Shooglenifty treedt al ruim 25 jaar over de hele aardbol op met hun aanstekelijke, op Schotse folk gebaseerde muziek. Met name op de folkfestivals van Ortigueira (Galicië, Spanje), Beiroet (Libanon) en Jodhpur (Rajasthan, India) zijn ze kind aan huis. Qua keltische connectie ligt die eerste plek wel voor de hand, de andere twee misschien wat minder snel. Maar net als Afro Celt Sound System, op wiens roemruchte 1e cd ze te horen waren, is dit gewoon wereldmuziek pur sang.

In de zomer van 2016 kregen ze een enorme klap te verwerken: Angus Grant, virtuoos violist en innemende persoonlijkheid ineen, werd ziek en in oktober stierf hij – nog maar pas 49 lentes jong. In een blog getiteld ‘The high road to who knows where‘ delen de bandleden hoe het hen sindsdien vergaan is. Het is vooral aandoenlijk hoe iedereen tot op het laatst bleef denken dat Angus nog zou herstellen, of toch op zijn minst een laatste opleving zou meemaken. Dat heeft niet zo mogen zijn. Ze weten een ding zeker: Angus zal voorlopig niet (vast) worden vervangen.

Na een ingelaste pauze organiseerden ze vorig jaar januari een groots opgezette tribute binnen het kader van Celtic Connections, met medewerking van meer dan 60 bevriende muzikanten. Inmiddels is ‘A Night for Angus‘ te downloaden via Vimeo. De eerste release vond plaats op 14 februari 2017, de dag waarop hij 50 zou zijn geworden. Dat was het nummer ‘Two fifty to Vigo’, dat Angus ooit schreef tijdens een reis door Galicië. Werkelijk iedereen die er binnen de celtic scene toe doet, zeg maar, heeft dat nummer wel eens gespeeld.

Two fifty to Vigo van ‘A Night for Angus’:

Doe mij toch maar het origineel:

Meer van Shooglenifty:

1. Da Eye Wifey (‘dedicated to Cilla Black’), Cambridge Folk Festival 2015

2. Venus in Tweeds feat. The Dhol Drummers of Rajasthan, Cambridge Folk Festival 2015

3. Shooglenifty & The Dhol Drummers of Rajasthan, Festival Interceltique Lorient (Bretagne) 2015

4. en 5. Beirut Reel Festivals 2011

6. Ortigueira Celtic Music Festival 2010

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.