De Britse soulzangeres Joss Stone heeft haar omvangrijke Total World Tour benut om op zoveel mogelijk plekken met lokale artiesten een stukje folklore1 in te studeren. Ik licht er nu slechts even een onontdekt plekje uit, maar dat hele project bevat, zelfs voor de verwende avontuurlijk ingestelde muziektoerist, nog veel meer moois.

Gata Band

In Armenië vond een sessie plaats met Stone, haar bassist Pete Iannacone en de Gata Band, vertegenwoordigd door Ashugh Bingyol2 en Harutyun Chkolyan3, voor een catchy interpretatie van de plaatselijke traditional ‘Done Yar’.

Gata Band ft. Joss Stone – Done Yar:

eenmansorkest

Als het moet vertolkt Bingyol ‘Done Yar’4 net zo makkelijk in zijn uppie. Hij is een multi-multi-instrumentalist: iemand die net zo goed uit de voeten kan op eeuwenoude instrumenten als met samplers en uitvindingen uit het huidige millennium, zoals de Kelstone5 en de RAV Vast6 drum. Hieronder trekt hij dat allemaal uit de kast voor een compositie die eveneens op een folksong gebaseerd is:

 

noten:

1Er zit zowaar ook Nederlandse folk bij, maar alleen dankzij het feit dat Curaçao nog steeds bij ons hoort.

2Ashugh Bingyol staat ook bekend onder de naam Garegin Arakelyan. Geen idee hoe dat precies zit, maar zijn YT-kanaal heet ‘Garegin Bingyol’, alsof beide personages daar ineenvloeien.

3Chkolyan, eigenlijk geen vast lid van Gata, speelt duduk en pku (piccolo gemaakt van een koehoorn). Daarnaast produceert hij soundscapes (samen met o.a. Bingyol).

4Ook geschreven als Doni Yar, Donik Yar of Done Done Yar (maar er is van origine weinig sjeu aan, dus u kunt zich de moeite ook besparen).

5De Kelstone is een stick die gitaar, bas en piano in zich verenigt. Uitgevonden door de Belg Jan van Kelst in 2007.

6De RAV Vast is een vinding van de Rus Andrey Remyannikov uit 2013, geïnspireerd op de Zwitserse hang drum of handpan (wat eveneens een modern instrument is).

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.