António_Costa_2014_(cropped)Eén primeur is het al: met António Costa heeft Portugal als eerste staat in Europa in het postkoloniale tijdperk een premier aan wie te zien is dat zijn “roots” in een voormalige kolonie liggen – Goa, het door India eind 1961 geannexeerde hoofdbestanddeel van Portugees-India.

De Portugese president, die de bevoegdheid heeft regeringsleiders te benoemen, heeft zes voorwaarden gesteld aan de nieuwe premier die een minderheidskabinet van de Partido Socialista zal leiden. De voorwaarden behelzen het in de pas lopen ten aanzien van EU en NAVO. De regering-Costa zou moeten steunen op de Communistische Partij (PCP), de ermee verbonden Groenen en het Blok van Links, dat links van de PCP staat en inmiddels groter is dan die traditionele partij. De regering moet zowel deze partijen als de president (met achter zich de Dijsselbloemen, Merkels en de “markten”) te vriend houden – en rekening houden met de verwachtingen “op straat”.

Naar: Público.

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.