Verkozen parlementsleden van alle strekkingen vinden elkaar in hun verzet tegen het corruptieonderzoek Lava Jato door het Braziliaanse gerecht. “Er zijn geen bewijzen”, roepen toppolitici in koor. Nochtans stapelen klachten en bewijzen van corruptie door politici en zakenmensen zich op. Corruptie is onderdeel van het politieke systeem in Brazilie en is “bijna niet te vervolgen”.

Sinds het Braziliaanse gerecht een grootschalig onderzoek begon tegen corruptie door politici en leden van de regering hebben de beschuldigden alle middelen ingezet om dat onderzoek te dwarsbomen en/of onmogelijk te maken. Het gaat daarbij in hoofdzaak over het betlen van smergeld aan politici door grote bouwbedrijven om contracten bij het overheidsbedrijf voor petroleum Petrobras in de wacht te slepen. Dat onderzoek wordt Lava Jato (Carwash) genoemd omdat het startte met een onderzoek naar het witwassen van geld door geld te versassen naar fictieve activiteiten van carwash-bedrijven.

De vele getuigenissen van beklaagden die met justitie meewerken in ruil voor strafvermindering, hebben een indrukwekkend systeem van wederzijdse gunsten tussen overheid en privésector blootgelegd. Ze leverden de betrokkenen openbare contracten, overheidsgeld en politieke macht op.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.