Heeft de Europese Unie ook maar iets geleerd uit het Brexit-debacle? We zullen het snel genoeg weten. Eind deze maand moet duidelijk worden of Portugal en Spanje een sanctie krijgen voor hun begrotingstekort en of de Italiaanse premier die worstelt tegen anti-establishmentkrachten de nekslag krijgt.

Portugal en Spanje zitten sinds dinsdag op de Europese strafbank. Ze krijgen nu 10 dagen om een financiële sanctie weg te lobbyen. Spanje strandde op een begrotingstekort van 5,1 procent. Van de EU moest dat 4,2 procent zijn als opstapje naar de heilige 3 procentnorm. Portugal – en in de eerste plaats het Portugese volk – leverde een immense inspanning door het tekort terug te brengen van 10 naar 4,4 procent maar volgens de EU is dat niet genoeg.

De mogelijke sancties zijn alvast niet min. De Europese Commissie kan een boete opleggen tot 0,2 procent van het BNP. Voor Spanje kan dat al snel oplopen tot 3 miljard euro. Het zou de eerste keer zijn dat de EU dergelijke sancties oplegt.

Verschillende EU-leiders lieten al doorschemeren dat het wellicht niet tot een sanctie komt. De Europese Commissie zal er wellicht genoegen mee nemen dat de Portugese en Spaanse regering tonen dat ze het nu echt menen met hun verdere besparingsplannen.

“Portugal heeft al enorme inspanningen gedaan en verdient het niet dat we hen een overdreven discipline opleggen”, zei de Franse minister van Financiën Michel Sapin. Dat Frankrijk zelf al meermaals ontsnapte aan de strafbank, is daar niet vreemd aan.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.