Pescara del Tronto werd door een aardbeving getroffen op 24 augustus 2016. 49 slachtoffers waren er te betreuren. Het dorp veranderde in een massa ruïnes.

Zoals gebruikelijk beloofden politici de wederopbouw van het plaatsje. Dat deed toenmalig premier van Italië Matteo Renzi ook. Maar opnieuw bouwen op dezelfde plek blijkt te gevaarlijk. Een jaar later komt de beslissing om de bewoners elders te herhuisvesten. Pescara del Tronto is de eerste op wellicht een lijst van plaatsen (Amatrice, Accumoli, Arquata en gehuchten nabij) die zich op een te onveilige plek voor aardbevingen bevinden.

Een bijzondere noot is dat het kerkhof er zal blijven. De aardbevingsschade had daar niet een alles verwoestende omvang en het eerste nieuwe bouwwerk na de beving was een kapel op de begraafplaats.

De wreedheid van de natuur heeft snel voor elkaar gekregen wat anders waarschijnlijk een lange doodsstrijd zou worden. Net als in Frankrijk en in andere delen van ruraal Europa – platteland lijkt hier niet helemaal op z’n plaats – is er voor veel dorpen in de Apennijnen geen toekomst. Misschien is het raadzaam om voor het aardbevingsgebied in Groningen ook het voorbeeld van Pescara del Tronto te volgen.

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.