Puerto Rico, “eigendom” van de Verenigde Staten sinds 1898, is op 20 september getroffen door orkaan María. In de luwte van het nieuws heeft deze wervelwind met de lieflijke naam het eiland zo goed als volledig verwoest. De elektriciteit is uitgevallen, de infrastructuur is zwaar beschadigd (die stelde, net als in de “echte” VS waarschijnlijk toch al niet veel voor). Veel plaatsen zijn verstoken van drinkwater. Akkers zijn volkomen platgewaaid zodat plaatselijke voedselvoorziening onmogelijk is.

De verwoesting door natuurlijke oorzaak volgt op verwoesting door het kapitaal.

Vorige zomer heeft het Congres een fiscale toezichtscommissie aangesteld om het eiland bezuinigingen op te leggen. Cao’s zijn ontbonden verklaard en publieke voorzieningen zijn verkocht. Van de leden van deze commissie hoeft er maar een op Puerto Rico te wonen en het orgaan wordt gezien als flagrante uitdrukking van de koloniale beheersing van de VS over de eilandstaat.

Het dodental is officieel op dertien gesteld. Er zijn evenwel hele streken totaal van de buitenwereld afgesneden dus de echte omvang van de ramp is nog lang niet te bepalen. Verwacht wordt dat het herstel van de elektriciteitsvoorziening een half jaar gaat duren.

Meer op In these times.

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.