Half februari draaide staatssecretaris van Justitie Fred Teeven een vorig jaar ingevoerde bezuinigingsmaatregel terug na kritiek vanuit de advocatuur en de Tweede Kamer. Daarmee is het eind van de bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand helaas nog lang niet in zicht. Het protest tegen het afbraakbeleid houdt dan ook aan.

Op 1 oktober 2013 voerde de staatssecretaris, gebruik makend van zijn beleidsvrijheid, eigenhandig een aantal nieuwe bezuinigingsmaatregelen door. Een daarvan was de verlaging van de advocaatvergoeding voor zaken waarbij een beslissing wordt genomen zonder rechtszitting. Verblijfsrechtadvocaten werden door deze maatregel onevenredig hard geraakt, aangezien zij verhoudingsgewijs veel meer te maken krijgen met dit soort beslissingen dan andere advocaten. Bovendien staan ze veel mensen bij die afhankelijk zijn van gefinancierde rechtsbijstand. In februari moest Teeven toegeven dat een beslissing zonder zitting “niet altijd betekent dat er sprake is van een inhoudelijk eenvoudige zaak”. Hij draaide de maatregel terug, en dat is een overwinning voor de advocaten die eerder hadden aangegeven dat ze door de lagere vergoeding niet meer uit de kosten zouden kunnen komen. En het is ook een klein succesje voor mensen zonder papieren, die immers sterk afhankelijk zijn van een bekwame en betrokken advocaat die hen wil bijstaan in procedures tegen de IND.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Doorbraak

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
38Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.