Als een buitenaards wezen van een exoplaneet naar de Erasmus Universiteit zou komen, of naar willekeurig welke andere Nederlandse universiteit, en als die alien de compositie van de universiteit in termen van gender en etniciteit of ‘ras’ zou bezien, zou deze alien naar alle waarschijnlijkheid een van de volgende conclusies trekken. Een: deze ruimte is door een invasie van witte mannen bezet. Twee: het model dat de verspreiding van witte mannen door hoger onderwijsinstellingen het beste beschrijft, is dat van een plaag of epidemie.

Natuurlijk zouden wij aardlingen direct uitleggen aan onze vreemde vriend dat de ongelijke verdeling van mannen en vrouwen, van witte mensen en mensen van kleur, normaal is – ook al is het geen normaalverdeling in de statistische zin des woords! Er is niets om je zorgen over te maken, geen invasie of plaag aan de hand, dit is gewoon hoe wij dingen doen. Je moet weten, zouden we deze alien vertellen, het principe dat onze verdeling over instituties van kennis en macht organiseert, is wat wij kwaliteit noemen. Waarop de alien terecht zou kunnen antwoorden: “Aha, ik snap het. En wat is het principe dat de verdeling van jullie kwaliteit organiseert?”

– Willem Schinkel in ErasmusMagazine, alwaar verder te lezen

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.