Elke week schotelt de redactie van Krapuul je 5 boekentips voor. Tips die verband houden met artikelen die in de de voorafgaande week gepubliceerd zijn of gewoon een boek dat we de moeite waard vinden om als leestip aan te bieden.

De rubriek “BOEKENTIPS” is samen met de advertenties in de rechterkolom onderdeel van ons inkomstenmodel. Wij moeten inkomsten verwerven om de hoge kosten van hosting, noodzakelijk vanwege de aanhoudende aanvallen op de website, te kunnen bekostigen.

Als jij op één van de door ons aangeboden linken naar Bol.com klikt en je koopt het of willekeurig elk ander product, dan ontvangen wij naar gelang het product een bescheiden commissie.

Dus draag je ons een warm hart toe klik en koop ;-)

Tip1
Giftig spul
Over het pesticide Roundup, kanker, Monsanto en corruptie
Auteur: Carey Gillam

Wat ooit werd geïntroduceerd als een voor de mens volstrekt schadeloos pesticide, is in de praktijk – nu blijkt dat het overal in zit, in ons drinkwater, in de landbouwgrond, in ons volkorenbrood en zelfs in moedermelk – ‘giftig spul’ dat kan leiden tot kanker, diabetes, alzheimer en misvormingen bij kinderen.
Carey Gillam, een gerenommeerd Reuter-journalist, dook in het dossier over het pesticide Roundup. Zij vond niet alleen alarmerende wetenschappelijke feiten, maar stuitte ook op een machtige multinational, Monsanto, die er alles aan doet om zijn lucratieve patent op het middel te beschermen. Wetenschappers worden door het slijk gehaald, journalisten bedreigd, politici omgekocht, kritische boeren kapot geprocedeerd. Een verontrustend boek voor wie bezorgd is over ons voedsel, onze gezondheid – en wie is dat nou niet?

(lees meer…)

Tip2
De Groote Klassenoorlog 1914 1918
Auteur: Jacques Pauwels

Leerde u op school ook dat de Eerste Wereldoorlog een oorlog voor de democratie was? Nochtans bestond in het Europa van 1914 niet eens algemeen stemrecht. Overal heerste een kleine elite van grootgrondbezittende adel en industriële burgerij. Die eerste klasse monopoliseerde de politieke, de tweede de economische macht. Maar beide deden het in hun broek voor ‘de volksmassa’s’ en het spook van de revolutie dat hen overal volgde.

De analyse van Jacques Pauwels is onthutsend. Om een omverwerping van de heersende orde te vermijden, kwamen adel en burgerij terecht bij oorlog. Oorlog moest de revolutie en de democratisering tegenhouden. Oorlog kon ook de economische problemen oplossen die het gevolg waren van de onderlinge concurrentie tussen de grootmachten, die altijd op zoek waren naar territoriale uitbreiding voor het verwerven van afzetmarkten, bronnen van grondstoffen en goedkope arbeidskrachten.

(lees meer…)

Tip3
Nieuw in Leiden
plaats en betekenis van vreemdelingen in een Hollandse stad (1918-1955)
Auteur: G. van der Harst

Dit boek gaat over de plaats en betekenis van vreemdelingen in Leiden in de periode tussen de twee wereldoorlogen, grofweg van 1918 tot 1955. De Leidse samenleving nam in deze tijdsspanne voor korte of langere duur vreemdelingen in haar midden op. Sommigen deden de stad aan voor een kort verblijf, anderen voor; een langere periode, en weer anderen vonden hier een levenspartner en vestigden zich definitief. De hoofdstukken zijn geordend als een glijdende schaal, beginnend met het hoofdstuk over Oost-Europese muzikanten die de stad bezochten om op te treden in uitgaansgelegenheden en eindigend met de hoofdstukken over Italianen en Chinezen. Laatstgenoemden zijn voorgoed gebleven en hun bedrijven zijn nu niet meer weg te denken uit de Leidse samenleving. Onder de zogeheten ‘kortverblijvers’ komen we ook wetenschappers tegen, zoals Albert Einstein, en voorts Duitse textielarbeidsters, Zwitserse monteurs en joden op de vlucht voor het nazi-regime. De duizenden Duitse dienstbodes die in de jaren twintig en dertig naar Leiden kwamen, lieten diepere sporen na in de Leidse gemeenschap. Evenals de Hongaarse kinderen die na de Eerste Wereldoorlog hier naartoe kwamen om aan te sterken. Velen verruilden hun verarmde vaderland voor een beter bestaan in Leiden.

(lees meer…)

Tip4
De veertigjarige crisis
het einde van het kapitalisme
Auteur: Henri Houben

De dertigjarige crisis begint met een verhaaltje over krekels en mieren. Maar verder heeft Henri Houben maar weinig gemeen met Jean de La Fontaine en zijn beroemde fabels. En nog minder met zijn vele collega-economisten die de financiële en economische crisis niet zagen aankomen. Houben voorspelde die crisis tien jaar geleden al. Letterlijk, zwart op wit. Niet omdat hij een Brusselse versie van Madam Soleil is, wel omdat hij een ander analysekader heeft.

In zijn magnus opus keert de auteur veertig jaar terug in de tijd, naar 1973, toen de eerste storm opkwam. Hij toont aan dat de oplossingen van gisteren om uit de opeenvolgende recessies te komen de voorwaarden van de wereldwijde crisis van vandaag creëerden. Het is een analyse die leidt tot de vraag van één miljoen: bestaan er binnen het kapitalisme nog wel uitwegen uit de crisis?

(lees meer…)

Tip5
Democratie als dodelijk exportproduct
geschiedenis van de Amerikaanse buitenlandpolitiek
Auteur: William Blum

Het ene land heeft als belangrijkste exportproduct knoflook, het andere auto’s. De Verenigde Staten voeren iets heel anders uit: democratie. Of toch de Amerikaanse versie ervan: kapitalisme. De export verloopt aan een hoog tempo. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog wierp Washington meer dan vijftig meestal democratisch verkozen buitenlandse regeringen omver, vermoordde evenzoveel buitenlandse leiders en manipuleerde in minstens dertig landen verkiezingen.
Een verhaal met een lange baard? Vergeet het.

(lees meer…)


Eerdere Boekentips

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.