Het Spaanse regime heeft het autonome gewest Catalonië financieel “geblokkeerd”.
Vannacht zijn er twaalf leden van de Generalitat, het autonoom bestuur van Catalonië, gearresteerd.
In de praktijk beheerst de Guardia Civil nu het land, met een overval op diverse ministeries. Althans op papier is de Guardia de baas. De straten van Barcelona lopen vol. Een menigte verzamelt zich voor het Catalaanse ministerie van economische zaken.

Het optreden van de (post-)franquisten in Madrid is moeilijk te duiden. Waarschijnlijk zou het referendum van 1 oktober net als het referendum in Schotland wel op een grote aanhang voor onafhankelijkheid uitkomen, maar niet op een onafhankelijkheidverklaring. In Catalonië wil men af van het rechtse regime voor Spanje als geheel, net als in Baskenland. In Wales en Schotland is de stemming vergelijkbaar.
De franquisten spelen op deze manier de voorstanders van complete onafhankelijkheid juist in de kaart.
De heersende klasse wereldwijd is haar schamele verstand aan het verliezen.

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter6Share on Facebook0Share on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.