Emerson, Manitoba, een Canadees dorp met ruim 650 inwoners dat ligt op de grens van de Verenigde staten. Temperaturen van -20 graden zijn in die streek niet ongewoon rond deze tijd van het jaar. Het houdt asielzoekers echter niet tegen de oversteek te wagen van de ‘Trumpiaanse’ Verenigde Staten naar ‘Refugees Welcome’ Canada.  Een paar dagen geleden waagden 22 asielzoekers te voet over de velden, met succes, de oversteek naar Emerson.

Overigens doet men in Emerson zijn uiterste best om de vluchtelingen zo goed en zo kwaad als het kan op te vangen. Er zijn de laatste 9 maanden 403 asielzoekers in Emerson aangekomen. In 2015 waren dat er nog 340 en in tussen 2013-2014 waren het er 68. De regering springt dan ook bij.

Een groot deel van de mensen die de oversteek wagen zijn afgewezen Somalische asielzoekers die in Minnesota terecht komen omdat daar een van de grootste Somalische gemeenschappen van het land is. Een lange rit naar het noorden met de taxi of openbaar vervoer brengt de Somalische asielzoekers naar de grens van Canada waar ze het laatste stuk te voet moeten afleggen.

De tocht over de velden duurt ongeveer 7 uur, met als gevolg dat velen die de oversteek wagen een stel vingers en/of tenen verliezen door ‘frostbite.’

seidu-mohammed-24

Seidi Mohammed met ernstige ‘frostbite’ wonden die de overtocht waagde van de VS naar Manitoba op kerstavond.

Een barre tocht die niet altijd succesvol is. Vandaag werden 3 uitgeputte Somalische asielzoekers gevonden door de Amerikaanse autoriteiten. De oversteek naar het veilige Canada was mislukt.

Overigens betekent een succesvolle oversteek niet altijd dat je goed zit. Ook in Canada kan je als asielzoeker afgewezen worden.

Lijf en leden op het spel zetten om om een veilig heenkomen te zoeken. Waar heb ik dat eerder gehoord?

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
16Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.