De Amerikaanse luchtmacht is begonnen met het bombarderen van stellingen van ISIS in de Libische stad Sirte. Het Libische leger dat recentelijk een offensief heeft geopend om Sirte te heroveren op ISIS, had om steun van de Amerikanen gevraagd. De strijd verloopt moeizaam en ISIS blijkt een taaiere tegenstander dan verwacht.

Africa_for_Africans_-_5th_extraordinary_session_of_the_Assembly_of_Heads_of_state_and_government

Illustratie: Wikipedia

Volgens een woordvoerder van het Pentagon zullen de acties van de Amerikaanse luchtmacht een “tijdelijk karakter” hebben, iets dat we wel vaker hebben gehoord. Libië is sinds de catastrofale militaire interventie van het Westen tegen Muammar Gaddafi in een burgeroorlog verwikkeld, waarbij diverse warlords elkaar én de Eenheidsregering bestrijden. ISIS wist als altijd optimaal te profiteren van de ontstane chaos en bezette naaast Sirte o.a. delen van Beghazi.

Sirte is sinds juli 2015 in handen van ISIS. In eerste instantie stelde de groep zich – voor haar doen – redelijk gematigd op, maar in augustus 2015 werden lijfstraffen – waaronder kruisigingen en geselingen – en strenge kledingvoorschriften ingevoerd. Dat leidde tot een opstand van de lokale bevolking die met de gebruikelijke brute middelen neergeslagen werd.

Inmiddels zouden zich zo’n 1500 strijders van ISIS in Sirte bevinden, merendeels buitenlanders. Volgens de Libische inlichtingendiensten zijn dat niet allemaal overtuigde en gedreven jihadisten, maar bestaat een groot deel van de strijdkrachten van ISIS in Libië uit straatarme recruten uit landen als Tsjaad en Mali. Deze recruten verdienen bij ISIS in een paar maanden meer dan ze in hun geboorteland in jaren kunnen verdienen.

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.