Er is heel veel onrust in Griekenland over het discours van Turks president Erdoğan. Hij wil eigenlijk het Verdrag van Lausanne opzeggen. Dat is het verdrag dat is afgesloten na de Eerste Wereldoorlog (na de val van het Ottomaanse Rijk) waarbij de grenzen werden hertekend in de Balkan en tussen Griekenland en (de nieuwe staat) Turkije.

Dat betekent heel concreet dat hij het Griekse bestuur over de eilanden niet langer wil erkennen. Die zijn volgens Erdoğans discours eigenlijk Turks. Hij gebruikt beeldspraak die er niet om liegt. Zo zei hij in een toespraak: “Als ik aan de kust sta en roep ‘Dit is Turkije’ hoor ik de echo van de eilanden terugklinken.

Turkse jachttoestellen schenden voortdurend het Griekse luchtruim boven en rond de eilanden. Die doen dat ook vaak, terwijl ze bewapend zijn. Het gaat dan om F16’s en andere toestellen waar bommen aan hangen. Dat maakt de Grieken uiteraard zeer zenuwachtig. Die sturen op hun beurt hun toestellen daar naartoe. Dergelijke kat-en-muis-incidenten heb je bijna elke week, zoniet dagelijks.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.