieuw-politiek-correcte lied mee. De Balie als locatie is veelzeggend. Misschien beroepen zij zich nog net niet op de joods-christelijke cultuur.
Maar wij zijn zo liberaal dit te plaatsen, zij het niet zonder deze kanttekening. For auld lang syne.